De Bierwinkel Man opende zaterdag 3 oktober zijn deuren.

Wout van der Pas en zijn vriendin hadden het de afgelopen dagen maar druk. Tot de officiële opening op zaterdag 3 oktober om 12:00 uur moesten er nog allerlei dozen geopend worden, de rekken gevuld met de meest waanzinnige bieren, en weet ik wat niet. En de opening was een groot succes. Ondanks dat het pieste van het regenen, en er wegens corona regels maar vier klanten tegelijk in de winkel mochten zijn, was er een flinke stroom mensen die op de opening van deze nieuwe bierwinkel afkwamen.

We vroegen ons af, het is volop crisistijd, corona heeft al heel wat bedrijven doen sluiten, waarom dan juist nu een eigen zaak beginnen? Wout was daar duidelijk in:

‘Voor mij heeft corona alleen een rol gespeeld omdat ik daardoor vaker bij Jacky (redactie: vriendin van Wout) was in Bergen op Zoom dan normaal. Toen hakten we de knoop door dat we ons leven samen graag willen doorzetten hier in Bergen op Zoom. Ik merkte alleen aan mezelf dat ik veel met biertjes aan het slepen was, haha. 

Het openen van een eigen zaak in een voor mij nieuwe stad vond ik an sich al spannend, dan kan zo'n crisis er ook wel bij. Wie niet waagt, wie niet wint!’

 

Uh, wacht even. Vaker in Bergen op Zoom was dan normaal, hoe moeten we dat zien?

‘Ik ben geboren in Hilversum en nu officieel een Bergenaar (zeg dat ik dat zo goed? 😉!’

 

Ok, dus je komt van boven de rivieren en je bent “gestrand” in Bergen op Zoom. Kun je daar wat meer over vertellen?

‘Voor mij voelt Bergen op Zoom als een warm bad. Geweldig om zo ontvangen te worden door vrienden, buren, collega-winkeliers en klanten! En ook erg leuk dat de meeste hier ook zo van een lekker biertje houden. 😉’

 

Jonge mensen die een eigen zaak beginnen, dat is een hele stap. We willen dan ook graag van Wout weten, wat hem hiertoe bracht?

‘Vrienden van mij in Hilversum hebben daar recentelijk ook een bierwinkel geopend (Bierwinkel de Barbier, Hilversum). De eigenaar Roy had al een geweldig mooi biercafe, maar helaas zat ook voor hem het beestje corona in de weg. Binnen no-time stampten zij de winkel uit de grond. Dit hele proces, plus de winkel zelf (sfeer en aanbod) werkte erg aanstekelijk op mij.

Mijn werkverleden (winkelmanager bij kledingwinkel The Sting, hoofdkantoor The Sting afdeling inkoop en accountmanager bij Social Deal) voelde voor mij als een goede basis om deze stap te kunnen zetten. Ook miste ik nu een bierwinkel in Bergen op Zoom. En met dan met deze dingen in je hoofd ga je zoeken naar mogelijkheden. Daarbij kreeg ik veel tips, tricks en contacten vanuit mijn maten van de Barbier. Zonder hun had ik dit nooit kunnen doen!’

De winkel van Wout bevindt zich in het centrum van Bergen op Zoom, in de Kortemeestraat op nummer 26 wel te verstaan, waarom deze locatie?

‘Daar zag ik mogelijkheden. Persoonlijk ben ik erg fan van de historische bouw van het centrum, al helemaal van 'Het Vierkantje' en al hélemaal van het pandje waar ik nu in zit. Ik was meteen verkocht toen ik zag dat dit pand te huur stond.’

 

Ok, we weten dat de zaak de naam De Bierwinkel Man draagt. Maar wat kan de klant nu precies verwachten en waarom moeten ze juist hier hun speciale biertjes komen halen?

‘Het is een bierwinkel anno 2020. Het uiterlijk van veel bieren (etiketten/flesjes/blikken etc) is aantrekkelijk om te zien en voor een bierwinkel geldt hetzelfde.

De winkel is veelal gevuld met bieren van de wat kleinere brouwerijen uit de buurt, uit NL, uit EU en nog verder! Het aanbod blijft deels afwisselen en hopelijk alleen maar groeien.

Het verhaal achter dit soort bieren vind ik erg interessant en deze doen voor mij het bier lekkerder smaken. Dus voor een lekker biertje, iets dat je misschien nog niet kent, het verhaal er achter of misschien gewoon een gezellig praatje.. Daarvoor moet je naar De Bierwinkel Man!’

 

Toen we de zaak binnenstapten, werden we al joviaal ontvangen. Je krijgt direct een prettig gevoel. En met zoveel keuze, je krijgt direct lekkere dorst. Behalve de vele verschillende bieren, heeft Wout ook een behoorlijke keuze van cider. Wie vaak in Wales geweest is, weet dat ze daar behoorlijk wat verschillende smaken cider hebben, het is daar een erg populaire drank. Nou, we zagen heel wat Welsh ciders bij de Bierwinkel Man.

We vragen Wout naar de formule van zijn zaak en waarom deze?

‘Plezier in mijn werk, een groot fan van bier en gek op gezelligheid. De klant naar buiten sturen met zijn of haar favoriet, misschien wel iets nieuws, en hun daarmee blij maken. Daar doe je het voor!’

 

Dat klinkt goed, waarom moet de klant juist bij Wout zijn?

‘Omdat ik de klant ten alle tijden ook een leuke winkel-ervaring zal proberen mee te geven. Los van dat er lekkere bieren te koop zijn is het toch geweldig dat mensen de moeite nemen om mijn winkel binnen te stappen! Dat mag je als winkelier best kenbaar maken vind ik. En dat maakt het grootste en belangrijkste verschil tussen een daadwerkelijke winkel of een webshop.’

 

De feestdagen zitten er weer aan te komen met Sinterklaas en natuurlijk het Kerstfeest. Kunnen we bij Wout nog speciale acties verwachten of zo?

‘Sommige bieren licht ik wat meer uit en krijgen een scherpere prijs dan normaal.

Richting de feestdagen wil ik met leuke (zelf samen te stellen door klant en/of door mij) pakketten komen, je zal een waardebon aan kunnen schaffen en de brouwers komen zelf vaak ook met hele feestelijke bieren die je terug kunt vinden in ons assortiment.’

 

Een eigen bierwinkel, dat moet welhaast de droom zijn van elke man. Wout verwezenlijkt hem. Wat zijn eigenlijk zijn eigen voorkeuren en waarom?

‘Momenteel drink ik erg graag IPA. Die wereld is zo groot en wisselt en groeit zo snel. Erg leuk en vooral lekker!’

 

De Bierwinkel Man

Kortemeestraat 26 te Bergen op Zoom

www.debierwinkelman.nl ook te volgen op Instagram en Facebook.

Telefonisch te bereiken op 06 51993380.

 

Loop eens binnen, maak een praatje met Wout, struin is langs al die flessen en blikjes.

Bergen op Zoom is weer een toffe winkel rijker.