Op dinsdag 17 januari is burgemeester Han Polman aanwezig bij de opening van de tentoonstelling Le Plan Relief in het Grand Palais in Parijs.

Hij zal die opening bijwonen omdat Bergen op Zoom een prominente plaats in zal nemen bij de tentoonstelling ‘La France en Relief’.

Op deze tentoonstelling staat namelijk een unieke 18de eeuwse maquette van Bergen op Zoom. Die maquette is gemaakt rondom de belegering van de stad in 1747. De Fransen wisten toen na hevige gevechten Bergen op Zoom in te nemen. De Fransen gebruikten bij de belegering van steden met vestingwerken altijd een eigen tactiek. De in te nemen stad werd op schaal nagemaakt zodat aan de militairen goed uit te leggen was hoe de structuur van de stad in elkaar zat en hoe het plan van belegering vormgegeven zou worden.

 

Burgemeester Han Polman zal dinsdag samen met wethouder Arjan van der Weegen (Cultuur) afreizen naar de Franse hoofdstad. Daarnaast sluit ook Wim Reijnders, directeur van gemeentemuseum Het Markiezenhof aan. Het Bergse gemeentemuseum herbergt een replica van de maquette die nu uit de catacomben van het Grand Palais zal worden gehaald. De maquette die nu in Parijs te zien zal zijn is maar liefst 90 m² groot en heeft de afgelopen 50 jaar het daglicht niet meer gezien.

 

Op de tentoonstelling die dinsdag op een steenworp afstand van de Eiffeltoren wordt geopend, zijn 15 enorme maquettes te bewonderen uit de tijd van Lodewijk de 14de  (De Zonnekoning) tot Napoleon III. Het gaat om ontwerpen die de afgelopen 5 eeuwen zijn gemaakt zijn voor militaire doeleinden. Naast de maquette van Bergen op Zoom (de enige Nederlandse plaats die vertegenwoordigd is) zijn er ook maquettes van twee Italiaanse plaatsen te zien. De overige maquettes zijn van Franse steden. Bergen op Zoom wordt ook niet voor niets genoemd op de Arc de Triomphe.

 

Bergen op Zoom ziet met deze tentoonstelling een mooie kans om de stad in het jaar dat het 800-jarig bestaan wordt gevierd, ook internationaal op de kaart te zetten. In 2012 is het 800 jaar geleden dat Bergen op Zoom in officiële papieren werd genoemd als een van de ‘vrije steden’. Daarbij gaat het om steden met diverse privileges zoals het mogen houden van markten en het spreken van recht.

Bergen op Zoom is lange tijd, dankzij haar gunstige ligging aan het water, de grootste handelsstad in de Zuidelijke Nederlanden geweest.

Nog altijd vormt de ligging tussen de grote havensteden Rotterdam en Antwerpen en de ligging aan de A4 een belangrijk argument om Bergen op Zoom als belangrijke plaats in het Zuidwesten van Nederland te promoten.