Cursistenexpositie in galerie Weidsbeeld op 1 en 2 juni.

Dertig gepassioneerde hobbyisten, cursisten van kunstschilder Rick Lelieveld, exposeren hun werk.  Zij nodigen u van harte uit om hun schilderijen te komen bekijken. Daarvoor kunt u op zaterdag  1 juni en zondag 2 juni terecht in galerie “Weidsbeeld” gelegen achter het woonhuis “Het wapen van Franckryk” aan de Moeregrebstraat  72 in Bergen op Zoom. De tentoonstelling vindt plaats tegelijk met het evenement Proefmei.

Rick Lelieveld  is binnen Bergen op Zoom als kunstenaar met name bekend van zijn vastenavendschilderijen. Dit thema heeft hij inmiddels voor een groot deel achter zich gelaten en hij maakt de laatste jaren vooral surrealistische olieverfschilderijen. Een aantal daarvan zijn tijdens de expositie in ‘Weidsbeeld’ vanzelfsprekend ook te zien.

Zes jaar geleden is Rick Lelieveld ook begonnen met het geven van schilder- en tekenlessen. Er zijn cursisten die al vanaf het begin op les zitten, maar nog nooit met hun werk naar buiten zijn getreden. Toen de mogelijkheid zich aandiende om bij galerie “Weidsbeeld” te exposeren, werd die dan ook met beide handen aangegrepen.

“Weidsbeeld” is de gelegenheidsgalerie van Albert en Petra Weijts. Het pand waar de galerie is gevestigd, is voor veel  Bergenaren nog vrij onbekend. Het gaat hier om een gerestaureerd kerkje. De Christelijke vereniging “Nehemia” kocht in 1876 het pand, waar voor die tijd een Spin en Brei-school was gevestigd, sloopten het achterste gedeelte en bouwden dit kerkgebouw voor de Gereformeerde Gemeente. Zij hadden het in gebruik tot 1929. Daarna werd het eigendom van het  Leger des Heils tot 1956.

Daarna is het pand in verschillende handen geweest en diende de achtergelegen kerk voornamelijk als opslagplaats. In de begin zeventiger jaren werd de familie Wijts de nieuwe eigenaar en ook die gebruikte de kerk aanvankelijk voor het opslaan van de meubelvoorraad.

Albert en Petra Weijts hebben het vervolgens zoveel mogelijk in de oude luister hersteld, waardoor het nu een zeer fraaie gelegenheid is voor onder meer exposities.

Vanwege de grootte van de galerie kunnen alle dertig exposanten meerdere werken tonen. Die bestaan uit aquarellen, olie- en acrylschilderijen in diverse stijlen en onderwerpen.

Daarnaast hebben de cursisten  gezamenlijk één schilderij gemaakt dat buiten geplaatst zal worden en als blikvanger dienst gaat doen. Iedere leerling kreeg van Rick Lelieveld een paneel van 30 cm breed en 120 cm hoog ter beschikking,  waarop hij in het midden  een breedtelijn had gezet.  De bijbehorende opdracht was om op de bovenste helft een wolkenlucht en op de onderste de zee te schilderen en daar minstens één vogel en één vis aan toe te voegen. Er mochten slechts vier kleuren acrylverf gebruikt worden en binnen twee lessen moest het af zijn. Dit laatste om er voor te zorgen dat er vlot en enigszins spontaan geschilderd zou worden. Door de dertig panelen tegen elkaar aan te plaatsen is er nu een schilderij van negen meter breedte ontstaan. Het resultaat is verrassend!

Belangstellenden kunnen een kijkje komen nemen in de expositieruimte aan de Moeregrebstraat 72 op 1 en 2 juni van 10.00 tot 17.00 uur.