Onderstaand zijn de antwoorden die wij van 50+ mochten ontvangen:

 

Beste Sonn,

Graag doen wij je vragen beantwoorden, zodat iedereen zich niet meer hoeft af te vragen , waar 50PLUS Bergen op Zoom voor staat.

 

1. Wat is uw visie voor de gemeente Bergen op Zoom; waar wilt u onze stad hebben over 25 jaar?

50PLUS Bergen op Zoom zet in op 

Bindende lokale referenda. Ook de bevolking kan onder wettelijke voorwaarden een (bindend) referendum voorstellen. Directe democratie als aanvulling op de parlementaire democratie. 50PLUS laat zich graag inspireren door het beleid in Zwitserland. 

• Gemeenteraadsverkiezingen over de lokale politiek te laten gaan en niet over de landelijke politiek.

• Geen privatiseringen waar dat niet in het belang is voor de samenleving. 

• Streeft naar het handhaven of het verwerven van een (meerderheids-) belang door de gemeente, eventueel samen met andere gemeenten in de regio, in essentiële activiteiten, zoals openbaar vervoer, communicatie, energie, water en gezondheidszorg.

• Fracties kunnen met commissieleden worden aangevuld tot een totaal om de taken als fractie naar behoren te kunnen uitvoeren.

• Meer grip op de uitvoeringsorganisaties van een gemeenschappelijke regeling.

• Geen opgeklopte jaarcijfers door in te teren op de algemene reserve.

• Niet interen op reserves om financiële cijfers op te poetsen.

• Bij onvoldoende financiële middelen door de rijksoverheid worden doelstellingen aangepast.

• Staat voor deugdelijk financieel beleid en staat voor de kleintjes waarin grootheidswaanzinnige prestigeprojecten geen voorkeur krijgen.

• Geen uitbreiding van de gemeentelijke belastingen omdat dit opnieuw zal leiden tot lastenverzwaringen voor de inwoner en de ouderen, die niet mee mochten delen in de eerdere lastenverlichtingen. Daarom zal 50PLUS landelijk nieuwe wetgeving hierover bestrijden 

• Gemeenten doen investeringen acyclisch(niet herhalend) zodat de kosten beperkt blijven

Tenslotte

De inwoner van een stad mag van de overheidsorganisatie of uitbestede uitvoeringsorganisaties een vlekkeloze uitvoering verwachten, waarbij “fouten maken menselijk is” maar dit moet zoveel mogelijk worden vermeden. Betrouwbaarheid is essentieel. Daar waar het toch ‘fout’ loopt gaat 50PLUS ervanuit dat dit open, transparant en zorgvuldig gecommuniceerd wordt met de inwoners.

 

1. Covid-19 (corona) lijkt het normale leven nog lang te beïnvloeden. Hoe ziet u dat en welke steun biedt u?

a. Wat betreft de horeca

  50PLUS wil graag vergoeding van de volledige salariskosten van horecapersoneel,  indien de ondernemers ervoor zorgen dat hun medewerkers worden ingezet in de zorg.

b. Wat betreft cultuur

Het borgen van de beschikbaarheid van maatschappelijke voorzieningen zoals zorg, cultuur, sport en vrijetijdsvoorzieningen naast winkels en dorpen. Hiermee wil 50PLUS het voorzieningenniveau van onze wijken en dorpen, die ieder hun eigen charme, karakter en eigenheid hebben, koesteren en in stand houden.

c. Wat betreft sporten

Naast team- en ook individuele sporten evenals (kaart)spelen moeten televisie (doelkanalen) en internet individuele online deze activiteiten verder mogelijk maken. Zwemles en gymnastiek moet terug op de basisscholen.

d. Wat betreft de ondernemers

Als gevolg van corona staat het water bovendien bij tal van ‘nieuwe’ huishoudens en met name ondernemers en ZZP’ers aan de lippen. Levensvatbaar zelfstandig ondernemerschap moet juist nu gekoesterd worden, ongeacht de leeftijd van de zelfstandig ondernemer, vindt 50PLUS. Bij de – vanwege de coronacrisis zo nodige – bescherming van zelfstandig ondernemerschap mag het niet uitmaken of een ondernemer 65-plusser of 65-minner is.

