Vandaag, maandag 19 juni 2023 vond voor de 26e keer de Jeugdmonumentendag plaats.

Het is een evenement waar leerlingen van groep 6 van alle basisscholen in de gemeente Bergen op Zoom al wekenlang mee bezig zijn, naar uitkijken ook.

In groepen zag je ze op het Markiezenhof aflopen, dat is immers het podium voor dit middeleeuwse spektakel. Het is alsof de kinderen terug in de tijd stappen. Niet alleen dragen ze zelf middeleeuwse kleding, nee, ze stappen binnen in een heuse jaarmarkt met inbegrip van allerlei dieren. 

De leerkrachten hebben hun handen vol gehad in het bedenken en vervaardigen van kleding die helemaal past in het tijdsbeeld. De strop bevond zich op een prominente plek op het plein, evenals het schavot. IJselijke kreten klinken als er weer een kind onder handen genomen wordt door de chirurgijn die met een grote roestige tang de tanden trekt.

Talrijke figuranten beelden het tijdperk perfect uit als jongleur, losse dames of mensen die naarstig op zoek zijn naar een drankje in de herberg. De bakker doet zijn best en ondertussen zien bewapende poortwachters erop toe dat de boel niet uit de hand loopt.

Jeugdmonumentendag is een evenement van educatie, integratie en socialisatie. Je kunt aan de gezichten van de ruim 800 kinderen zien dat dit een speciale dag van genieten is. Ze leren ambachtslieden kennen, moeten het ruilen onder de knie krijgen en krijgen zo een beter beeld van oude tijden dan een boek hen ooit zal tonen. Dit is educatie met een grote grijns op je gezicht.

De drie sessies, waar zich telkens weer andere groepen kinderen voor melden, vliegen dan ook in een mum voorbij. Eens te meer blijkt dat de stad Bergen op Zoom met een locatie als stadspaleis Het Markiezenhof, dat je kunt gebruiken als podium, een rijke stad is.

Hulde aan Stichting Jeugdmonumentendag, de leerkrachten van het basisonderwijs en de vele vrijwilligers voor dit middeleeuwse spektakel dat de kinderen voor een dag onderdompelt in het verleden.