op 23 oktober - Lezing Rembrandt van Rijn als fenomenaal etser

Jaap Mulders geeft woensdag 23 oktober om 20.00 uur een lezing in Het Markiezenhof over Rembrandt als fenomenaal etser.
Zestien jaar geleden kocht Jaap Mulders, verzamelaar en initiator van de tentoonstelling Rembrandt in zwart-wit, een originele etsplaat van Rembrandt. Inmiddels bezit hij bijna de helft van Rembrandts 290 etsen tellende oeuvre. Jaap Mulders vertelt over zijn fascinatie voor de kunstenaar en zijn favorieten etsen. Het thema ‘echt en vals’, wordt besproken, de etsplaat en de afdruk komen aan bod. Bij een afdruk weet je nooit helemaal zeker of hij door Rembrandt zelf is gemaakt en bij de etsplaat weten we dat wel. Er zijn circa 85 etsplaatsen bewaard gebleven, in feite zijn deze dus zeldzamer dan zijn schilderijen, waarvan er ruim driehonderd zijn.


Rembrandt als etser

Hoewel iedereen Rembrandt als schilder kent, is zijn etswerk eigenlijk veel grootser. Zijn observatievermogen was zijn grote kracht. Hij legde niet zoals zijn tijdgenoten de belangrijke momenten vast, maar koos juist voor het moment daarvoor of daarna. Alsof hij een foto maakte en net te laat op het knopje drukte. Het meest karakteristieke van Rembrandts werk is zijn gebruik van licht en donker, daarmee geeft hij zijn figureren en composities volume en diepte. Schaduwen worden tot in het oneindige gemoduleerd om bepaalde stemmingen en symbolische elementen te creëren .

Jaap Mulders heeft destijds vijf museumdirecteuren een onweerstaanbaar en ruimhartig aanbod gedaan: samen een reizende tentoonstelling maken met meer dan 100 etsen van Rembrandt. Mulders wilde zijn Rembrandt etsen exposeren in historische steden en niet in de Randstad, om zo een groot en breed publiek aan te spreken.

Lezing Jaap Mulders
Woensdag 23 oktober om 20.00 uur (zaal open: 19.30 uur)
Entree: € 10,- inclusief kop koffie of thee