Hierbij de standpunten van Lokaal Realisme

1. Wat is uw visie voor de gemeente Bergen op Zoom; waar wilt u onze stad hebben over 25 jaar?

Lokaal Realisme wil orde op zaken stellen bij de gemeente Bergen op Zoom. Een stad waar het voor iedereen leuk wonen, leven en werken is. Met wijken die schoon en veilig zijn. Met degelijke sociale voorzieningen, waar je een beroep op kunt doen wanneer dat nodig is. Met goede sportieve en culturele voorzieningen. Om dat te bereiken is het nodig om de financiën op orde te brengen. Niet méér uitgeven dan er binnenkomt. Het moet klaar zijn bij de gemeente met financiële luchtkastelen en sprookjesverhalen.

2. Covid-19 (corona) lijkt het normale leven nog lang te beïnvloeden. Hoe ziet u dat en welke steun biedt u?

a. Wat betreft de horeca

b. Wat betreft cultuur

c. Wat betreft sporten

d. Wat betreft de ondernemers

 

e. Wat betreft de scholen

Lokaal Realisme wil een samenleving die weer gaat functioneren. Met of zonder corona. De maatregelen worden grotendeels bepaald door de rijksoverheid. Maar lokaal is het vooral belangrijk om te denken in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Dus: wat kan er wél. Lokaal Realisme vindt dat de coronasteun die de gemeente ontvangt van de rijksoverheid een-op-een doorgezet moet worden naar verenigingen en ondernemers.

De gemeente mag dat geld niet inpikken voor zichzelf, zoals het zakencollege wilde doen. Voor de scholen vinden we goed geventileerde klaslokalen van groot belang. 

3. De stad Bergen op Zoom zit met een schuldenlast. Wat zijn uw plannen om deze terug te dringen?

De gemeente heeft een schuld van 250 miljoen euro. Dat kun je niet in één jaar oplossen. Lokaal Realisme wil dat er elk jaar een overschot is om de schuld in stapjes af te lossen. Dus niet meer uitgeven dan dat er binnenkomt. In vergelijking met andere gemeenten heeft Bergen op Zoom veel ambtenaren. Die salarissen zorgen voor een grote kostenpost. Dat moet omlaag. Ook moet het klaar zijn met de financiële luchtkastelen en prestige projecten van de gemeente.

4. Hoe kijkt u, met bovenstaande vraag in gedachten, naar Bergs erfgoed, zoals:

a. Bezittingen zoals panden

b. Subsidies aan cultuur

c. De Bergse Vastenavend

d. Investeringen in de toekomst

e. Onderhoud aan de stad

Door de Nedalco affaire heeft Bergen op Zoom een enorme schuld. Dat dwingt de gemeente om heel kritisch te kijken wáár het geld aan uitgegeven wordt. Je kunt een euro maar één keer uitgeven. Lokaal Realisme vindt een schone en veilige leefomgeving belangrijk. Maar dat geldt ook voor sportieve en culturele voorzieningen. En sociale voorzieningen zoals jeugdzorg en WMO moeten er ook zijn als dat nodig is.

Sommige partijen denken de financiële problemen op te lossen door alle monumentale panden te verpatsen. Lokaal Realisme ziet dat absoluut niet als oplossing. Verkoop geeft slechts een eenmalig opbrengst. Daarna niet meer. De echte oplossing is om de jaarlijkse inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen.

5. De Bergse Vastenavend is één van de onderdelen van de Bergse identiteit en DNA. Beloften vanuit de gemeenteraad hieromtrent zijn eenzijdig geschonden zonder rechtvaardige en correcte onderbouwing. Hoe staat u in heel deze

probleemstelling:

a. Heeft u een oplossing voor een onderkomen voor de Bergse bouwers?

b. Wat is voor u de essentie van de Bergse Vastenavend en wat is de waarde?

c. Hoe staat u in het plan voor een Bergse Vastenavend Academie en in hoeverre bent

u bereid om hierin te investeren, dan wel daadwerkelijk steun te bieden?

De huisvesting voor de Bergse bouwclubs is helaas een slepend dossier geworden. Niemand misgunt de bouwclubs een mooi onderkomen, maar de schuldenlast van de gemeente is gigantisch. Andere onderwerpen zijn óók belangrijk voor het DNA van onze stad. Schoon en veilig. Fatsoenlijke jeugdzorg. Voorzieningen voor ouderen. Om maar enkele voorbeelden te noemen. Sommige politieke partijen beloven plots weer gouden bergen, terwijl ze weten dat ze die beloftes ná de verkiezingen moeten breken. Lokaal Realisme doet daar niet aan mee. We doen geen beloftes die we niet kunnen nakomen.