Het inkomen van AOW-gerechtigde zelfstandig ondernemers is normaalgesproken voldoende om van te leven, maar door de coronacrisis komen deze AOW-gerechtigden in financiële problemen en worden hun bedrijfslasten ondragelijk. Deel kunnen nemen aan de TOZO-lening tegen gunstige voorwaarden kan dan nét het verschil maken, stelt 50PLUS. En dus beslissend zijn voor voortzetting van het zelfstandig ondernemerschap en het behoud van economische activiteit! 

e. Wat betreft de scholen

50PLUS vindt dat meer ouderen de kans moeten krijgen om zich om- of bij te scholen. Ouderen zijn nog onvoldoende vertegenwoordigd in de cijfers als het gaat om onderwijs, bij- en omscholing. Er zijn steeds meer ouderen die deelnemen aan onderwijs, maar nog steeds zijn ze ver in de minderheid. We weten allemaal dat het na je vijftigste al erg moeilijk is om aan een nieuwe baan te komen. Bij- en omscholing is een belangrijk instrument om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.  

2. De stad Bergen op Zoom zit met een schuldenlast. Wat zijn uw plannen om deze terug te dringen?

Gemeentelijke huishoudboekje op orde hebben en houden. 50PLUS wil volgende generaties niet opzadelen met de lasten van een (toenemende) schuld. Hand op de knip en niet meer uitgeven, dan het wat noodzakelijk is. Afstoten van zaken, die niet tot de verantwoording van de Gemeente behoren. 

(wel Cultureel erfgoed bewaren). De toegankelijkheid van- en naar stad en dorpen moet verbeteren. Het is noodzakelijk dat het economische draagvlak vergroot wordt voor de lokale middenstand. De leefbaarheid van het dorp is gebaat bij een florerende middenstand. Er zullen meer facilitaire ontwikkelingen nodig zijn om de bestaande middenstand te behouden en nieuwe ondernemers aan te trekken. Verenigingen zullen meer en meer moeten inspelen op verandering van ons dorp, zoals groei of krimp van inwoneraantal, vergrijzing of verjonging van leden, groepsbeoefening of individueel sporten, de huidige trends of het vroegere aanbod. Cultuur-historisch heeft het dorp Lepelstraat met de buurtschappen Kladde en Klutsdorp heel wat te bieden. Aandacht voor deze cultuurhistorische elementen van Lepelstraat is noodzakelijk om de leefbaarheid van het dorp te bevorderen en het dorp meer bekendheid te geven.

3. Hoe kijkt u, met bovenstaande vraag in gedachten, naar Bergs erfgoed, zoals:

a. Bezittingen zoals panden

Wij, 50PLUS Bergen op Zoom, vinden de gehele gedachte om onze gebouwen van Monumentale en Gemeentelijke waarden en ons gedachtengoed te gaan verkopen, zeer ongewenst. Ons bezit tegen schuld wegstrepen, haalt in feite niets uit. Het verkopen van eigendommen vermindert mogelijk onze schuld, maar vermindert ook ons bezit. Daarnaast zijn enkele gebouwen ons cultureel erfgoed en dienen deze gebouwen in handen van de Gemeente te blijven voor ons nageslacht, DENK DAN AAN DE SYNANGOGE.  ALS WE DAN TOCH GAAN VERKOPEN, dan pleiten we er voor, dat we pleiten voor maximalisering van een te verwachten opbrengst bij verkoop van Gemeentelijke eigendommen.  Bij verkoop kunnen aan de voorkant voorwaarden worden gesteld aan toekomstig gebruik van het onroerend goed en gaan we zo voor maximalisering van de opbrengst.

b. Subsidies aan cultuur

50PLUS staat voor een samenleving waarin iedereen tot op hoge leeftijd mee moet kunnen blijven doen. Dat kan alleen als je een inkomen hebt dat je in staat stelt dat ook te doen. En precies dat staat op losse schroeven. De afgelopen 10 jaar hebben gepensioneerden al zo’n 20 procent koopkrachtverlies geleden. Onaanvaardbaar. Zeker als je beseft dat deze groep geen mogelijkheden heeft om dat verlies nog aan te vullen.

