Koerierdiensten van Mientje komen weer tot leven in de Bergse straten

 

Verzetsstrijdster Mientje Proost "Tweestrijd".

 

Het heldhaftige verhaal van verzetsstrijdster Mientje Proost uit Bergen op Zoom, die tijdens de Duitse bezetting in de tweede wereldoorlog belangrijke pakketjes rond bracht voor Jan Derks van “Dienst Wim” naar verschillende steden in Nederland. Mientje geboren op 30 oktober 1919 werd na tijdens haar helden daden als twintiger gearresteerd op 5 augustus 1943 en naar Scheveningen overgebracht.

Na zeven maanden eenzame opsluiting en diverse verhoringen door de topmannen van de SD. Werd ze in april 1944 overgebracht naar “Kamp Haaren”. Waar ook het proces tegen “Dienst Wim” plaats vond. Doodvonnissen werden uitgesproken zo ook voor Mientje, alleen werden deze gelukkig niet uitgevoerd. Mientje ging weer op transport naar “Kamp Vught” en een dag later naar “Ravensbruck”.

December 1944 werden vele Nederlandse verzetsheldinnen overgebracht naar “Dachau” daar ze tewerkgesteld zijn. Mientje werkte daar als verpleegkundige in de ziekenafdeling. Op 27 april 1945 werden de vrouwen op dodenmars gestuurd richting Innsbrück. Na drie dagen waren ze zo moe dat men niet verder meer wilden lopen. Gelukkig werden de vrouwen bevrijd op 30 april 1945 door het Amerikaanse leger. Zo ook Mientje Proost die 21 mei 1945 met de trein aankwam in Oudenbosch, waar ze na enkele dagen opgehaald werd door haar familie.

Meer dan 120 jongeren maken het verhaal in het theaterproject “Tweestrijd” van Mientje tijdens haar koeriersdiensten op 17 t/m 19 oktober weer springlevend in de straten van Bergen op Zoom. Vanuit theater Den Enghel wordt men in stilte met de hoofdtelefoon op mee genomen door Mientje Proost, die op haar fiets door de straten verteld wat er zoal gebeurde onderweg. Bij de scenes in de kelder van de Blauwe Hand, Dumontsdreef (pishoek), het Zwijnshoofd en achterplein Markiezenhof komt het verhaal echt tot leven.

 

Tekst en foto's Bastin van Elzakkers

 

Hieronder serie foto's in zwart/wit.