Help ons MS te verslaan 

Dat is de vraag die ik te horen kreeg toen ik bij Kapper Jaap belandde.

Twee jonge mannen waren zo aardig me voor te laten en al pratende vernam ik van hun actie voor een zeer nobel doel. 

De actie vind plaats op 10 september 2023 in Utrecht. De tijden zijn nog niet bekend maar die krijgen we nog wel te horen. Alle informatie over de actie is te vinden op  https://www.msmotion.nl/. Het team bestaat uit 26 deelnemers, allemaal voelen ze zich betrokken bij de ziekte MS. Amber de Rooij vertelt me meer; 

‘Ons team bestaat uit 3 mensen die zelf MS hebben, de overige deelnemers zijn allemaal familieleden of vrienden van iemand met MS. Allemaal komen we hier uit de regio van Ossendrecht tot Steenbergen. Jong en oud. Een aantal mensen van ons team gaan 10 km hardlopen tijdens het event en de rest gaat 10 km wandelen. Wel allemaal onder dezelfde teamnaam. Mensen kunnen doneren via onze teamwebpagina: https://www.msmotion.nl/teams/a-c-r-kicking-ms-it-s-ass. Hier kom je ook op terecht via de QR-code. Men kan dan specifiek kiezen om te doneren op een teamlid of op het hele team. Het geld is dan direct in handen van MS Motion. We hopen op 10 september minimaal 10.000 euro hebben opgehaald als team. Dit is ons een streefbedrag. 

Kirsten heeft dit team opgestart. Zowel haar vader als nichtje als moeder van haar beste vriendin hebben MS. Via internet kwam ze bij MS Motion terecht. Kirsten heeft geen moment getwijfeld en is haar eigen team gestart, waar ze inmiddels al 25 deelnemers bij heeft gekregen. Eindelijk heeft Kirsten + de andere 25 deelnemers het gevoel iets te kunnen doen tegen deze ziekte. Het is erg mooi hoe we een community zijn gevormd met elkaar. Dit is ontroerend en hier zijn we heel dankbaar voor.  Mensen kunnen ons steunen middels een kleine of grote donatie. Mochten mensen ons op een andere manier willen sponsoren of helpen, kan er contact worden opgenomen met mij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dit mag tevens ook bij vragen.’

Multiple Sclerose

MS staat voor Multiple Sclerose en is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel. Bij MS zit er een fout in het afweersysteem, waardoor ontstekingen in het zenuwstelsel ontstaan. Deze ontstekingen zorgen ervoor dat de hersengebieden niet meer goed kunnen functioneren. Dit zorgt voor lichamelijke problemen. Ook kunnen verlammings- en uitvalverschijnselen optreden. In Nederland leven zeker 25.000 mensen met MS. 

Er is nog veel onduidelijk over de ziekte MS. Op dit moment wordt er in Nederland veel onderzoek gedaan naar stamceltransplantatie. Stamceltherapie is een intensieve vorm van immunotherapie, waarbij het immuunsysteem met chemo-immunotherapie volledig wordt vernietigd om vervolgens opnieuw te worden opgebouwd.  Dit geneest de ziekte niet, maar zet MS wel stop. Blijvende schade zal niet herstellen.

In Nederland is stamceltherapie bij MS nog opkomend. Circa 20 mensen per jaar komen ervoor in aanmerking. Grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar het effect en de veiligheid ontbreekt. In de afgelopen jaren zijn er dus veel mensen naar MS naar het buitenland gereisd voor deze behandeling. Het gaat dan om circa 20 mensen per jaar. Een stamceltransplantatie kost rond de 35.000 tot 40.000 euro. Dit maakt het voor veel mensen niet mogelijk om deze behandeling te ondergaan en de actieve MS stop te zetten. 

Er gaan dagelijks nog veel fabels rond over MS. Veel mensen denken dat een ms een spierziekte is en dat het wel te genezen is.

Dit kan zo niet langer!

MS verdient de nodige aandacht en er moet dringend iets veranderen. Dit kan zo niet langer! Om deze reden gaan wij ‘team A.C.F.P.R Kicking MS It’s Ass’ 10 km wandelen en hardlopen via MS Motion tegen deze ziekte. Wij hopen zoveel mogelijk geld op te halen, zodat er nieuwe onderzoeken naar deze ziekte kunnen worden gedaan. 

MS Motion is hét hardloop- en wandelevenement van het Nationaal MS Fonds. Vrijwilligers en deelnemers zetten zich tijdens dit evenement in tegen MS. Het is een tocht voor iedereen.  Je kunt deelnemen door  5 of 10 km te wandelen of hardlopen. Dit jaar is de 10e editie en daarmee jubileumeditie. Dit evenement vindt plaats op 10 september 2023 in Utrecht. De finish staat op voormalige vliegbasis Soesterberg. Als team hebben we als doel om 10.000 euro op te halen voor onderzoek naar MS. 

De impact van deze ziekte merken wij dagelijks bij onze naasten. Dit is heel confronterend. We voelen ons machteloos en hebben door deze actie eindelijk het idee dat we iets kunnen doen. Wij zijn van mening dat de impact van deze ziekte wordt onderschat. 

Hulp

‘Help jij ons mee MS te verslaan? Met oog op de toekomst, dromen wij over een MS vrije toekomst. Op dit moment zijn we hard aan het trainen voor de loop. Het geeft ons een goed gevoel ons in te zetten tegen deze ziekte, maar we kunnen dit niet alleen. We hebben jouw hulp nodig!  Elke donatie groot of klein is van harte welkom. Doneren kan via de QR-code. Onze dank is groot.’ Aldus Amber