Het Multidisciplinair Pijncentrum van het Lievensberg ziekenhuis verzorgde van woensdag 12 tot en met zaterdag 14 april, in samenwerking met het Pijncentrum van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, een driedaags internationaal congres over de vele aspecten van de behandeling van pijn.  Tijdens het congres, dat plaatsvond in het Van der Valk Hotel in Middelburg, verzorgden vermaarde, (inter)nationale sprekers presentaties, workshops en masterclasses over pijnbestrijding. Onder de sprekers én deelnemers bevonden zich anesthesiologen-pijnbestrijders uit heel Europa, de Verenigde staten, Canada en Afrika. De ruim 300 deelnemers konden kiezen uit workshops, zoals over het toepassen van ‘Ultrasound’ (echo)-technieken. Dit wordt toegepast bij het uitvoeren van diverse pijnblokkadeprocedures bij chronische pijn klachten. Het congres is op donderdag 12 april gestart met een aantal presentaties. Hierin zijn diverse behandelmethoden opnieuw onder de aandacht gebracht en aangevuld met actuele ontwikkelingen en ‘updates’.

De officiële opening vond plaats op vrijdagochtend 13 april. Belangrijke sprekers van deze dag waren achtereenvolgens B. Boer van het College voor Zorgvoorzieningen, F. Wille, anesthesioloog-pijnspecialist van het Diakonessenhuis te Utrecht en prof. dr. F. Huygen, anesthesioloog en pijnspecialist aan het Erasmus MC. Zij gaven vanuit verschillende invalshoeken hun visie op pijnbestrijding in de toekomst.

Het Engelstalige congres is gedurende de drie dagen plenair geleid door Geoff Watts, Brits wetenschapper en in Groot Brittannië bekend als radio- en televisiepresentator voor de BBC.

FOTOBIJSCHRIFT

Belangrijke sprekers gaven voor een gehoor van ruim 300 deelnemers vanuit verschillende invalshoeken hun visie op pijnbestrijding in de toekomst.