Zondag 22 oktober 2023: 1e concert JAZZ INSIDE

 

Jazz Inside is de nieuwe jazzclub in Bergen op Zoom. Jazz Inside organiseert 4 keer per jaar kwalitatieve jazzconcerten voor haar leden. Inmiddels hebben zich al vele jazzliefhebbers aangemeld en zijn lid geworden. Op zondag 22 oktober zal Jazz Inside haar 1e jazzconcert organiseren. Vanaf 14.00 uur worden de leden verwacht in ons clubhuis Gebouw-T, Wilhelminaveld 96 - 4611 MJ  Bergen op Zoom voor het bijwonen van dit éérste jazzconcert in de reeks van 4. Het concert vangt stipt aan om 15.00 uur. 

Mocht u dit unieke concert niet willen missen dan nodigen wij u uit lid te worden van Jazz Inside. U kunt hiervoor een bericht sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jan van Duikeren’s JVD4 Featuring John Engels!

Maar liefst twee Edisons ontving trompettist Jan van Duikeren vorig jaar voor zijn veelgeprezen ballad album Short Stories met JVD4 en de strijkers van het Metropole Orkest. Een kroon op de samenwerking van deze vier musici van absolute wereldklasse, al is Van Duikeren, (die zelf ook verantwoordelijk was voor een groot aantal composities), vooral blij dat het bij de opnamen gelukt is om de magie tussen de vier heren te vereeuwigen.

Alleen al het gerucht dat  Jan van Duikeren samen met  de inmiddels 88-jarige drumlegende John Engels, Karel Boehlee (piano) en Aram Kersbergen (contrabas) de handen ineen sloegen zorgde in 2015 voor een uitnodiging van het befaamde Tokyo Jazz Festival en een Japans platencontract. Het zegt iets over de internationale status van de vier bandleden. De naam JVD4 is ook een Japans idee, vanwege de onuitspreekbare namen van het viertal.

Vorig jaar nog zorgde de uitvoering van Almost Blue met gast zanger Marcel Veenendaal, voor een muisstille Ziggo Dome. Maar waar dit dynamische kwartet ook speelt: Binnen mum van tijd is het publiek gegrepen door het speelplezier en de ongekende energie. JVD4 zal voor ons een mix spelen van hun mooiste eigen composities, aangevuld met een aantal persoonlijke favorieten van de bandleden. 

PS: noteer u alvast in uw agenda: zondag 14 januari 2024 voor het eerstvolgende concert van Jazz Inside.

 

Achtergrondinformatie muzikanten zondag 22 oktober:

Jan van Duikeren - trompet:

Met zijn kenmerkende geluid en energieke, lyrische aanpak behoort de Rotterdamse trompettist/componist/arrangeur/producer Jan van Duikeren (Schiedam 1975) inmiddels tot een selecte groep internationaal gewaardeerde Nederlandse jazzartiesten. Door Quincy Jones erkend als een van de Nederlandse topspelers, hebben zijn uitgebreide muzikale interesses en uitzonderlijke veelzijdigheid gezorgd voor zijn succes als veelgevraagde solospeler en side-man. Deze populariteit heeft hem een indrukwekkend scala aan muzikale uitstapjes opgeleverd met toonaangevende artiesten en bands die vrijwel alle muzikale genres vertegenwoordigen, waaronder Paul Weller, Dr. John, Dr. Lonnie Smith, Chris McBride, Joe Bonamassa, Peter Maffay, Lionel Richie, James Carter, Michel Camilo, Sheila E, Dave Stewart, Diana Ross, Candy Dulfer, New Cool Collective, Trijntje Oosterhuis en Gare du Nord, om er maar een paar te noemen.

