Sommigen zeggen dat het Vastenavendfeest op zich al één groot kunstwerk is. Dweilende krabben die tegen de achtergrond van een aangeklede Peperbus een bewegend schilderij vormen en zo gestalte geven aan het voornaamste Bergse feest.

Feit is dat de Vastenavend daadwerkelijk verbonden is met het fenomeen kunst. Er zijn talrijke voorbeelden hoe de deelnemers aan het feest zelf zich al in de meest kunstzinnige uitdossingen kunnen hullen. Of wat dacht je van de ware kunstwerken die de ontwerpers produceren, waarna de bouwclubs dit op groot formaat gestalte weten te geven in hun wagens. Maar er is ook sprake van een feitelijke omarming van kunst door het Vastenavendfeest. Immers het is al een traditie dat tijdens het eerste weekend het prinselijk gevolg een aantal exposities bezoekt. Zo wist Hendrik Boot mij te vertellen dat de opening van de expositie ‘Leutkrabbels & Lentekriebels’ een groot succes was. “De opening trok veel belangstellenden. Natuurlijk valt het op als er een paarse dubbeldekker op de stoep staat.” Paul en Willem Hoedelmans zorgden voor de muzikale omlijsting. Willem zorgde voor de nodige beeldvorming als het ging over de werken van Hendrik Boot en zijn verkopen in het buitenland. Vervolgens werd de Prins uitgenodigd een dik in winterkleding gehulde dame van haar winterse outfit te ontdoen. Wat overbleef was een hippe jonge meid  in een vrolijk voorjaarsjurkje. Het geheel werd gecompleteerd met het veldteken. Als de Prins en zijn gevolg vervolgens een rondgang doen langs de werken wordt de ene lofuiting na de andere gebracht. “Het was weer een mooi feestje. Dweilband  't wor nog wa kwam nog even de boel extra opwarmen, inmiddels ook een traditie.”, aldus Hendrik. De expositie is wekelijks van woensdag tot en met zondag open! Ook in de Steenbergsestraat is het de moeite waard een kijkje te nemen. Even verderop in de Sint Antoniusstraat bij Atelier 13 was het ook al artistiek prijs. Daar was Koert Damveld degene die de expositie van Louis Weijts opende. De expositie ruimte barstte haast uit haar voegen want het lijkt er op dat steeds meer mensen deze Vastenavend tentoonstelling weten te vinden. Koert wist de mensen aan zijn lippen, immers als geen ander kan hij een verhaal brengen. En over Louis Weijts is natuurlijk ook veel te vertellen. Ook bij Mart Franken, boven Atelier 13, was er het nodige te snoepen. De kunstwerken van Mart en Sjaak Oosterwaal zijn ook tot het einde van Vastenavend te bewonderen. Dus ja, om te besluiten, de Bergse Vastenavend is onlosmakelijk met kunst verbonden!

Bonte kleuren vangen het feest

Het is interessant hoe verschillende kunstenaars hun eigen impressie geven van het Bergse Vastenavend feest. Daar waar de een kiest voor een momentopname, daar zal de ander juist de beweging van het feest willen vangen. Echter, de bonte kleuren van Vastenavend zoals het blauw van de kiel, het rood van de zaddoek en het grauwwitte van ’t gerdijn speelt overal een rol.

Geen enkele opening gedurende de Vastenavend kan zonder dweilbandje: DB 't Wor nog Wa