300 jaar verborgen ondergrondse vesting

Wij van BoZinBeeld wilden u kennis laten maken met de Verborgen Vesting onder het Hof van Asselbergs. Zoals altijd ben ik te vroeg op mijn afspraak en heb een bakje koffie gekocht in de kiosk bij het station van Bergen op Zoom. Wachtend op de stadsgids Gilbert Doggen in een blauwe jas die ons de rondleiding deze middag gaat geven. Ons bedoel ik dan de vijftien mensen die zich opgegeven hadden om 13.30uur, met in het kielzog Marian Melkert en Cees Horsten van de gemeente om alles zo veilig mogelijk in goede banen te leiden.

In een kringetje waar vroeger de bloemist zat bij het station werd er vertelt over de eerste stadsrechten in 1350 van de garnizoensstad en zijn ontwikkeling. In 1397 de eerste grote stadsbrand waar alles verloren ging en wat regelmatig in de jaren erna gebeurde. Niets bleef bewaard van de geschiedenis, dit omdat de stad uit hout was opgetrokken en maar een klein vonkje nodig had om helemaal plat te branden.

Vestingbouwkundige Menno van Coehoorn heeft heel veel betekent om de vijand buiten de stad te houden. En heeft deze verborgen vesting uit de 18e eeuw 300 jaar onopgemerkt ondergronds gezeten. Sinds dat de bus remise van de BBA is afgebroken en zich er een nieuw appartementen complex zou herrijzen, kwam dit mooie bewaarde in beeld. Dat in de achtertuin lag van het pand Hof van Asselbergs in de Stationsstraat.

Eenmaal via het luik ondergronds krijgt men het bewaarde te zien. Stevige vestingmuren met een verhaal in woord door de stadsgids en beeld door de korte films die men te zien krijgt, wordt meer duidelijk hoe men zich vroeger wapende tegen de vijand.

Ik kan nog wel meer schrijven wat de indruk is geweest, maar dan maai ik al het mooie van deze rondleiding voor de voeten weg van de stadsgidsen. Maak een afspraak en ga echt zelf kijken, het is de moeite waard. In april zijn de data al bekend van de rondleiding:

April:  zondag 02 april

           maandag 10 april ( 2e paasdag)

           zaterdag 15 april

           zondag 23 april

Reserveer vooraf tickets de website:

https://www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl/22/verborgen-vesting of neem contact met onze afdeling Coördinatie (0164 234377)

Wilt u buiten de genoemde openingstijden een bezoek brengen aan de Verborgen Vesting. (dit geldt alleen voor groepen!) Neem dan telefonisch contact op met onze afdeling Coördinatie of reserveer via de knop “Contact” op de website.

U kunt ook reserveren via VVV Brabantse Wal.

Foto's en tekst Bastin van Elzakkers