Erik van Loon van Stichting Schoon Water zond ons het volgende bericht;

Sinds 2009 maken wij op Wereld Water Dag elk jaar een rivier schoon. Dit jaar zouden wij de Biesbosch schoonmaken ivm 600 jaar Sint Elisabethvloed. Helaas hebben wij twee weken geleden besloten om onze 14e Wereld Water Dag rivier schoonmaak vanwege Corona te cancellen. 

 

Wroeging

Na een paar dagen echter kreeg ik wroeging en besloot ik om in elk geval het Dichten Voor Water VII Festival door te laten gaan. Dichten Voor Water maakt elk jaar onderdeel uit van onze drie daagse Wereld Water Dag Festival met als hoogtepunt elk jaar de rivier schoonmaak op 22 maart.

 

Wereld Water Dag sinds 2009

Zo hebben wij de afgelopen jaren in totaal al bijna 500 km rivier in Nederland schoongemaakt. De meest in de oog springende waren de 50 km lange Oude Rijn (Harmelen - Katwijk aan Zee), de 140 km Nieuwe Hollandse Waterlinie (Werkenden - Muider) en de 90 km Amsterdam - Rotterdam Kijk op www.wereldwaterdag.nl  voor meer informatie. 

 

Avondklok dichten

Door de Corona en de avondklok zitten mensen nu massaal thuis te duimen, tv te kijken, te lezen maar wat is leuker dan zelf iets creeëren en daarom hebben wij besloten om Dichten Voor Water VII toch door te laten gaan. Op www.wereldwaterdag.nl/dichten  vindt u meer informatie en de dichtbundels van voorgaande jaren. 

 

Bergen Op Zoom in Beeld

Ik hoop dat een aantal lezers van Bergen Op Zoom in Beeld ook meedoen. Onlangs was ik trouwens nog met mijn vader in de buurt van Bergen Op Zoom oesters gaan rapen. Hij vond dat zo leuk. Wij zijn er tenslotte allemaal geboren. Verder ben ik benieuwd hoe je de afgelopen dagen hebt doorgebracht?

 

Deadline

Overigens kunnen deelnemers uit heel Nederland tot 14 maart hun mooiste gedichten toesturen en op basis van de voorgaande edities weet ik dat dit ook echt gebeurt. Op 15 maart gaan wij vervolgens de 12 mooiste gedichten selecteren op basis van de volgende 5 criteria:

1. Thema

Komen de thema's: schoon (zee)water (keert elk jaar terug), Water Voor Alle (thema van de UN - International Day Of Water) en 600 jaar Biesbosch (de rivier die wij schoon zouden maken) in het gedicht terug.

2. Emotie

Zit er voldoende emotie, een lach, traan of blijheid in.

3. Publiek

Is het moeilijk, begrijpelijk of juist sprankelijk geschreven. 

4. Persoonlijkheid

Is de persoonlijkheid van de dichter (m/v) terug te vinden in het gedicht.

5. Techniek

Welke vorm of juist geen vorm is er gebruikt  

 

Bundel

De 12 beste gedichten komen te samen met 40 andere goede gedichten in een bundel en deze bundel wordt vervolgens op 21 maart a.s. gepresenteerd en ik ga natuurlijk mijn best doen om de bundel ook bij de vele boekwinkels in West - Noord Brabant (Roosendaal, Bergen Op Zoom, Breda, etc) op de toonbank te krijgen. 

 

Festival

De 12 makers van de beste dichters krijgen op 21 maart 's avonds de mogelijkheid om hun gedichten van 20:00 tot 21:00 in een live stream voor te dragen en iedereen kan dan mee genieten.