Een nieuw begin voor een monumentale plek

Dag Karmel, welkom Karmelietenhof

Karmelietenhof. Dat is de nieuwe naam van het woongebouw tussen de Halsterseweg en de straat Karmel. Het woongebouw heette voorheen zoals de straat: Karmel. Om de nieuwe toekomst met nieuwe kansen én nieuwe woningen te benadrukken nemen we afscheid van de oude naam. De toekomst is aan de huidige en toekomstige huurders van Karmelietenhof !

De huurders van Karmelietenhof hebben dinsdag samen de naam onthuld tijdens een feestelijke bijeenkomst in de prachtige tuin die bij het gebouw hoort. De nieuwe naam verwijst naar naar het oude Karmelietessenklooster dat hier vroeger stond. De naam Karmel verwees hier al naar. We bouwen nu voort op die bijzondere historie, want hier komen al meer dan 100 jaar mensen samen om elkaar te helpen. Tegelijkertijd past deze naam bij de nieuwe kansen die dit gebouw te bieden heeft. Want ‘hof’ in de naam is een verwijzing naar de historische tuin, waar huurders elkaar in alle rust kunnen ontmoeten.

Voor elkaar klaar staan

Dat benadrukt ook Stella van Veen, directeur Klant en Gebied bij Stadlander: “Een plek waar we voor elkaar klaar staan, waar je de buurman vraagt: hoe gaat het met je.” Het is ook een plek waar oude en nieuwe bewoners zich thuis voelen. “Dat thuisgevoel was eventjes ver te zoeken.” Want De Karmel kende de nodige problemen de afgelopen jaren. “Daar zijn we als Stadlander niet voor weggelopen, we hebben een plan gemaakt om het gebouw op te knappen. Verduurzamen, maar vooral ook investeren in de leefbaarheid.”

Kloosterboom

Die grote klus is nu volop bezig en waarschijnlijk eind van het jaar klaar. Dan opent ook een wijkpunt aan de noordkant van het gebouw. Een werkplek voor Stadlander en GGZ WNB én een ontmoetingsplek voor bewoners. Een ruimte met een eigen naam: Kloosterboom. Ook die naam is dinsdag onthuld. De Kloosterboom is een verwijzing naar het kloosterverleden én naar de monumentale treurbeuk die bij de entree staan. Een boom staat ook voor groei, voor spelen en ontdekken. En dat komt allemaal samen op deze nieuwe ontmoetingsplek, die de bewoners samen tot bloei laten komen.  

Nieuw begin

Van de 87 appartementen komen straks veel woningen in de verhuur. Hiervoor gaan we op zoek naar huurders die verder willen bouwen aan de nieuwe gemeenschap. Iets waar de huurders van de huidige 24 bewoonde appartementen al aan werken. Zij vormen een hechte groep. Ze laten meteen zien dat Karmelietenhof een plek is waar je samen thuis bent. Tijdens de onthulling helpen ze volop mee: met de opbouw, de muziek, het onthaal van de buren en samen de boel weer opruimen. Gerrit Popping is met 75 de oudste. “Ik woon hier al 33 jaar. Ik snap wel dat Stadlander van de oude naam af wilde, we maken een nieuw begin. De naam Karmelietenhof past prima”, vindt hij. Buurtbewoners Marieke Hartman en Cindy Flipsen die ook aanwezig waren, zijn het daarmee eens. Ze kijken vol verwondering rond in de tuin. Ze wonen aan de Halsterseweg, tegenover de appartementen. “We hebben nooit geweten dat deze mooie tuin er is.” Ze zien nu hoe Karmelietenhof er dag bij dag beter gaat uitzien door het werk wat er wordt verricht. “Het ziet er nu al heel mooi uit.”