Op de dag van het kasteel

 

MARKIEZENHOF IN HET TEKEN VAN ‘TAFELEN’ OP DAG VAN HET KASTEEL

Op tweede pinksterdag, tijdens de Dag van het Kasteel, valt er veel te beleven voor jong en oud in het Markiezenhof met het thema ‘Aan Tafel!’. Er zijn diverse activiteiten voor kinderen zoals speurtochten, om zo de voedselcultuur en het leven in kastelen en buitenplaatsen te ontdekken en je kunt met korting het museum bezoeken. In het museum zijn tevens de tijdelijke tentoonstellingen ‘WOUW!’ en ‘Lichtende Grenzen’ nog te zien.

Aan Tafel!

Tijdens Dag van het Kasteel openen ruim 100 kastelen, buitenplaatsen en ruïnes in Nederland hun deuren. Uiteraard doet het Markiezenhof als oudste stadspaleis van Nederland ook mee op tweede pinksterdag. Iedereen is deze dag van harte welkom.

Het thema dit jaar is ‘Aan Tafel!’, waarbij de focus ligt op de voedselcultuur van kastelen en buitenplaatsen. Kastelen en buitenplaatsen hadden vaak hun eigen moestuinen, veel keukenpersoneel, uitgebreide tafeletiquette en prachtige serviezen. Dit is ook terug te zien in Stijlkamer drie (Augustakamer) in het Markiezenhof. In de Augustakamer staat een prachtige tafel gedekt met Loosdrechts servies, dat vervaardigd is tussen 1774 en 1784. Hier kun je ontdekken hoe de markiezen en markiezinnen in het Markiezenhof dineerden en wordt er op interactieve manier een geheim onthuld..

Rebussen en speurtochten

Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen op deze pinkstermaandag deelnemen aan twee leuke speurtochten, zowel binnen als buiten het stadspaleis. In het Markiezenhof is een rebusspeurtocht, waarbij de kinderen met gebruik van hints en voorwerpen in het museum een rebus oplossen. Tegen inlevering bij de balie ontvangen de jonge bezoekers een kleine verrassing! De rebus is gratis te verkrijgen bij een bezoek aan het museum.

In de Historische Stadsmoestuin is op initiatief van de vrijwilligers een tweede speurtocht gemaakt. Met een speciaal puzzelblad gaan kinderen op zoek naar het geheime woord. De antwoorden zijn te vinden door goed te kijken, ruiken, luisteren en lezen in de tuin. Vind het geheime woord en maak kans op een leuke prijs! De Historische Stadsmoestuin is te vinden in de Beeldentuin naast het West-Brabants Archief en is gratis toegankelijk. Het puzzelblad voor deze speurtocht is tegen een kleine bijdrage verkrijgbaar bij de balie van het Markiezenhof.

Tentoonstellingen Wouw! en Lichtende Grenzen

Tijdens de Dag van het Kasteel zijn de tijdelijke tentoonstellingen ‘WOUW!’ en ‘Lichtende Grenzen’ nog te zien in het stadspaleis. De tentoonstelling ‘WOUW!’, te zien in de Schatkamers en Grote

Galerij, gaat over het kasteel van Wouw dat ooit het grootste kasteel van Nederland was. In deze tentoonstelling zijn recent opgegraven objecten te zien die bij het kasteel horen.

Op zaterdag 18 mei organiseert het Markiezenhof in samenwerking met Stichting In den Scherminckel (SIDS) een workshop archeologie voor kinderen vanwege deze expositie. Tijdens deze workshop maken kinderen kennis met de mysterieuze wereld van oude scherven.

De tentoonstelling ‘Lichtende Grenzen’ gaat over het oeuvre van Jan Wessendorp. Een kunstenaar van Indonesische afkomst die zijn zware jeugd verwerkt heeft in zijn kunst. Een aantal van zijn werken, kleurrijke abstracte werken en portretten, zijn te bewonderen in de Tuinzalen.

Het Markiezenhof is gesloten op eerste pinksterdag, 19 mei. Op tweede pinksterdag, 20 mei, kunnen bezoekers het museum met 50% korting per persoon bezoeken.

Voor meer informatie: www.markiezenhof.nl