Stel je vragen over trauma én maak kennis met EMDR
Hoe herken je een trauma? Hoe ontstaat het? En nog belangrijker: hoe kan je het helen? Tijdens de workshop over trauma gaat Monique Franken op deze en vele andere vragen in én laat ze je kennis maken met de bewezen succesvolle methodiek EMDR om trauma te helen. De workshop bestaat uit twee gedeeltes. Het eerste deel richt zich speciaal op ouders van kinderen met een ernstige meervoudige beperking en autismespectrumstoornis, het tweede is voor alle (jong)volwassenen beschikbaar. Met traumaverwerking aan de slag gaan, kan op elke leeftijd!
Tijdens de workshops vertelt Monique vanuit haar eigen ervaring hoe ze met traumaverwerking in contact kwam en wat EMDR voor haar heeft betekend. Er is bewust gekozen om de workshop op twee verschillende doelgroepen te richten. En dat heeft een reden. In het dagelijkse leven specialiseert Monique zich in het helpen van kinderen met een ernstige meervoudige beperkingen of autismespectrumstoornis.
Beperking
Bij deze doelgroepen is er niet alleen vaak sprake van trauma’s bij de kinderen zelf, maar soms ook bij ouders en familieleden. Dit kan onder andere ontstaan door het moeten bijstellen van verwachtingen over de ontwikkelingen van het kind én door de medische trajecten die ouder en kind (hebben) doorlopen. Doordat Monique dit soort ervaringen vaak bij haar cliënten tegenkomt, realiseert ze zich als geen ander dat traumaverwerking voor iedereen nut kan hebben.
Kinderen
De workshop voor ouders van kinderen met een beperking / autismespectrumstoornis vindt plaats op zondag 22 maart van 11.00 tot 12.00. Het is de bedoeling, in tegenstelling tot eerdere workshops, dat ouders zonder hun kind(eren) naar deze bijeenkomst komen. Tijdens de ochtend geeft Monique onder andere uitleg over uit hoe trauma herkend kan worden. Hoe uit het zich? Wat kun je als ouder voor je kind hierin betekenen? Zo komt ook het traumasensitief begeleiden aan bod.
EMDR
Daarnaast vertelt ze hoe EMDR voor deze specifieke doelgroep toegepast kan worden. Ondanks een eventuele communicatiestoornis is traumaverwerking ook toe te passen bij deze kinderen, mits je weet waar de angel zit én je bereid bent om te investeren in het helingsproces samen met je kind. Monique kan je aan de hand van praktijkvoorbeelden uit eigen ervaring vertellen hoe zo’n traject er uit kan zien!
Ouders
Het ochtendprogramma focust niet alleen op de eventuele trauma’s van kinderen, maar besteedt ook aandacht aan de problematiek van ouders. Want wat als je zelf met een trauma zit of in rouw bent? Dat laatste hoeft niet alleen van toepassing te zijn bij overlijden, maar kan ook optreden bij het bijstellen van verwachtingen of een toekomstperspectief. Veel ouders ervaren het, ondanks de liefde voor hun kind met een beperking, als lastig om hier mee om te gaan. In deze gevallen is er sprake van een ‘levend verlies’ en een verwerkingsproces dat niet eindigt. Wanneer dit rouwen niet wordt afgesloten, zal het als een rode draad door je leven blijven lopen. Juist daarom kan traumaverwerking voor deze ouders een enorm positieve impact hebben.
Volwassenen
Het middaggedeelte richt zich op volwassenen die een trauma hebben of denken te hebben. Deze workshop zal plaatsvinden tussen 13.00 en 14.00. De insteek zal algemener zijn, maar eveneens aan de hand van voorbeelden de mogelijkheid van traumaverwerking én EMDR schetsen. Beide workshops vinden plaats op de Kremerstraat 14 te Bergen op Zoom bij Kaldi én zijn gratis inclusief een kopje koffie of thee!
Opgeven
Om aan de workshop deel te nemen, dien je jezelf op te geven. Dit kan op Speeleven.nl/traumaworkshop. Vermeld bij het opgeven of je naar het ochtendgedeelte, voor ouders met een kind met een beperking of autismespectrumstoornis komt, of het middaggedeelte. Het is eventueel ook mogelijk om een individueel gesprek aan te gaan wanneer bepaalde zaken té gevoelig liggen. Een afspraak maken kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.