De voorliggende plannen voor de bouwclubs geven een investering van zo’n 5 miljoen euro. Dat geld is er niet. Dat is het eerlijke verhaal. Door kritisch te kijken naar de bouwplannen moet het mogelijk zijn om dat bedrag omlaag te krijgen. Sober en degelijk. Daarnaast kan ook “crowdfunding” door inwoners en bedrijven meehelpen voor de bekostiging.

6. Iedere onderneming weet dat het belangrijk kan zijn om te investeren vooraleer men een schuldenlast kan terugbrengen. De Bergse politiek lijkt zich alleen te concentreren in het terugbrengen van de kosten. Wat is uw visie hierin?

Die stelling klinkt mooi, maar er zit een groot verschil tussen de investeringen van een bedrijf en die van de overheid. Als een ondernemer bijvoorbeeld investeert in nieuwe machines, dan levert dat meer productie op: meer omzet, meer verkopen, meer inkomsten. Bij de gemeente gaat het vaak om investeringen die weliswaar een maatschappelijk effect opleveren, maar geen inkomsten. Dus tegenover de kosten staan géén financiële opbrengsten voor de gemeente.

 

7. Bergen op Zoom heeft een regio functie en concurreert hiermee met gemeenten als Roosendaal of onze grote Belgische broer Antwerpen. Wat zijn uw plannen om te voorkomen dat Bergen op Zoom een slapend stadje wordt zonder toekomstperspectieven en waar de jeugd wegtrekt naar andere oorden?

Lokaal Realisme ziet het niet zo somber in zoals hier gesteld wordt. Bergen op Zoom is een stad met een flinke omvang. Met een mooie historische binnenstad en een fraai buitengebied. Dat zorgt voor aantrekkingskracht. Ook worden er flink gebouwd met de nieuwe woonwijken. Een aandachtspunt is wel dat er in Bergen op Zoom en de regio meer MKB-bedrijven komen om de werkgelegenheid te vergroten.

8. Wat zijn de vijf kernpunten van uw partijprogramma?

1. Financiën op orde brengen. Met een realistische begroting, zonder sprookjesverhalen. Dus: het eerlijke verhaal vertellen en niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Kritisch volgen of belastinggeld wel eerlijk en aan de juiste dingen wordt besteed.

2. Schoon en veilig. Meer aandacht voor een schone en veilige leefomgeving. Overlastgevers net zo lang achter de broek aan zitten tot ze hun gedrag verbeteren.

3. Degelijke sociale voorzieningen, waar je een beroep op kunt doen wanneer dat nodig is. Met toegankelijke ouderenzorg in de eigen buurt. En bij jeugdzorg moet het weer gaan om het gezin.

4. Ombudspartij. Opkomen voor inwoners en ondernemers. Het moet klaar zijn met tegenwerking door de gemeente. Bij goede initiatieven hoort de gemeente te denken in oplossingen.

5. Sport en cultuur. Verenigingen zorgen voor samenhang in de maatschappij. Dat is van grote waarde. Zij verdienen een optimale ondersteuning.

9. Waarin onderscheidt uw partij zich van de andere partijen? 

Het moet anders met de gemeente Bergen op Zoom. En het kan ook anders. Met meer realisme in het gemeentebestuur. De oude politieke partijen zijn niet in staat gebleken om de problemen van Bergen op Zoom op te lossen. Ze praten veel, maar doen heel weinig. Intussen lopen de schulden van de gemeente steeds verder op. Lokaal Realisme is een snel groeiende beweging van inwoners uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat die vinden dat het hoog tijd is voor verandering. We willen orde op zaken stellen, zodat Bergen op Zoom weer een mooie toekomst gaat hebben.

10. Heeft u nog ene onderwerp dat u op de kaart wilt zetten?

 

In verkiezingstijd komen veel politieke partijen met onbetaalbare beloftes. Of het nu gaat om onverantwoorde investeringen, over het aanleggen van vierbaans wegen of het verhuizen van het stadskantoor. Dat is precies het gedrag dat in 20 jaar tijd heeft geleid tot een schuldenlast van 250 miljoen euro.

Lokaal Realisme doet daar niet aan mee. We doen geen beloftes die we niet kunnen nakomen. Alle inwoners van de gemeente Bergen op Zoom hebben op 16 maart een keuze: doorgaan met het huidige beleid, of trekken we een streep en beginnen we met puinruimen? Lokaal Realisme wil het laatste: orde op zaken.