Het was lekker weer en ik had nog wat tijd over, dus maar op de motor gestapt.

Ik besloot bij Korteven de tank vol te gooien en even later was ik op weg richting Putte. Het was rustig en het weer aangenaam voor een tochtje. Eenmaal in het Belgische gedeelte van Putte sloeg ik bij de stoplichten linksaf richting Kalmthout. Ik had het idee om naar Wuustwezel te rijden, maar helaas was de weg wegens werkzaamheden afgesloten. Dus koerste ik richting Brasschaat. Net voor de bebouwde kom stond er op deze bosweg ineens een mobiel stoplicht. Het rode licht noopte mij te stoppen, en dat bleek maar goed te zijn ook. Rechtsaf zag ik een smal pad, een bordje attendeerde mij er op dat hier een vliegveld was. Aha, dus knipperlicht uit en toen het groene licht mij doorgang gaf, het paadje op om te kijken waar ik uit kwam.

 

Het was hartstikke druk, de auto’s stonden links en rechts geparkeerd, maar ik besloot helemaal door te rijden tot een slagboom me tot stoppen bracht. Maar zie, er was een doorgang voor fietsers en voetgangers,…. En een motor kon er ook doorheen. Er stond al een Yamaha Bolt, 900 cc, geparkeerd, dus besloot ik mijn Scout ernaast te parkeren, met zo een heerlijk zichtveld voor me.

Er was een soort vliegshow met allerlei verschillende toestellen, zelfs nog oude toestellen uit de 2e Wereld Oorlog. Dat betekende kiekjes schieten 😉 gelukkig heb ik haast altijd mijn camera in een van de zadeltassen zitten.

Het was lekker druk, en deze ongeplande stop betekende een hele leuke verrassing. Thuisgekomen deed ik even wat onderzoek.

Het vliegveld van Brasschaat is een van de oudste vliegvelden van België, waar al sinds 1910 vliegactiviteiten zijn geweest. En dat non-stop tot de dag van vandaag. Op 16 april 1913 werd er het eerste Squadron van de “Compangie des Aviateurs” opgericht. Het zou de voorloper zijn van de Belgische luchtmacht.

Tegenwoordig zijn er meer activiteiten op het vliegveld. Het is de thuishaven van de Koninklijke Aeroclub Brasschaat. Recreatieluchtvaart en zweefvliegers kiezen met name in de weekenden het luchtruim.

Maar er zit ook een bedrijf dat gespecialiseerd is in het restaureren van oude toestellen.

 

Sinds 2016 wordt het vliegveld ook weer voor militaire doeleinden gebruikt. Onbemande drones worden hier regelmatig de lucht ingestuurd.

 

Het was een leuk tochtje, onverwacht toch weer een leuk plekje gevonden 😉