Als iemand in het gezin de diagnose kanker krijgt, heeft dat vaak invloed op het hele gezin.
Het moeten leven met kanker en/of de gevolgen van de behandeling brengen emoties en ook verandering in het dagelijks leven met zich mee. Kinderen zijn erg gevoelig voor emoties en voelen aan dat er iets mis is binnen het gezin. Er komt dan ook vaak snel een moment waarbij de patiënt zich afvraagt: Hoe vertel ik mijn (klein)kinderen wat er aan de hand is? Het Bravis ziekenhuis helpt patiënten hierbij door, in samenwerking met het bestralingscentrum ZRTI, speciale kindermiddagen te organiseren in het Oncologie Centrum. Deze middagen werden zo positief ontvangen dat er sinds februari 2023 ook gestart is met een editie voor tieners vanaf 13 jaar.
Tijdens de informatiemiddagen laten oncologieverpleegkundigen Wendy Struijs, Saskia Klaasse en Rianne Voeten zien hoe het Oncologie Centrum eruit ziet en hoe een behandeling in zijn werk gaat. “Kinderen mogen bijvoorbeeld in een chemostoel zitten en voelen hoe koud een hoofdhuidkoeling is. Het prikken van een infuus is ook altijd een grote hit”, legt Saskia uit. Dit doen we niet echt hoor”, lacht Rianne. “We vullen van te voren een infuuszak met rode ranja en verwijderen natuurlijk het naaldje. Maar door het aanbrengen van het stuwbandje, het schoonmaken van de huid (dit voelt koud aan) en het vastplakken op de arm krijgen kinderen wel een goed beeld. Zij vinden dit vaak zo interessant dat ze het mee naar huis nemen om de volgende dag op school te laten zien”.
Programma op maat
Het programma van de informatiemiddag is elke keer anders. “Sommige kinderen willen graag dingen bekijken en doen, terwijl andere kinderen vooral willen luisteren. Daar houden we rekening mee” legt Wendy uit. “Ook kijken we naar de leeftijd. Kleine kinderen willen graag over papa, mama en hun dag vertellen, terwijl er bij tieners veel meer vragen leven over de behandeling en kanker in het algemeen. Daar hebben we op ingespeeld door met kleine kinderen te kletsen tijdens het kleuren en voor de tienermiddag een Kahoot Quiz te maken. Hierin behandelen we bijvoorbeeld de vraag ‘Mag ik mijn (groot)ouder knuffelen of kussen tijdens hun chemobehandeling?’. Wij merkten namelijk dat tieners dit niet goed durfden. Met behulp van de quiz kunnen we hierover het gesprek aangaan”.
“Er wordt goed gezorgd voor mijn mama”
De informatiemiddagen worden heel enthousiast ontvangen: “We horen vaak dat het Oncologie Centrum er helemaal niet zo eng uitziet als dat de kinderen gedacht hadden en dat we goed voor hun (groot)ouder zorgen”, vertelt Rianne. “Maar voor onszelf zijn de middagen ook heel waardevol. Kanker treft het hele gezin en kinderen kunnen het moeilijk hebben met de diagnose. Het geeft ons zo’n fijn gevoel om niet alleen iets voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar (klein)kinderen te kunnen betekenen”, vertellen Wendy en Saskia trots.
De informatiemiddagen vinden één keer per maand plaats in het Oncologie Centrum van het Bravis ziekenhuis. Er vinden op dat moment geen behandelingen plaats zodat kinderen rustig kunnen kijken.