Patiënten Service Bureau van het Bravis ziekenhuis organiseert

Bravis houdt informatieavond over blaas- en darmproblemen bij MS

 

Maar liefst 70 procent van patiënten met MS (Multiple Sclerose) krijgt blaas- en darmproblemen. Tijdens een informatieavond wordt dit onderwerp op donderdag 26 oktober uit verschillende hoeken belicht. De informatieavond is van 19.00 tot 21.00 uur in de aula van Bravis in Roosendaal (route 149). De avond is bedoeld voor mensen met MS. Ook hun familieleden en vrienden zijn van harte welkom. De zaal is vanaf 18.30 uur open en is rolstoeltoegankelijk. De toegang is gratis.

Deze informatieavond is een initiatief van MS Vereniging Brabant West en de MS-verpleegkundigen van het Bravis ziekenhuis. Een neuroloog, urologieverpleegkundige en stoma-coloncareverpleegkundige van Bravis zijn de sprekers van de avond.

Invloed van MS op de blaas en darm

Bij MS valt het eigen lichaam de zenuwen aan, waardoor de beschermlaag van de zenuw wordt beschadigd. Hierdoor kan de zenuw signalen vanuit de hersenen minder goed of niet doorgeven. Een deel van het ruggenmerg speelt een rol in de blaas- en darmfunctie. Als signalen vanuit de hersenen niet goed worden doorgegeven dat deel van het ruggenmerg, ervaart de patiënt een verstoorde blaas- en darmfunctie. Voorbeelden hiervan zijn: verstopping, niet goed kunnen uitplassen, urineweginfecties en ongewild verlies van urine en/of ontlasting. 70 procent van de MS-patiënten krijgt hiermee te maken. Door een verstoorde blaas- en darmfunctie te bespreken met een hulpverlener kan behandeling worden gestart.

 

Programma

• Uitleg MS door neuroloog Merijn te Lintelo

• Uitleg blaasfunctie door een urologieverpleegkundige

.  Uitleg darmfunctie door een stoma-coloncareverpleegkundige,

 

Informatie en aanmelden

Aanmelden voor deze bijeenkomst is noodzakelijk. Dit kan tot uiterlijk 23 oktober bij:

·         Patiënten Service Bureau van het Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal (route 94) telefoonnummer 088-70 68 576 of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

·         Via het aanmeldformulier op http://www.bravisziekenhuis.nl/infoavond-ms

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij het Patiënten Service Bureau, locatie Roosendaal