c. De Bergse Vastenavend

De Stichting Halwana een raamwerk voor een financiële doorkijk opstelt waardoor in samenwerking met de gemeente eind november een definitieve begroting kan worden opgesteld; Stijgende bouwkosten (mede als gevolg van toegenomen schaarste) ertoe leiden dat het verder in de tijd opschuiven van besluitvorming en aanbesteding tot aanzienlijke meerkosten heeft geleden en alleen maar verder gaat leiden; - Besluitvorming en aanbesteding ná de verkiezingen ertoe leiden dat dit onderwerp a)mogelijk onderwerp wordt van verkiezingsstrijd en b) door nieuwe collegevorming verdere vertraging oploopt; het Bergse Vastenavondgebeuren zal daar schade van ondervinden; Tijdens de algemene commissievergadering van 2 en 4 november is gebleken dat een aanzienlijk deel van de raad hecht aan financiële duidelijkheid en besluitvorming; De financiële doorkijk die de Stichting Halwana heeft opgesteld duidelijk maakt dat de bijdrage van de gemeente aan de huisvestingskosten niet wezenlijk verschilt van de bijdrage aan de bouwkoten in Halsteren en Lepelstraat;

d. Investeringen in de toekomst

e. Onderhoud aan de stad

4. De Bergse Vastenavend is één van de onderdelen van de Bergse identiteit en DNA. Beloften vanuit de gemeenteraad hieromtrent zijn eenzijdig geschonden zonder rechtvaardige en correcte onderbouwing. Hoe staat u in heel deze probleemstelling:

a. Heeft u een oplossing voor een onderkomen voor de Bergse bouwers?

b. Wat is voor u de essentie van de Bergse Vastenavend en wat is de waarde?

c. Hoe staat u in het plan voor een Bergse Vastenavend Academie en in hoeverre bent u bereid om hierin te investeren, dan wel daadwerkelijk steun te bieden?

5. Iedere onderneming weet dat het belangrijk kan zijn om te investeren vooraleer men een schuldenlast kan terugbrengen. De Bergse politiek lijkt zich alleen te concentreren in het terugbrengen van de kosten. Wat is uw visie hierin?

6. Bergen op Zoom heeft een regio functie en concurreert hiermee met gemeenten als Roosendaal of onze grote Belgische broer Antwerpen. Wat zijn uw plannen om te voorkomen dat Bergen op Zoom een slapend stadje wordt zonder toekomstperspectieven en waar de jeugd wegtrekt naar andere oorden?

7. Wat zijn de vijf kernpunten van uw partijprogramma?

Wat 50PLUS Bergen op Zoom nog verder belangrijk vindt:

• Iedereen telt mee in onze Gemeente, jong én oud!

• In Bergen op Zoom moet u zich veilig voelen.

• In Bergen op Zoom moet u goed oud kunnen worden. 

• Kinderen en aanwas zijn essentieel om een kleine groei te bereiken om de kwaliteit van voorzieningen van deze doelgroep op niveau te houden. 

Dit betekent :

o Dat de jeugd kansen moet krijgen, zich hier in het dorp te ontwikkelen en zich uiteindelijk blijvend te vestigen;

o Dat Lepelstraters een betaalbare en op kwaliteit getoetste woning moeten kunnen bezitten in de huur- maar ook in de koopsector.

o Dat ouderen onder ons een aangepaste woning moeten kunnen krijgen, met voldoende aanbod in Lepelstraat om tegemoet te komen aan hun woon- en leefwensen.

Nu en in de toekomst!

8. Waarin onderscheidt uw partij zich van de andere partijen?

De naam 50PLUS doet vermoeden dat deze partij enkel staat voor de categorie mensen van 50 jaar en ouder, de 50-plussers. Dit levert de partij het imago op van ‘ouderenpartij’ en daar wil de partij van af. Maar wat is nu precies de definitie van een ‘oudere’. Wanneer je deze vraag aan mensen stelt zul je waarschijnlijk even zoveel verschillende antwoorden krijgen. De een vindt iemand van 50 al een oudere waar een ander misschien 65, 70 of nog ouder, als antwoord zal geven op deze vraag. Wanneer je zoekt naar dé definitie van oudere vind je vaak alleen maar synoniemen (AOW-er, bejaarde, een ouder iemand, oude vrouw of man, persoon met veel levenservaring, senior) waar je ook niet veel wijzer van wordt. De 50-plussers van nu zijn nog lang niet toe aan hun pensioen (variërend tussen de 67 en 68 jaar) en hebben nog vele jaren te gaan in hun arbeidzame leven waar ze hun kennis en kunde, kwaliteiten en expertise kunnen inzetten. Je leven lang meedoen, dat is de kracht van 50PLUS. En natuurlijk geldt dat niet alleen voor de huidige generatie 50-plussers, maar zeer zeker ook voor de generatie van nu, die over een jaar of 30-35 50-plus is. Ook zij willen verzekerd zijn van een leven lang inkomen, zorg en werk. En om dat voor elkaar te krijgen zullen we daar NU actie op moeten ondernemen. 50PLUS is dus niet alleen maar een partij die staat voor de huidige generatie 50-plussers, maar ook voor de jongere generatie, die in de toekomst 50-plussers worden. 50PLUS is dus geen ouderenpartij die alleen maar opkomt voor de ouderen in onze samenleving.

