Zaterdag 1 juli 2023 om 13.30 uur opent wethouder Dominique Hopmans (gemeente Bergen op Zoom) samen met Anton van Oost (voorzitter Heemkundekring Halchterth) twee bijzondere tentoonstellingen over de watersnoodramp waar het verleden, heden en toekomst samenkomen rondom dit belangrijke onderwerp.

Het is dit jaar 70 jaar geleden dat de watersnoodramp ook vele slachtoffers in Gemeente Bergen op Zoom betreurde. Vanuit de Heemkundekring wordt hier aandacht aan besteed door een blik naar het verleden met een bijzondere fototentoonstelling over de watersnoodramp in Halsteren en Lepelstraat. 

Maar met de kennis van nu willen we ook aandacht vragen voor het heden en de toekomst. De reizende expositie Water Landt gaat over de strijd met het water, over het beschermen van alles wat voor ons van waarde is en over het meebewegen als het klimaat daarom vraagt. De expositie is een initiatief van Waterpoort en is door Fort producties geproduceerd.

Beide tentoonstellingen zijn tot 24 juli 2023 te bezoeken in de Sint- Gertrudiskerk,  Grote Markt 10 in Bergen op Zoom.  Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 uur tot 16.30 uur en op zondag is het van 13.00 tot 16.30 uur geopend. Uiteraard is het gratis te bezoeken.

Over expositie Water Landt

De expositie grijpt terug naar het verleden toen 70 jaar geleden de Watersnoodramp een verwoesting achterliet in West-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Hulp kwam op gang en bracht ons geschenkwoningen om de ontheemde inwoners te huisvesten. De ramp plaatste ons toen voor een immense opgave. Waar moet je beginnen? De expositie stelt nu dezelfde vraag: Wat kunnen we zelf doen, nu het klimaat verandert?

Filmpje expositie : https://waterpoortwerkt.nl/water-landt-reizende-expo/  

Over Waterpoort

De expositie ‘Water Landt ’is een initiatief van Waterpoort. Het Waterpoortgebied is een netwerkorganisatie van overheden, inwoners en bedrijfsleven rondom het Volkerak-Zoommeer, in de gemeenten Bergen op Zoom, Goeree-Overflakkee, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen en Tholen. Er werken 34 partijen samen om het gebied verder te ontwikkelen. Hierbij ligt de focus op water, natuur en erfgoed