11-11-2023 is de boekpresentatie om 15.11uur in Café de Ponderosa

 70 jaar geleden Watersnoodramp 1953

De eerste vastenavend creatie van een in 1952, door het personeel van de gemeentebedrijven Bergen op Zoom opgerichte bouwclub, onder de naam ‘Ut Gaspitje’. Hun eerste optocht ging niet door vanwege de watersnoodramp die plaatsvond in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Hun activiteiten werden omgezet in hulp aan de slachtoffers van deze verschrikkelijke ramp.

4 verzamelaars bundelen de oorsprong en achtergrond van bouwclub ‘Ut Gaspitje’ in boekvorm

Vier vastenavend verzamelaars waren ieder op zich op zoek naar de oorsprong en achtergrond van bouwclub ‘Ut Gaspitje’, ook wel de Gaspitjes genoemd. Robert Chapel, Luuc Jordans, Joost Koremans en Wout Nuijten hebben de verzamelde feiten en weetjes van de Gaspitjes gebundeld en met foto`s gevormd tot een boekje. Dit boekje wordt op 11-11-2023 om 15.11 uur gepresenteerd in Café de Ponderosa

Robert Chapel en Luuc Jordans zochten onder andere naar de insignes en andere verzamelobjecten van ‘Ut Gaspitje’ en de oorsprong hiervan. Joost Koremans was op zoek naar insignes en vanuit zijn hobby als ontwerper vooral naar de ontwerpers en hun ontwerptekeningen. Wout Nuijten was al een lange tijd op zoek naar informatie over foto`s uit de oude doos, foto`s uit de tijd dat zijn vader bij de gemeentebedrijven, oftewel de gasfabriek werkte. 

Verzameling

We hebben ons als verzamelgroepje samengevoegd en door een voltreffer van een van ons vier (Luuc) kregen we van iemand uit vele jaren oude aantekeningen en jaarverslagen van ‘Ut Gaspitje’. We kregen ook informatie via alle mogelijke media en bezoekjes aan oud-medewerkers van de gemeentebedrijven en enkele kinderen van oud-medewerkers en ook via de Stichting Vastenavend. Naast de bekende bouwclubs van ‘de Verhoevens’ van smid Verhoeven en ‘de Dwarskoppen’ van Bart Renkels werd er in het jaar 1952 een nieuw legendarisch bouwgezelschap ‘Ut Gaspitje’ aan toegevoegd. Tijdens het verzamelen kwamen we achter het feit dat er later nog een vastenavendclubje was ontstaan uit de personeelsvereniging van de gemeentebedrijven en wel muziekgezelschap ‘De Waakvlamme’. Deze dweilband ontstond in 1971 en werd in 1984 opgeheven. 

Boekpresentatie

Op 11-11-2023 is de boekpresentatie om 15.11uur in Café de Ponderosa. Het boek is te koop voor 11 euro. Een batig saldo wordt geschonken aan een leuteg Vastenavend doel. Tijdens deze presentatie worden verschillende attributen van het Gaspitje en De Waakvlamme tentoongesteld.

Tot uiterlijk 11 oktober bieden wij de mogelijkheid vooraf in te schrijven via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De inschrijving is definitief na betaling van het bedrag. 

Persoonlijke noot:

Als u nog iets weet of kan vertellen na het lezen van het boekje horen wij dat graag. Ook voor tastbare herinneringen van deze beide verenigingen staan wij open, maar dat is niet vreemd voor verzamelaars toch? Er kwam een einde aan een stuk vastenavend beleving wat toch zo'n 32 jaar heeft geduurd en wat voor heel wat mensen veel plezier en mooie herinneringen heeft nagelaten voor de Vastenavend in ons Krabbegat.

Wij te weten v.l.n.r. Robert Chapel, Wout Nuijten, Luuc Jordans en Joost Koremans willen iedereen bedanken voor alle informatie en medewerking en wensen iedereen veel leesplezier.