Rondvraag algemene commissie 27 januari 2022

De VVD vraagt aandacht voor de aanloop naar de vastenavendperiode die op 4 februari begint en tot en met 28 februari zal duren. Vanwege de versoepelingen en tegelijkertijd de beperkingen zitten velen nu al met vragen over de mogelijke invulling van het Vastenavend feest zowel in het Krabbegat als bij de Spinolen en in de Stroat. We begrijpen dat er met de stichtingen overleg is over de mogelijke invulling van het programma. Ook weten we dat er regionaal met de burgemeesters wordt overleg over gelijke regels en een eenduidige invulling. 

Maar dat is niet genoeg.

Toch is het nodig om nu al de samenleving te betrekken bij de voorbereidingen. Immers vastenavend is een volksgebeuren waaraan in alle hoeken van de samenleving  een eigen invulling wordt gegeven. Of het nu achter de voordeur is, op straat, bij zorginstellingen, op scholen, in de horeca en ga zo maar door.  Overal willen mensen zich kunnen voorbereiden op wat komen gaat. 

Kunnen scholen nog wel een kinderoptocht organiseren, zijn er buiten meer mogelijkheden voor de café’s dan in het café zelf bijvoorbeeld met buitenbars, met hoeveel personen mag je thuis bijeenkomen. Kan je logées ontvangen ? Is het wel de moeite om de stad aan te kleden. 

Is er deurbeleid ? Zo zijn er nog tal van vragen te bedenken. Wat nodig is is dat de inwoners en bedrijven en instellingen tijdig en veelvuldig worden meegenomen om de verachtingen goed te managen en het draagvlak op te bouwen. 

Daarom de vraag aan de burgemeester hoe hij hierin staat. We zouden ons kunnen voorstellen dat en zo snel mogelijk twee keer per week een digitale sessie komt die op social media wordt gedeeld waarbij hij de actuele ontwikkelingen deelt met de bevolking. Ook als de boodschap minder vrolijk is maar zeker ook om te gidsen daar waar dingen wel mogelijk blijken te zijn.