Het innovatief denken als een olievlek door het ziekenhuis laten stromen.
Dat is het idee achter de Bravis Innovatie School (BIS). Sinds vrijdag 10 september worden tien collega’s in acht maanden opgeleid om ideeën voor technische innovaties te realiseren. Zij hoeven het niet alleen te doen. Naast de begeleiding door het Brave InnovatieTeam krijgen de BIS-studenten in het eerste deel van hun opleiding hulp van elf Avans-studenten.
De Bravis Innovatie School is een vervolg op de Verpleegkundige Innovatie School die vorig jaar met succes heeft gedraaid. “Een aantal uitgewerkte ideeën is ook echt uitgevoerd. Daarnaast vonden de deelnemers het een waardevolle opleiding en vervullen ze nu een ambassadeursrol op het gebied van innovaties”, vertelt Brave InnovatieTeamlid Annelies Koeken. “Vanuit de Raad van Bestuur kwam het verzoek voor een tweede innovatieschool. Dit keer niet alleen voor verpleegkundigen, maar voor alle medewerkers in de directe patiëntenzorg. We hebben nu tien deelnemers, variërend van OK-medewerkers, een apothekersassistent en verpleegkundig specialist tot verloskundige en doktersassistent. Het is een gemêleerd gezelschap. We hebben met iedereen een intakegesprek gevoerd, want het is echt een opleidingsprogramma waarvoor tijd vrijgemaakt moet worden.”
Het nieuwe Bravis
De BIS-studenten krijgen handreikingen om aan te slag te gaan met technische innovaties. “Elke deelnemer komt met een idee. In het eerste blok leren ze dat idee uit te werken tot een concreet plan met een pitch. Een jury kiest vier innovaties die in het tweede blok verder worden ontwikkeld”, legt Mark Spook, een van de trainers van BIS, uit. “We stimuleren het innovatieve denken. Het zou helemaal prachtig zijn als vanuit de BIS ideeën komen die we in Het nieuwe Bravis kunnen uitvoeren.”
Avans Hogeschool
De innovatieschool kent een bijzondere samenwerking met Avans Hogeschool in Breda. “Studenten kunnen inschrijven op de minor Healthcare Innovation Management, waarin zij leren om technologische innovatieve ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg te implementeren. De BIS maakt onderdeel uit van hun opdracht”, meldt Mark. “De minorstudenten worden gekoppeld aan de ideeën van onze BIS-studenten. Zij helpen hen om hun pitch voor te bereiden. De Avans-studenten denken vooral vanuit de theorie, de ziekenhuismedewerkers veel meer vanuit de praktijk. Dat komt nu mooi samen.” “De Avans-studenten krijgen bovendien een mooi inkijkje in ons ziekenhuis. Voor Bravis kunnen het onze toekomstige medewerkers zijn”, zegt Annelies hoopvol.
Praktijksessies
De eerste bijeenkomst van de BIS was op vrijdag 10 september. Daarna volgen nog acht praktijksessies. In juni volgend jaar wordt de opleiding afgerond.