9. Heeft u nog ene onderwerp dat u op de kaart wilt zetten?

Waar staan wij, als 50PLUS Bergen op Zoom, ook voor?

Wat wil 50PLUS Bergen op Zoom met uw AOW?

• Dat AOW’ers meer vakantiegeld krijgen (8% i.p.v. 5%)en een extra maand AOW aan het eind van het jaar. En dat u na uw pensioen geen AOW-premie moet aan te betalen.

Wat wil 50PLUS Bergen op Zoom met uw pensioen?

• U heeft zelf voor uw pensioen gespaard en dat mag niemand van u afpakken.

• Dat u extra pensioenuitkering krijgt voor de jaren dat de pensioenen niet zijn meegestegen met de prijzen.

Wat wil 50PLUS Bergen op Zoom met uw werk?

• Als oudere werknemer mag u niet zomaar aan de kant worden geschoven.

• Het moet aantrekkelijker zijn voor werkgevers om ouderen in dienst te hebben of te nemen.

Wat wil 50PLUS Bergen op Zoom met uw koopkracht?

• Koopkracht is wat er elke maand in uw portemonnee zit en wat u met dat geld kunt kopen. 

Dat mag niet steeds minder worden!

• De regering moet stoppen met belastingen voor ouderen die uw koopkracht verminderen.

Wat wil 50PLUS Bergen op Zoom met uw Zorg?

• Dat u zonder problemen alle zorg krijgt die goed voor u is.  

• Dat we in Lepelstraat en Halsteren, binnen een kwartier na melding, gegarandeerd bijstand kunnen krijgen van politie, brandweer en ambulancen!

• In alle gemeenten moet dezelfde goede basiszorg zijn.

• Het eigen risico voor zorg moet omlaag naar 200 euro.

 50PLUS Bergen op Zoom met wonen?

• Dat iedereen een fijne woning heeft.

• Dat de huren niet zo hard stijgen. Anders worden huurhuizen veel te duur.

• Dat ouderen die dat willen zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

• Kinderen en aanwas zijn essentieel om een kleine groei te bereiken om de kwaliteit van voorzieningen van deze doelgroep op niveau te houden. 

Dit betekent  

• Dat de jeugd kansen moet krijgen, zich hier in het dorp te ontwikkelen en  

   zich uiteindelijk blijvend te vestigen;  

• Dat Lepelstraters een betaalbare en op kwaliteit getoetste woning moeten 

   kunnen bezitten in de huur- maar ook in de koopsector.  

• Dat ouderen onder ons een aangepaste woning moeten kunnen krijgen, met 

   voldoende aanbod in Lepelstraat om tegemoet te komen aan hun woon- en 

   leefwensen.

Wat wil 50PLUS Bergen op Zoom met uw veiligheid?

• Er moeten meer wijkagenten zichtbaar op straat komen.

• Ouderen en kwetsbare mensen krijgen les van de politie over hoe ze hun eigen veiligheid kunnen vergroten.

• Naarmate de gemiddelde leeftijd van de Lepelstraatse bevolking toeneemt, zal het onveiligheidsgevoel ook toenemen. Hierdoor zal de beleving van de leefomgeving, gemonitord door de gemeente, niet hoger scoren. Om deze beleving te verbeteren is het ook in Lepelstraat als wijk van Bergen op Zoom noodzakelijk om zichtbaar vrijwilligers in te zetten die aanspreekbaar zijn om vragen van leefomgeving en beleving te beantwoorden en te adresseren.

Dus geef ons en mij de kracht en uw stem, dus stem 50PLUS Bergen op Zoom.

Mocht u na dit lezen nog vragen hebben, kom er gerust mee. 

Bel 06-15320128 of bezoek onze website www.50plusboz.nl  en wij staan u graag te woord en zijn er ook voor uw klachten enz.

Wij hopen dat u hiermede een indruk hebt gekregen om een juiste beslissing te maken in de keuze van de juiste partij met de Gemeenteraadsverkiezingen 2022 te Bergen op Zoom.

 

 

Tot ziens of tot horens!

 

Met vriendelijke groet,

 

J.J.M.)John) Voets

Lijsttrekker en Gemeenteraadslid 50PLUS Bergen op Zoom