De verlichting van de Nedalcoschoorsteen heeft een internationale award in de wacht gesleept. Tijdens de Prolight & Sound, de internationale beurs voor evenementtechnologie, in Frankfurt reikte het Italiaanse DTS Lighting de  Exellence Awards uit voor bijzondere verlichtingsprojecten van het afgelopen jaar.

Dit jaar ging een van deze awards naar Nederland. In de categorie ‘Buildings exterior’  is de award toegekend aan het project Nedalco Schoorsteen in Bergen op Zoom, gerealiseerd door Lichtpunt Theatertechniek. De Nedalco Schoorsteen in Bergen op Zoom kreeg zijn oorspronkelijke lengte van 75 meter terug. Met een 15 meter hoge staalconstructie die in één keer op de schoorsteen werd gehesen is dit monument weer voltooid. Omdat de schoorsteen ernstig verzwakt was moest een deel van de top worden verwijderd. Om het monument te kunnen redden heeft Stichting Schoorsteen Nedalco, een samenwerkingsverband van N.V. Monumenten Fonds Brabant en BOEi, in februari 2010 de schoorsteen gekocht van Koninklijke Nedalco. 

Karakteristiek
De Nedalco Schoorsteen dateert uit 1938 en is één van de hoogste gemetselde schoorstenen van Nederland, het bouwwerk is karakteristiek voor Bergen op Zoom.  Bij Koninklijke Nedalco werd alcohol gemaakt uit melasse, het was jarenlang een belangrijke werkgever voor de Bergenaren. De schoorsteen is een blikvanger voor de stad en vormt straks een bijzondere landmark in het nieuwe plan ScheldeVesting. Het stalen frame op de schoorsteen is ’s nachts aangelicht, wat in de wijde omgeving is te zien. Voor de kleur van de verlichting is gekozen voor lichtblauw, een verwijzing naar de spiritus en alcohol die hier gemaakt werd. 

Lichtontwerp
Voor het lichtontwerp tekende lichtontwerper Leon van Warmerdam die samen met zijn bedrijf Lichtpunt Theatertechniek de opdracht binnenhaalde voor dit unieke project.  Omdat hij de nadruk wilde leggen op de historie van de schoorsteen was hij op zoek naar een product dat de blauwachtige spirituskleur kon evenaren. DTS Lighting ontwikkelde in samenwerking met importeur  Full AVL een armatuur dat aan deze wens voldeed. 12 stuks  armaturen weerstaan op grote hoogte weer en wind en geven 'de Spiritus', zoals de schoorsteen door de Bergenaren wordt genoemd, haar blauwe gloed die tot in de wijde omgeving is te zien.


Overigens wel opvallend dat die partij die de prijs uitreikt,.... ook toevallig de partij is die het product voor de oplossing van het vraagstuk van de lichtontwerper leverde!!