Deze antwoorden ontvingen wij van GBWP:

 

1. Wat is uw visie voor de gemeente Bergen op Zoom: Waar wilt u onze stad hebben over 25 jaar?

GBWP wil een gemeente waar het aantrekkelijk is om te wonen en te werken, waar ruimte is voor ontwikkeling en ontspanning en waar iedereen meedoet in de samenleving. Dus je woont hier en dan vinden wij het belangrijk dat iedereen zoveel mogelijk mee moet kunnen doen!  Ongeacht of je wel of geen beperking hebt, laaggeletterd of vreemd geletterd bent, ongeacht je opleiding, gender, geaardheid of herkomst, of je in armoede of in weelde bent opgegroeid. 

Dit krijgen we enkel voor elkaar als we samenwerken met onze inwoners, met partners en bedrijven. Bergen op zoom heeft een rijk verenigingsleven op het gebied van muziek, toneel, sport, scouting, vastenavond / vastelaoved, etc. Dit moeten we koesteren.  Vrijwilligers vormen het cement voor de samenleving. Ook over 25 jaar zijn dit de dragers van een stad, waarin we samenleven en samen beleven!! 

GBWP ziet onze stad als een compacte duurzame, groene stad met daar omheen mooie kernen in een groen buitengebied. Op economisch vlak zien we dat er vooral ingezet moet worden op de sectoren: Biobased economy, agrofood, maintenance, cultuur en recreatie, zorg economie en midden- en kleinbedrijf. 

Hoe staan er financieel voor over 25 jaar? Onze schuld is over 25 jaar fors verlaagd, door structureel te werken met een begrotingsoverschot van minimaal € 3 miljoen per jaar. 

 

2. Covid-19 (corona) lijkt het normale leven nog lang te beïnvloeden. Hoe ziet u dat en welke steun biedt u?

a. Wat betreft onze inwoners

De coronacrisis hakt er bij alle inwoners flink in. Velen hebben dierbaren verloren, voelen zich eenzaam, hebben zelfs suïcidale gedachten, zien hun bedrijf naar de afgrond glijden of hebben long-covid klachten en kunnen daardoor niet meer volwaardig meedoen. Deze gevolgen vragen maatwerk en een begripvolle overheid.

a. Wat betreft de horeca

De coronacrisis heeft de horeca heel zwaar getroffen. Wat GBWP betreft had de horeca al eerder open moeten kunnen gaan. Ze hebben eerder al laten zien dat dit ook onder voorwaarden kan. Wij vinden dat de uitbreiding van de terrassen in heel onze gemeente minimaal de komende 3 jaar mogelijk moet blijven, zodat de horeca de kans krijgt om uit het dal te komen. 

b. Wat betreft cultuur

Ook cultuur is heel zwaar getroffen. Ook hier geldt wat GBWP betreft dat cultuur eerder open had kunnen gaan. Zij hebben ook laten zien dat dit onder voorwaarden kan. Wij zien cultuur als een essentiële sector! Uitvoering van de regeling Corona Noodfonds Cultuur 2021-2022 en Stimulering regeling Corona Cultuur 2022-2023 moet voortvarend worden opgepakt.  Er is hiervoor € 1,4 miljoen beschikbaar, welke wij volledig ingezet willen hebben voor onze lokale culturele sector. 

c. Wat betreft sporten

Voor GBWP is bewegen zeer belangrijk. Sporten is gezond!  Sportief zijn voor ons is niet alleen aandacht voor topsport of de hoogste teams van amateurclubs. Het gaat ons om alle sporters. Wat GBWP betreft gaan we de sportverenigingen mobiliseren om inwoners nog meer te stimuleren om te bewegen en zo preventief te zijn om Covid er onder te krijgen.

d. Wat betreft de ondernemers

Ondernemers kunnen gebruik maken van landelijke steunpakketten. We verwachten van de gemeenten dat we onze ondernemers ondersteunen en helpen waar mogelijk. Het is belangrijk dat hiervoor één aanspreekpunt/loket binnen de gemeente is.   

e. Wat betreft de scholen

Wij vinden we dat fysiek lesgeven op alle scholen essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen. Er zijn veel en grote achterstanden ontstaan, die aandacht vragen. Dat vraagt veel van onze scholen, veel van onze ouders, maar vraagt zeker ook iets van onze gemeente. 

