AAN DE KANT, DAAR KOMEN DE REUZEN!

Jan metten Lippen, Trui van de Toren en hun kinderen Toontje en Marieke nodigen u uit!

De Bergse Stadsreuzen organiseren eens in de 5 jaar een Internationale Reuzenstoet in Bergen op Zoom. Ook dit jaar staat Bergen op Zoom op 18 en 19 juni in het teken van de Reuzenstoet.

Het weekend van Vaderdag is er in de Bergse binnenstad genoeg te doen om de grote maar ook kleine mens te voorzien van vertier. Naast ProefMei vindt op 19 juni de 7e Internationale Reuzenstoet plaats. Maar liefst 49 reuzen uit Spanje, Frankrijk, België en Nederland trekken door de straten van Bergen op Zoom, ondersteund door vaandeldragers, schutters en muziekgroepen.

Dit jaar is het thema van de 7e Internationale Reuzenstoet ‘Mille Periculis Supersum’ ofwel: ‘Duizend gevaren kom ik te boven’. In de Tachtigjarige Oorlog, tijdens het Twaalfjarig Bestand, kreeg het stadhuis een nieuwe voorgevel waarop deze tekst werd aangebracht. Een mooie spreuk aangezien Bergen op Zoom in de afgelopen eeuwen al heel wat gevaren heeft moeten doorstaan.

Dit jaar is het ook 400 jaar geleden dat het tweede Spaanse Beleg (18 juli-2 oktober 1622) heeft plaatsgevonden. Reden genoeg voor onze Bergse Stadsreuzen om hierbij stil te staan en om deze leus als uitgangspunt voor de stoet te gebruiken.

Naast alle helden die meelopen in de Reuzenstoet van 19 juni zal er op 18 juni een mini-Reuzenstoet door de straten trekken. De mini-Reuzenstoet heeft als Thema ‘Helden’. De groepen in deze stoet zijn verenigingen met kinderen die met een zelfontworpen en - gemaakte mini-reus meelopen in de miniReuzenstoet, vergezeld door onze eigen minireuzen Toontje en Marieke en zelfs een Spaans reusje.

Al met al reuzeveel redenen om het weekend van 18 en 19 juni naar de Bergse binnenstad te komen en te genieten.