“Dit vraagt om maximale flexibiliteit van onze medewerkers”
Door het coronavirus zijn veel operaties uitgesteld. In het Bravis ziekenhuis zijn de wachtlijsten gegroeid met een kleine duizend patiënten die een ingreep nodig hebben. De afdeling Integraal Capaciteitsmanagement (ICM) heeft een plan gemaakt om deze operaties voor het eind van dit jaar grotendeels in te halen. Hiervoor wordt wel de maximale flexibiliteit van de medewerkers gevraagd. Ook moeten de wachtlijsten niet onverwacht hard groeien. De inhaaloperatie gaat op 6 september in.
De operaties kunnen binnen kantoortijden worden uitgevoerd. “We hebben uitgerekend hoelang we nodig hebben om de wachtlijsten op het niveau van voor corona te krijgen. Als we overdag van maandag tot en met vrijdag opereren, lukt dat voor een heel groot deel nog dit jaar”, zegt ICM-manager Meike Mijland. “Binnen kantooruren heeft onze voorkeur. Onze medewerkers zijn al anderhalf jaar veelvuldig gevraagd om anders en extra te werken. Dan wil je zoveel mogelijk binnen de bestaande werktijden en –dagen blijven. Bovendien vragen we de komende maanden al heel wat van ze.”
Alle OK-capaciteit benutten
De uitgestelde operaties kunnen binnen kantooruren ingehaald worden door alle OK-capaciteit te benutten. “Op elke hoofdlocatie hebben we zes operatiekamers beschikbaar voor planbare operaties. Daarvan gebruiken we er in een normaal rooster gemiddeld vijf. We gaan ze nu elke dag allemaal benutten. Dat heeft wel een flinke impact op het personeel”, meldt Meike. Die impact gaat verder dan het OK-complex. “Meer operaties betekent meer bedden in de kliniek, dus ook meer verpleegkundigen. Maar ook bijvoorbeeld de pre-operatieve screening, medische beeldvorming en de transfer zullen opschalen. Zelfs de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg krijgen meer werk. Het zal ook van invloed zijn op de polikliniek. Een arts die staat te opereren kan namelijk op dat moment geen spreekuur houden.”
Urgentie
De operaties die door corona zijn uitgesteld konden ook verantwoord worden uitgesteld. “Alle vakgroepen kregen ermee te maken”, vertelt de ICM-manager. “Wel zagen we grote uitschieters bij orthopedie, urologie en bariatrie. Bij het indelen van de operaties hebben we gekeken naar de urgentie. Hoelang mag een patiënt medisch gezien nog wachten? Maar ook hoeveel patiënten heeft elke vakgroep op de wachtlijst staan? Met de uitkomsten hebben we een nieuwe verdeling van de OK-capaciteit gemaakt.”
Prognose
Het inhalen van de uitgestelde operaties is gebaseerd op een ingeschatte wachtlijst. Deze prognose kan beïnvloed worden door tal van factoren. “We houden rekening met een aangroei van de wachtlijsten. Maar we weten niet hoeveel mensen zich na de vakantie gaan melden bij de huisarts en vervolgens op de polikliniek. Daarnaast zijn ook specifieke voorkeuren van patiënten en artsen van invloed op het rooster”, aldus Meike.
Corona
Bovendien is onzeker hoeveel patiënten met corona dit najaar opgenomen worden. Door het trainen van IC-verpleegkundigen en het opleiden van IC-buddy’s is het mogelijk een lichte stijging op te vangen. Een grote coronapiek kan echter opnieuw gevolgen hebben voor de planbare zorg en de inhaalzorg. “We volgen wekelijks de planning en zullen de ene week een afwijking zien van onze prognose en de andere week zitten we wellicht dichterbij”, vervolgt Meike. “Over het geheel verwachten we eind dit jaar, begin volgend jaar weer op het niveau te zitten van voor corona. Ondertussen vragen we dus wel om maximale flexibiliteit van onze medewerkers. Zij worden gevraagd om op andere dagen dan ze gewend zijn te werken en in sommige gevallen om extra te werken. Wij hebben het plan opgesteld. Nu moet alles ingeroosterd en uitgevoerd worden. Nu moeten we het echt waar gaan maken. Samen gaat ons dat lukken.”
Op de foto
Een bariatrische ingreep op de OK in Bergen op Zoom.