GBWP juicht initiatieven toe, zoals op ’t Rijks en het Roncalli, om oud-leerlingen te betrekken om bijles te geven toe. We vragen van ouders om extra oplettend te zijn op de ontwikkeling van hun kind(eren). Bij twijfel of zorg moet direct contact opgenomen kunnen worden met de jeugd professionals in onze gemeente. Zij kunnen ondersteunen en indien nodig doorverwijzen. Een andere taak van de overheid (landelijk en lokaal) is om per direct de luchtkwaliteit van de schoolgebouwen te verbeteren. Ook zal er gekeken moeten worden naar een systeem virusdeeltjes afgevangen worden.  Hier zal extra geld voor uit moeten worden getrokken. 

 

3. De stad Bergen op Zoom zit met een schuldenlast.  Wat zijn uw plannen om deze terug te dringen? 

Door te werken met een begrotingsoverschot van 3 miljoen, zodat de schulden de komende 30 jaar afgebouwd gaan worden. We investeren niet meer dan er wordt afgeschreven.  We hebben een schuldquote van minder dan 90%. We beoordelen jaarlijks openstaande kredieten. We werken met minder fte’s overhead en inhuur. Het mag duidelijk zijn dat dit enkel en alleen kan slagen als de rijksoverheid (lees: de landelijke partijen uit Den Haag) stopt met het korten van budgetten op taken die wij voor hen uitvoeren (jeugdzorg, WMO, participatie, omgevingsvisie, criminaliteitsbestrijding, ondermijning, etc).

4. Hoe kijkt u, met bovenstaande vraag in gedachten, naar Bergs erfgoed, zoals:

a. Bezittingen zoals panden

Erfgoed vormt de ziel van onze gemeente. Hier moet dus zeer zorgvuldig mee omgesprongen worden. GBWP is zeer terughoudend met het verkopen van erfgoed. Alleen onder zeer stringente voorwaarden is dat voor ons bespreekbaar. Als we al een aantal panden zouden verkopen, dan doen we dat wat ons betreft samen met onze inwoners en vrijwilligersorganisaties (bv. Stadgidsen Bergen op Zoom) en aan een partij waarvan we weten dat behoud en toegankelijkheid zijn gewaarborgd (bv. Stichting Monumentenbehoud). 

b. Subsidies aan cultuur

Als GBWP vinden wij het belangrijk dat er niet bezuinigd wordt op clubs en verenigingen, zoals bijvoorbeeld de amateurkunst. 

c. De Bergse Vastenavend

Vastenavendbouwclubs moeten kwalitatief veilige, goede en voldoende bouwkoten hebben. De vastenavend in het algemeen is een cultuurdrager welke in het DNA van onze stad en dorpen zit. Dit moeten we behouden, koesteren en verder uitbouwen met bijvoorbeeld de Vastenavendakkedemie.

d. Investeringen in de toekomst

Binnen de spelregels om een financiële gezonde gemeente te worden moet er ook altijd ruimte gemaakt kunnen worden voor investeringen. Meer dan ooit zullen wij als GBWP daar inwoners, bedrijven en verenigingen bij gaan betrekken. 

e. Onderhoud aan de stad

Om de stad beter te onderhouden willen wij € 1 miljoen per jaar meer uittrekken dan nu (€ 4 miljoen). Een schone stad is ook een leefbare en uitnodigende stad. Als we van onze stad een beleefstad willen maken, zoals in de toekomstvisie staat, dan is schone stad daarvoor een harde voorwaarde. 

5. De Bergse Vastenavend is één van de onderdelen van de Bergse identiteit en DNA. Beloften vanuit de gemeenteraad hieromtrent zijn eenzijdig geschonden zonder rechtvaardige en correcte onderbouwing. Hoe staat u in heel deze probleemstelling:

a. Heeft u een oplossing voor een onderkomen voor de Bergse bouwers?

GBWP is altijd voorstander geweest van goede en veilige bouwkoten voor onze bouwers. Daarvoor willen we ook investeren in behoud van onze cultuur en DNA. Een oplossing zien wij in het publiekbelang, dan kunnen wel zaken gerealiseerd worden. De extra kosten van ca. € 175.000 per jaar, die dat voor de gemeenschap met zich meebrengt, denken wij binnen de gemeentelijke begroting van € 282 miljoen op te kunnen vangen. Als dit niet lukt, zullen we voorstellen de lokale belastingen te verhogen. Voor een stad van stoet en spel zijn goede onderkomens essentieel.

b. Wat is voor u de essentie van de Bergse Vastenavend en wat is de waarde?

