In de maanden juli en augustus gaan twaalf topstukken uit het Rijksmuseum op bezoek bij twaalf musea in Nederland. In elke provincie één.

Het topstuk uit het Rijksmuseum ontmoet in deze musea een verwant topstuk uit de eigen collectie, of een kunstwerk uit de provincie: een perfecte Match.  In het Markiezenhof vindt een intieme ontmoeting plaats tussen een werk van Gabriël Metsu en van de finalist van het Tv-programma Project Rembrandt, Shiobhán Kaufman. De opening voor het publiek is zondag 2 juli, de pers wordt uitgenodigd op woensdag 28 juni. 

Unieke Match Markiezenhof

Museum het Markiezenhof heeft als enige deelnemer ervoor gekozen om een topstuk van het Rijksmuseum te combineren met een modern schilderij. Het zieke kind van de zeventiende-eeuwse schilder Gabriël Metsu hangt naast het landelijk bekende dubbelportret van kunstenares Shiobhán Kaufman (woonachtig in Breda). De 23-jarige kunstenares won de tweede plaats in de competitie Project Rembrandt dat vorig jaar werd uitgezonden door NPO1.  

Kaufman schilderde een ontroerend dubbelportret van haarzelf en haar moeder, die ongeneeslijk ziek was op dat moment. Het schilderij van Gabriël Metsu, het zieke kind, is de publiekslieveling in het Rijksmuseum. Het meisje hangt ziekelijk op schoot in de armen van haar moeder. Aan de muur hangt een voorstelling van de kruisiging; een verwijzing naar de katholieke iconografie. De moeder is vergelijkbaar weergegeven als Maria met haar overleden zoon in de armen; een piëta.

Door het zeventiende-eeuwse schilderij juist niet te combineren met een historisch werk uit de eigen collectie, maar met een modern equivalent zoekt het Markiezenhof actief de verbinding tussen verleden en heden. De combinatie van de twee schilderijen brengt het onderwerp dichter bij de belevingswereld van de bezoeker. In beide kunstwerken staat de liefde tussen moeder en kind centraal. De werken zijn gescheiden door vierhonderd jaar tijd, maar vormen een perfecte match.

12 musea  

Voor het project Match hebben 12 musea, een uit elke provincie, een favoriet topstuk uit de eregalerij of publieklieveling op zaal uit het Rijksmuseum gekozen dat past bij de eigen collectie. De musea hebben deze topstukken ‘gematcht’ met een topstuk uit de eigen collectie. Deze vierentwintig topstukken hebben allemaal iets intiems, zoals de intimiteit tussen moeder en kind, de intimiteit van een net getrouwd stel, een intieme blik, ongewenste intimiteit, etc. 

Boek

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerd boek met alle 24 kunstwerken die in het hele land te zien zijn. Twaalf schrijvers leverden een bijdrage, waaronder Splinter Chabot, Umayya Abu-Hanna en programmamaker Cornald Maas. Cornald Maas (geboren in Bergen op Zoom) schreef zijn persoonlijke verhaal over de Match in het Markiezenhof.  

Opening en persmoment

In het weekend van 1 en 2 juli zal elk museum op eigen wijze de opening verrichten. 

De landelijke (besloten) opening van Match vindt plaats op 30 juni 2023 in Museum Henriette Polak in Zutphen. Deze wordt verricht door Taco Dibbits, directeur Rijksmuseum en Paulo Martina, directeur Musea Zutphen.

De opening in Museum het Markiezenhof is op zondag 2 juli. Iedereen is van harte welkom vanaf 12.00 uur bij onze opening. Onder begeleiding van Emmely Tunders zijn er intieme dansperformances. De pers wordt uitgenodigd op woensdag 28 juni om 13.00 uur. Kunstenares Shiobhán Kaufman is dan aanwezig om o.a. over haar bijzondere schilderij te vertellen.  

Match

Match is een initiatief van de stichting M6; zes samenwerkende musea in Nederland, waaronder Museum het Markiezenhof. De andere elf musea die aan Match meedoen (in elke provincie één), zijn Museum het Hannemahuis, Groninger Museum, Museum De Buitenplaats, Stedelijk Museum Kampen, Museum Nagele, Museum Henriette Polak, Stedelijk Museum Alkmaar, Museum Huis Doorn, Museum Gouda, Zeeuws Museum en het Limburgs Museum. 

Match wordt mede mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij. Je kunt het project volgen op www.schattenuithetrijks.nl  en op www.markiezenhof.nl