Opvliegers, slechter slapen, hartkloppingen, gewrichtsklachten, stemmingswisselingen, hoofdpijn.
Dat zijn maar een paar klachten waar vrouwen in de overgang mee te maken kunnen krijgen. En de een meer dan de ander. Regelmatig belemmeren deze klachten vrouwen in hun dagelijks functioneren. “Maar dat hoeft niet”, vertelt Jozine van Zeijl, menopauzeverpleegkundige op de Menopauzepoli bij Bravis. “Op de Menopauzepoli van het Bravis ziekenhuis kunnen vrouwen met overgangsklachten terecht. Of dat nu klachten zijn door de natuurlijke overgang, een chirurgische ingreep, hormoontherapie of chemotherapie.”
Verwijzing voor de Menopauzepoli via de huisarts
“We zien dat er flink wat vrouwen zijn die erg last hebben van overgangsklachten, maar hiermee rond blijven lopen. ‘Het hoort er immers bij’ is een veel gehoorde opmerking. Maar dat is niet nodig. Vaak kunnen de klachten verlicht worden. Deze vrouwen kunnen zich via de huisarts laten doorverwijzen naar de Menopauzepoli”, geeft Jozine aan.
Zo werkt de Menopauzepoli
“Vrouwen die een verwijzing voor de Menopauzepoli hebben krijgen twee afspraken. De eerste afspraak is altijd bij de menopauzeverpleegkundige. De menopauzeverpleegkundige geeft uitleg over de overgang en neemt alles met de vrouw door: de klachten, risicofactoren, in welke fase in de overgang ze zit. De menopauzeverpleegkundige geeft ook alvast adviezen geven”, vertelt Jozine. Ongeveer een tot twee weken later heeft de vrouw een afspraak met gynaecoloog Peggy Vencken. Dokter Vencken is gespecialiseerd in de overgang. “Doordat de vrouwen eerst bij de menopauzeverpleegkundige zijn geweest, komen ze beter voorbereid bij de gynaecoloog. Ze weten de juiste vragen te stellen. En als gynaecoloog ben ik al goed voorbereid op het gesprek door de eerdere afspraak met de menopauzeverpleegkundige”, vertelt dokter Vencken.
Behandeling
De behandeling bestaat onder andere uit leefstijladviezen. De juiste voeding, beweging en stress verminderende oefeningen kunnen vaak al veel doen. Ook is hormoontherapie een optie. Daar kleeft soms een onterecht negatief imago aan. Hormoontherapie geeft weinig risico’s als het op de juiste manier gegeven wordt en kan juist veel klachten verlichten. Alleen een arts mag hormoontherapie voorschrijven en de gynaecoloog kan hier alle uitleg over geven. “Soms verwijs ik een vrouw ook intern door naar een gespecialiseerde arts in het ziekenhuis, om bijvoorbeeld het hart na te laten kijken. Na de afspraak met de gynaecoloog is er na een aantal weken altijd een telefonische afspraak om te kijken hoe het gaat. En vrouwen die starten met hormoontherapie blijven gedurende de therapie ook bij de gynaecoloog in behandeling”, licht dokter Vencken toe.
Ervaring van vrouwen
De vrouwen ervaren de menopauzepoli als zeer positief. Ze vinden het fijn gehoord te worden, serieus genomen te worden en dat hun klachten erkend worden. “Vaak lopen deze vrouwen al lang met klachten en hebben ze moed moeten verzamelen om naar de huisarts te gaan. Het is dan erg fijn om deze vrouwen te kunnen helpen. En bij veel van de vrouwen met overgangsklachten kunnen we echt verlichting van de klachten realiseren”, vertelt Jozine. “Na een afspraak bij de overgangspoli gaan vrouwen heel vaak met een positief gevoel naar buiten.”