Een warm nest; dat is wat een stamcafé behoort te zijn.

Een café waar je regelmatig naar terugkeert, dat noemen ze een stamcafé. Het kan je startpunt zijn, van waar uit je andere uitgaansgelegenheden bezoekt. Maar veelal is het een gelegenheid waar mensen tijdens het "borreluur" aanwaaien voor de gezelligheid en om een "stukske te mauwe", zoals ze dat in Bergen op Zoom plegen te zeggen. Onder de stamgasten zie je vaak mensen van verschillende leeftijden. Gepensioneerden, maar ook veel jongeren die bij voorbeeld op een vrijdag de beslommeringen van de werkweek wegspoelen.

En van die stamcafés is De Saeck.

Alleen al het interieur ademt een sfeer van warmte en gezelligheid uit. Je ziet al direct dat muziek hier een belangrijke factor is. Komt dat misschien dat uitbater Herman zelf muzikant is, zelf helemaal maf is van muziek? Of komt het omdat je achter de toog twee prachtige platenspelers ziet? Feit is dat in dit gezellige Bergse café met regelmaat live muziek te horen is. En bij voorbeeld op de vrijdag is het "plaatjes avond". Dan draaien de twee platenspelers overuren. Of Herman is zelf aan de slag, of een van de klanten heeft een koffertje singles meegebracht en fungeert zelf als DJ die avond. Je hoort dan echt de meest verschillende muziek voorbij komen.

Leuk is ook de grote kast met LP's die pontificaal tegen de muur geplaatst is. Duik er eens in, haal een LP naar je smaak tevoorschijn en vraag aan Herman een bepaald nummer te draaien. Het kan allemaal. Je ziet vaak groepjes klanten steeds terugkeren, de echte stamgasten die hier hun plekje gevonden hebben voor een wijntje, een pilsje of wat anders. Lekker een praatje en genieten van het gezelschap. Dat is wat een stamcafé uitstraalt.

Daarnaast weten Herman en Live leuke evenementen te verzorgen. Toerritjes voor brommers en oude auto's starten hier voor de deur. In de zomer worden hier de "stoelen concerten" gehouden. Live muziek onder de luifel van het café en het publiek neemt zijn eigen stoel mee, zodat in deze corona tijden aan alle regeltjes wordt voldaan.

 

Een ander mooi voorbeeld is De Grote Slok.

Dit café in het hofstraatje heeft die nostalgische oude sfeer behouden. Uitbaters Ad en Monique hebben daar ook bewust voor gekozen. Ook hier weer die grote verscheidenheid aan klanten. En ook hier het interieur waar je nieuwe dingen blijft ontdekken. De kracht van een gezellig café is onder andere, wanneer je even alleen zit, je je niet verveelt omdat er zoveel te zien is. En dat is ook hier zeker waar. Vroeger had je in elk café een biljart, werd er overal gekaart. Juist dat is in De Grote Slok bewaard gebleven. Het is die sfeer die dit café zo apart en warm maakt. Je kunt de gezelligheid hier gewoonweg snijden. 

De plank gesneden kaas, of het bord met verschillende worsten, het hoort bij de entourage van een stamcafé. Het gemoedelijke karakter van De Slok draagt ertoe bij dat mensen hier steeds terugkeren. Juist hier is de aanwezigheid van verschillende generaties onder de cafégangers iets dat je terugneemt naar haast vervlogen dagen. Het is wat de Slok zo speciaal maakt, omdat je hier nog heerlijk kunt onthaasten, een gezellig praatje maken, of gewoonweg stil kan genieten van alles wat er om je heen gebeurt.

 

De Saeck  en  De Grote Slok, twee Bergse cafés waar het ouderwets gezellig en goed toeven is.