Sterrencast brengt donkere kamer van Damokles naar theater op 22 oktober

Na zijn succesvolle toneelbewerkingen van ‘Karakter’, ‘Heren van de Thee’ en ‘De kleine Zielen’ bewerkte Ger Thijs wederom een literaire klassieker voor het theater. ‘De donkere kamer van Damokles’ is het meest gelezen en bejubelde boek van W.F. Hermans en was het boek van Nederland Leest 2012. Een sterrencast met o.a. Louis d'Or-winnaar Hein van der Heijden, Victor Löw en Annick Boer brengt de psychologische thriller op 22 oktober in De Maagd. Acteur Reinier Bulder verzorgt de inleiding.

Voor meer informatie: www.demaagd.nl

De Grote Drie

Willem Frederik Hermans wordt samen met Gerard Reve en Harry Mulisch gerekend tot ‘De Grote Drie’, de drie belangrijkste naoorlogse Nederlandse auteurs. ‘De donkere kamer’ is zijn meest bekende werk en is zeer populair onder jongeren voor hun literatuurlijst. De roman staat in de lijst van ‘beste Nederlandse boeken aller tijden’ (Hermans is de enige schrijver met twee boeken in de top 10).

Osewoudt en Dorbeck

‘De donkere kamer van Damokles’ vertelt het verhaal van Henri Osewoudt, eenvoudig man, sigarenhandelaar uit Voorschoten. In de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog ontmoet hij de verzetsman Dorbeck, die sprekend op hem lijkt en hem opdrachten geeft die Osewoudt gewillig uitvoert. In het laatste oorlogsjaar vlucht Osewoudt uit Duitse gevangenschap naar bevrijd gebied. Daar wordt hij tot zijn verbijstering meteen weer in de cel gesmeten. Alles keert zich tegen hem. Zijn verzetsdaden worden uitgelegd als even zovele oorlogsmisdaden. Er is maar één man die hem kan redden: zijn opdrachtgever, de geheimzinnige Dorbeck. Maar die blijkt onvindbaar. Heeft hij wel echt bestaan? Of is hij een verzinsel van Osewoudt om zich vrij te pleiten?

 

Regisseur en cast
Ger Thijs is sinds1971 actief in het toneel; eerst als acteur, daarna al snel als regisseur en artistiek leider. De laatste jaren manifesteert hij zich ook als schrijver/bewerker. Vijf van zijn eigen teksten werden genomineerd voor de Toneel Publieksprijs evenals zijn toneelbewerkingen van ‘Heren van de Thee’ enKarakter’. Nu bewerkte hij met ‘De donkere kamer van Damokles’ opnieuw een literair meesterwerk voor het theater. Ook zijn stuk ‘Oude Meesters’ komt met Joost Prinsen en Bram van der Vlugt naar De Maagd (19 november).
Hein van der Heijden won in 2012 de Louis d’Or voor de beste mannelijke hoofdrol in ‘Oom Wanja’ en in ‘Vincent en Theo’.
Ook dit jaar is hij weer genomineerd voor deze prijs (voor zijn rol als Lex in ‘Mightysociety10’).
Victor Löw won de Louis d’Or in 1996. Bij het grote publiek is deze acteur ook bekend van series en films, waaronder ‘Karakter’. In De Maagd schitterde hij o.a. in ‘Anne en Goebbels’.

 

Voorbespreking

Tot de cast van ‘De donkere kamer van Damokles’ behoort ook Reinier Bulder (o.a. ‘De gelukkige huisvrouw’). Bij de voorstelling in De Maagd verzorgt hij de inleiding. Hij gaat in op de thematiek van het boek en de dilemma’s die Ger Thijs ondervond tijdens de bewerking. Ook geeft hij een persoonlijk kijkje in het repetitieproces. Verder zullen achtergrond en bijzondere visie op de wereld van W.F. Hermans niet ontbreken. Zijn verlangen naar onopgeloste raadsels komt ruimschots aan bod.
De voorbespreking begint om 19:00 (de voorstelling om 20:00).

Meer info over voorstelling en kaartverkoop op www.demaagd.nl