We kennen Rick Lelieveld natuurlijk als die kunstenaar die als geen ander het Vastenavend gevoel kan vangen en kan vastleggen op het doek.

De droomwereld tussen dweilende mensenmassa’s en carnavaleske boegbeelden liggen ons allemaal op het oogvlies. We worden meegevoerd en beleven dat intense gevoel, balancerend op de brug tussen werkelijkheid en droombeeld. De stap naar het surrealisme is dan ook een kleine.

Rick is altijd al iemand die met zijn werk de verbeelding wil tarten. En dat lukt hem zeker met zijn laatste werken. De laatste drie van hem hebben maar liefst ruim 5 maanden van intensief werken gekost. “Vanuit mijn carnavaleske achtergrond is het voor mij een kleine stap naar het surrealisme. Immers, vastenavend is het feest van de omgekeerde wereld en ook in het surrealisme creëer je een niet bestaande fantasiewereld waarin de beschouwer vaak op het verkeerde been wordt gezet”, aldus Rick. Surrealisme is een moderne kunststroming die is ontstaan vanuit een literatuurstroming omstreeks 1924. Vanaf dit punt tot 1940 beleeft het zijn hoogtepunt in schilderskunst, beeldhouwkunst en literatuur. Maar ook nu nog zie je veel kunstenaars die zich tot het surrealisme aangetrokken voelen. De veelal herkenbare doch niet realistische beelden worden gebruikt om de fantasie zoveel mogelijk vrijheid te geven. Dat herken je in de werken van Rick als je naar het werk ‘Vruchtbaarheid’ kijkt. Ze lijkt van vlees en bloed, echter ze is een vogelverschrikker. En lukt dat verschrikken wel met zoveel schoonheid? Voor meer info www.rick-lelieveld.nl

Als ik bij Rick kom voor enige foto's moet ik weer terugdenken aan ons eerste interview in het kader van 'In gesprek met'. Ook toen had Rick het over fantasie in boek en film, en hoe weinig hij er mee had. In dat kader bezien is het mooi om naar zijn werken te kijken. De fantasie druipt er vanaf, en zoiets kan alleen maar in één van de meest creatieve en fantasierijke breinen ontspruiten. Vol passie wijst hij me op de abstracte punten in zijn werk, de kubussen, hoe de lijnen lopen. Ik kan hem goed volgen en word meegetrokken in zijn werk. Maar hoezeer hij ook probeert nieuwe wegen te bewandelen in zijn werk, voor mij blijft één ding absoluut duidelijk: het is weer een 'Lelieveld'.

Naast de originele olieverfschilderijen, waarvan de prijs op aanvraag is, zijn er van deze werken ook Certified Art Gyclee’s op canvas te koop in een éénmalige oplage van 15. “Vruchtbaarheid” formaat 60x45 cm prijs € 325,-. “Het zit tussen de oren” en “De Waterridder” formaat 60x60 cm, prijs € 375,-.

De volgende exposities staan op het programma:

Kunst aan de Kade31. Expositie bij Grand café Restaurant Coopvaert, Blaak 776 in Rotterdam, van 23 juni t/m 29 september 2012.

Kunstmarkt op de ‘Krabbenfoor” in Bergen op Zoom, locatie Markiezenhof. Donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 juli 2012.

Kunstbeurs in Aalsmeer op vrijdag 31 augustus, zaterdag 1 en zondag 2 september 2012. www. Kunstbeursaandewesteinderplassen.nl.

Kunsten in de monumenten tijdens het monumentenweekend op zaterdag 8 en zondag 9 september 2012. Locatie Noordzijde haven 8 in Bergen op Zoom