De essentie van Vastenavend zit in onze traditie. Een volksfeest voor iedereen. In de Vastenavend bouwcultuur zijn honderden vrijwilligers actief. Het is van groot sociaal-maatschappelijk belang. We zien elkaar, we ontmoeten elkaar en we zorgen voor elkaar. De maatschappelijke waarde is groot, maar dat geldt ook de economische waarde voor onze ondernemers.  

c. Hoe staat u in het plan voor een Bergse Vastenavend Academie en in hoeverre bent u bereid om hierin te investeren, dan wel daadwerkelijk steun te bieden?

GBWP staat positief in het plan voor een Vastenavend Academie. De steun zal er zijn in de meegenomen huisvesting bij de onderkomens en vooral om samen met partners uit het onderwijs en het bedrijfsleven te zoeken naar mogelijkheden om subsidie hiervoor binnen te halen. 

6. Iedere onderneming weet dat het belangrijk kan zijn om te investeren vooraleer men een schuldenlast kan terugbrengen. De Bergse politiek lijkt zich alleen te concentreren in het terugbrengen van de kosten. Wat is uw visie hierin? 

Voor GBWP geldt dat we liever langzamer de schulden afbouwen dan dat we onherstelbare schade veroorzaken aan onze lokale gemeenschap. Je kunt je dus niet alleen concentreren op de kosten. Maatschappelijke waarden en effecten zijn voor ons belangrijker.

7. Bergen op Zoom heeft een regio functie en concurreert hiermee met gemeenten als Roosendaal of onze grote Belgische broer Antwerpen. Wat zijn uw plannen om te voorkomen dat Bergen op Zoom een slapend stadje wordt zonder toekomst- perspectieven en waar de jeugd wegtrekt naar andere oorden?

Bergen op Zoom wordt geen slapend stadje, maar is en blijft een stad van beleving waar veel te zien, te proeven en te doen is. De gemeente concurreert niet met Roosendaal, maar werkt samen om van de stedelijke regio West Brabant West een succes te maken. We zitten niet langer op de bagagedrager van Breda, maar zitten samen met Roosendaal aan tafel met de ministeries om extra woningen te kunnen bouwen, onze infrastructuur en mobiliteit te verbeteren en het voorzieningenniveau in onze regio hoog te houden. Op de Brabantse Wal realiseren we met Steenbergen en Woensdrecht een nieuw bedrijventerrein, zodat we tot 2030 bedrijven kunnen aantrekken, die passen bij onze lokale economie. Voor de periode 2030-2050 zetten we ons in voor een groot bedrijventerrein in samenwerking met Steenbergen en Tholen. Via het campus denken verbinden we het onderwijs op alle niveaus aan het bedrijfsleven en zorgen we dat elke jongere in onze stad of regio kan studeren en werken. 

8. Wat zijn de vijf kernpunten van uw partijprogramma?

Wij werken met 4 bouwstenen die we in ons verkiezingsprogramma hebben uitgewerkt:

1. Knelpunten in stad, dorpen en wijken

2. Mensen & Welzijn

3. Ruimte & Economie

4. Gemeente & Financiën

De uitwerking van deze bouwstenen vindt u terug in ons verkiezingsprogramma 2022-2026 Samen bereiken we meer. U kunt deze hier vinden: https://gbwp.nl/verkiezingsprogramma/

9. Waarin onderscheidt uw partij zich van de andere partijen?

GBWP is een partij die bewust lokaal is en lokaal bewust. Wij zijn de oudste lokale partij van onze gemeente en houden er niet van dat een landelijk bestuur ons voorschrijft hoe we het beste kunnen opkomen voor de inwoners van Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat. Dit kunnen onze inwoners prima zelf vertellen, daarvoor is invloed uit Den Haag niet nodig.

10. Heeft u nog ene onderwerp dat u op de kaart wilt zetten?

Mocht u nog vragen hebben of met ons in contact komen kan dat altijd. 

Kijk op www.GBWP.nl of spreek iemand van ons persoonlijk aan in de wijken. 

Mocht u ons verkiezingsprogramma in papieren exemplaar willen ontvangen, stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.