John Engels - drums:

John Engels (Groningen, 13 mei 1935) heeft al meer dan een halve eeuw een volle agenda als drummer in de meeste gangbare jazzstijlen. Daarbij gaat zijn voorkeur uit naar Swing en (neo-)bop, hoewel hij niet bang is voor uitstapjes naar de vrijere muzieksoorten. In navolging van zijn vader ging Engels in 1953 ook met drummen zijn geld verdienen. Hij speelde in het trio van Pia Beck en met de Surinaamse saxofonist Kid Dynamite en was tien jaar lang de vaste slagwerker van de groep van Cees Slinger, The Diamond Five. Hij was lid van de bigband van Boy Edgar en speelde met Louis van Dijk en Jacques Schols voor radio en televisie. Ook maakte dit drietal diverse platen welke bekroond werden met een Edison. Engels speelde met talloze muzikanten, naast de genoemden ook met Cab Kaye, Dizzy Gillespie, Johnny Griffin, Phil Woods, Tommy Flanagan, Hank Jones, Sonny Stitt en Wynton Marsalis. Hij speelde op zo'n meer dan 250 platen mee. Als één van de hoogtepunten in zijn carrière noemt Engels zelf de tournee die hij met trompettist/ zanger Chet Baker door Japan maakte. Van 1987 tot 1993 en tevens in 2000 tot 2002 kreeg hij de Benelux Award voor beste jazzdrummer. Tot op heden wordt Engels genoemd in de top-tien, en in 2021, 2022 én 2023 werd hij wederom gekozen tot 'Best Jazzdrummer Benelux'. 

Karel Boehlee - piano:

 Opgegroeid in een gezin vol muziek, van Chopin, Liszt, Debussy en Mozart, tot Oscar Peterson, Ella Fitzgerald, Stevie Wonder, James Brown en veel Engelse popmuziek. Een belangrijk kader voor toekomstige muzikale evenementen. Pianist Boehlee speelde in de beginperiode voornamelijk jazz en is sinds de jaren 80 bezig met allerlei muziekstijlen. Niet zozeer met zijn imago als wel met spelen! En componeren, mixen (in zijn thuisstudio), lesgeven aan het Conservatorium van Amsterdam... muziek maken! Bijvoorbeeld als favoriete pianist van alle grote Nederlandse jazzmuzikanten als Toon Roos, Martijn van Iterson, Jesse van Ruller en Fay Claassen. Later speelde hij ook met Gino Vannelli, Roberta Gambarini. Jimmy Haslip, Bob Sheppard, Peter Erskine, Wynton Marsalis, Ernie Watts, Dannie Gottlieb, Philip Catherine, Gary Novak, Roy Hargrove, Phil Woods, Pete Christlieb en nog veel meer. Vanaf 1996 toerde Karel veel met The European Quartet, de Europese band van Toots Thielemans. Boehlee heeft zes cd's gemaakt voor het Japanse label Pony Canyon. De meeste fans komen uit Japan en Korea. De composities, improvisaties en het spel van Boehlee hebben zich in de loop der jaren ontwikkeld en verdiept. Als constante factor wordt zijn eigen geluid geprezen: ‘Karels’ geluid is uniek en raakt het centrum waar muziek de ziel binnendringt’ (Hein van de Geijn).

Aram Kersbergen - bas:

Aram Begon op 8-jarige leeftijd met klassiek gitaar spelen. Op 14-jarige leeftijd stapte hij over op basgitaar. Studeerde zowel elektrische als contrabas aan het Rotterdams Conservatorium. Met zéér hoge cijfers voltooide Aram in 1996 de opleiding. Toerde door Europa met Lynn Collins / Marva Withney (James Brown). Aram kreeg bekendheid door de populaire popgroep Kane, waar hij van 1999 tot 2003 basgitarist was. Aram toerde een aantal jaren met Trijntje Oosterhuis. Sinds 2003 lid en contrabassist van het Grammy bekroonde Metropole Orkest waarmee hij concerten/opnames maakte met (o.a.) Herbie Hancock, John Scofield, Pat Metheney, Gregory Porter, Laura Mvula, Donnie McCaslin, etc. Aram toerde met Caro Emerald. Daarnaast maakt hij opnamen met Ilse DeLange, Trijntje Oosterhuis en diverse andere artiesten. En uiteraard spelen en opnemen met Jan van Duikeren (met John Engels en Karel Boehlee) zoals vanmiddag.