2024 betekent een nieuw begin

B

Aan het begin van elk nieuw jaar denken we vooruit; nieuwe plannen, nieuwe ideeén en kijken wat er op je pad komt en wat je het vorige jaar achterliet.

"Een nieuw jaar, een nieuw begin" zeggen ze wel eens." Voor mij persoonlijk was dat allemaal vrij drastisch. In februari kreeg ik na bijna 14 jaar dienstverband mijn ontslag bij het Bravis ziekenhuis. Diezelfde week ook kreeg ik te horen dat mijn personeelsdossier gesloten was en ik de laatste loonbetaling kreeg uitgekeerd. De Bedrijfsarts, de verzekeringsarts van het UWV en mensen van HRM zeiden allemaal dat ze er van uitgingen dat ik volledig afgekeurd zou worden. Echter, het UWV had nog niks officieel van zich laten horen, dus schoot ik best wel in de stress. Het zal je maar gebeuren dat je zonder inkomen valt.....

Gelukkig heb ik afgelopen week eindelijk (veel te laat, want ze zouden me uiterlijk 22 december al een beslissing geven)  een telefoontje waarin het UWV me wist te vertellen dat ik volledig afgekeurd was en in aanmerking kom voor een uitkeuring... pfffff, eindelijk wat rust. Ik kan eindelijk mijn (trage) dagen zelf inrichten.

Nu is het zaak naar de leuke dingen uit te kijken, om wanneer het me goed gaat in kleine stapjes weer dingen op te pakken, om te genieten van de dingen die ik wel kan doen. Zo ben ik blij dat het Schrijversgilde der Lage Landen qua leden uitgebreid is en dat we met z'n allen een evenement als De Bergse Boekenweek Beurs kunnen organiseren voor de 2e keer op zaterdag 16 maart in Theater Den Enghel. Ik hoef me minder in te spannen en kan taken aan anderen overlaten. Ben lekker met mijn nichtje Djuna Pellis een hapje gaan eten bij Brasserie De Zeester, waar we lekker bij kletsten over van alles en nog wat. Heb besloten om mijn stad in Bergen op Zoom in Woord en Beeld te vangen in 4 digitale boeken, omdat fysieke boeken te duur zouden worden en ik geen concessies wil doen in kwaliteit en omvang. Dus besloot ik om in samenwerking met mijn Belgische maat Marc Kerkhofs en mijn webbeheerder Walther Bogaers deze boeken digitaal te brengen op mijn website, een eigen plekje dus "Over Berrege Gesproken:

  1. Over Berrege gesproken
  2. Over de Vastenavend gesproken
  3. Vertier ende Vermaeck in Berrege
  4. Gastvrij Berrege

Binnenkort wil ik via een mailbrief bouwclubs, dweilbandjes, muzikanten, theater- en toneelverenigingen, ja ook de horeca van Berrege, allrlei vragen voorleggen. Met deze "interviews"ga ik verder om de boeken aan te vullen en zo mijn stad in beeld te brengen.  Zo geef ik een zinnige invulling aan mijn "tyweede leven", genieten van al wat moois is en met geduld om te doen waar ik van hou en wie ik ben.

Met deze vier boeken over mijn geboortestad kan ik kleine stukjes tijd invullen en vooruit kijken. Daarbij heb ik een pocketboekje samengesteld over Bergen op Zoom en de Vastenavend met de titel:

"Dole deur Berrege en ver'ale mee dweile"

Schrijven lukt me weer in kleine beetjes, dus ben ik bezig met een derde deel in de Dossier serie. Zo blijven we bezig, de ene dag een beetje, de volgende dag niets, en dan weer een aantal pagina's. De zon laat zich weer meer zien en dat betekent dat ik weer wat meer kan en wil gaan wandelen, Ik kijk uit naar de zomer en alles wat voor me ligt. Als ik terugkijk op mijn schrijverspad, mag ik beslist niet klagen, kan ik wel concluderen dat ik een rijk leven heb, gezegend ben ook met familie en vrienden. Het enige wat ik tegen iedereen wil zeggen.... "Carpe Diem", of wel pluk de dag... iets dat inhoudt dat we elk mooi moment moeten pakken dat voorbij komt en erbij stilstaan om te genieten. Het maakt voor mooie warme herinneringen waarmee we later kunnen kroelen. Zo geniet ik nog steeds van het product van het kunstproject in samenwerking met fotograaf Ki Tan, ik kijk al vooruit naar een nieuwe samenwerking.

Even kijken naar mijn schrijverspad, ofwel even bladeren https://www.bozinbeeld.nl/sonn-in-beeld/13-sonns-hoekje/6937-dit-ben-ik-mag-ik-me-even-voorstellen