Woensdag 16 maart mogen we weer stemmen op een partij naar keuze die ons Bergen op Zoom naar de door ons gewenste stip op de horizon voert. Het is immers tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen. 

Weten we al op welke partij we gaan stemmen? 

Maar weten we eigenlijk wel wat een partij belooft, of dat ze een echte visie hebben? Het wordt dus tijd dat we hen een aantal vragen voorleggen. 

Met de antwoorden, die wij als BoZinBeeld.nl integraal zonder redactie zullen weergeven, kunnen we wellicht onze mening vormen. Maar ook kunnen we ze later aan hun beloftes houden. 

 

Onderstaande tien vragen hebben wij naar alle politiek actieve partijen in de gemeente Bergen op Zoom gestuurd.   Nu wordt het afwachten op hun antwoorden.

 

Dit zijn de antwoorden van de BSD

 

1. Wat is uw visie voor de gemeente Bergen op Zoom; waar wilt u onze stad hebben over 25 jaar?

2. Covid-19 (corona) lijkt het normale leven nog lang te beïnvloeden. Hoe ziet u dat en welke steun biedt u?

a. Wat betreft de horeca -  (Gezien de gemeentelijke financiën alleen faciliterend – Denk aan soepel omgaan met terrassen en precario lasten)

b. Wat betreft cultuur -  (Gezien de gemeentelijke financiën alleen faciliterend en via de van het Rijk ter beschikking gestelde gelden financiële ondersteuning en projecten)

c. Wat betreft sporten -  (Gezien de gemeentelijke financiën alleen faciliterend)

d. Wat betreft de ondernemers -  (Gezien de gemeentelijke financiën alleen faciliterend en via de van het Rijk ter beschikking gestelde gelden financiële ondersteuning)

e. Wat betreft de scholen - ( De BSD zal zich hard gaan maken voor aanpassing van ventilatie en luchtbehandelingssystemen zodat virussen en bacteriën bestreden worden) lees eens https://www.louisvanderkallen.nl/2022/01/02/anders-kijken-19-covid/

 

3. De stad Bergen op Zoom zit met een schuldenlast. Wat zijn uw plannen om deze terug te dringen? -  (Het hoe!!!!!! gaan invullen bij het Focusakkoord) Binnen kort publiceer ik een artikel over de Bouwkoten wat hier nader op in gaat)

 

Hoe kijkt u, met bovenstaande vraag in gedachten, naar Bergs erfgoed, zoals:

a. Bezittingen zoals panden - (verkoop van panden die een wezenlijk deel vormen van ons erfgoed)

b. Subsidies aan cultuur - (Geen nieuwe subsidiestromen) (zie verder het komende artikel)

c. De Bergse Vastenavend - (zie verder het komende artikel)

d. Investeringen in de toekomst (staat open eerst een echte visie daarna de plannen die daar bij passen)

e. Onderhoud aan de stad - (huidige niveau handhaven, voor meer is geen geld)  

4. De Bergse Vastenavend is één van de onderdelen van de Bergse identiteit en DNA. Beloften vanuit de gemeenteraad hieromtrent zijn eenzijdig geschonden zonder rechtvaardige en correcte onderbouwing. Hoe staat u in heel deze probleemstelling: - (zie artikel er is een oplossing mogelijk maar het betekend op een andere cultuurdeel inleveren) 

a. Heeft u een oplossing voor een onderkomen voor de Bergse bouwers? - (zie komend artikel)

b. Wat is voor u de essentie van de Bergse Vastenavend en wat is de waarde? - (zie komend artikel)

c. Hoe staat u in het plan voor een Bergse Vastenavend Academie en in hoeverre bent u bereid om hierin te investeren, dan wel daadwerkelijk steun te bieden? - (zie komend artikel)

5. Iedere onderneming weet dat het belangrijk kan zijn om te investeren vooraleer men een schuldenlast kan terugbrengen. De Bergse politiek lijkt zich alleen te concentreren in het terugbrengen van de kosten. Wat is uw visie hierin? - (De exploitatie kosten moeten omlaag, de inkomsten omhoog dat kan met steun van het Rijk via artikel 12, maar dat betekend dat de lasten voor de burgers ook tijdelijk met circa 25 % omhoog gaan. Zaken kunnen beter en goedkoper. Maar het zal zeker 15 jaar duren voordat Bergen op Zoom financieel gezond kan zijn. Dat vergt ook politieke samenwerking. De BSD geeft middels het Links Blok daartoe een stevige aanzet. 4 partijen werken nu bijna een jaar samen dat zouden de anderen ook moeten doen. Dan kan er draagvlak ontstaan voor een echte raadsbrede aanpak van de problemen.)

6. Bergen op Zoom heeft een regio functie en concurreert hiermee met gemeenten als Roosendaal of onze grote Belgische broer Antwerpen. Wat zijn uw plannen om te voorkomen dat Bergen op Zoom een slapend stadje wordt zonder toekomstperspectieven en waar de jeugd wegtrekt naar andere oorden? - (De Keuze is aan de burgers. Kijk nog eens naar https://www.facebook.com/bsdboz/videos/250296972704814/  in het tweede deel ga ik er op in.

7. Wat zijn de vijf kernpunten van uw partijprogramma zie https://www.bsdboz.nl/verkiezingsprogramma-2022-2026/  eigenlijk is er maar één. SAMENWERKEN!! Met anderen want er is draagvlak nodig om de maatregelen te nemen en echt te kiezen. Als voorbeeld het komende artikel.

8. Waarin onderscheidt uw partij zich van de andere partijen?  - De wil en de bereidheid tot samenwerken. En om eerlijk te zijn. Bergen op Zoom en haar burgers hebben hun achterste verbrand en zullen dus op de blaren moeten zitten. Het zijn niet alleen politici die in meerderheden de verkeerde keuzes hebben gemaakt en zijn de kiezers die keer op keer de beloften en fantasierijke verhalen hebben geloofd en op de fantasten hebben gestemd. Maar gedane zaken nemen geen keer zonder een andere keuze. De burgers hebben in maart de kans een begin te maken met het zalfsmeren en het juiste medicijn te gaan slikken. Dat leggen wij de burger voor. Ze kunnen kiezen voor ervaring en kennis. Lijst 6 Google de top 7 maar eens!

9. Heeft u nog ene onderwerp dat u op de kaart wilt zetten? - Wie wil samenwerken en heeft dat laten zien het afgelopen jaar? Vier partijen PvdA, GroenLinks, SP en de BSD. Een combinatie die werkt. Ook bij moeilijke onderwerpen.

 

Het BSD standpunt over de bouwkoten. 

https://www.bsdboz.nl/2022/01/22/bouwkoten/