Hallo, mag ik even jullie aandacht?

 

Op maandag 2 maart zit België al haast 450 dagen zonder regering. Er wordt over van alles en nog wat gesproken, onderhandeld, onderzocht en gewikt en gewogen. Daarbij komt natuurlijk ook het hoofdstuk Energie voorbij. En tja, het uitstellen van het buiten bedrijf stellen van de kerncentrales te Doel en Tihange ligt weer op de onderhandelingstafel. Velen van ons waren al blij toen er een intentieverklaring kwam over het sluiten van de centrales in 2025. In binnen- en buitenland haalden een hoop mensen opgelucht adem. De vele incidenten, de bezorgdheid geuit door insiders maar ook professoren, de rapporten, allen spraken ze hun angst uit over het open blijven van tenminste de centrales Doel 3 en Tihange 2. Volgens de kenners waren dit tikkende tijdbommen. Helaas, wie de verklaring goed had gelezen, die wist dat het slechts ging om een intentieverklaring. Een die achterhaald zou blijken als er niet aan bepaalde mitsen en maaren werd voldaan. En dat is nu een nakend feit, lijkt het. België heeft een probleem met zijn energievoorziening, en zonder de aanvoer vanuit de kerncentrales heeft het land een groot probleem.

Het wederom op de agenda zetten van het in productie houden van de kerncentrales zorgt voor heel wat onrustgevoelens in België en bij buurlanden als Nederland en Duitsland.

 

De VRT/Canvas is begonnen met een reportage over dit onderwerp en in hun zoektocht naar de beleving en gevoelens bij de Noorderburen kwamen ze uit bij het boek Dossier Doel en de schrijver er van: ik dus.

Nu hebben ze mijn uitgever benaderd en zijn aldus bij mij beland. Ze gaven aan om tevens op film vast te leggen hoe een beslissing omtrent Belgische kerncentrales heel wat teweeg brengt in Zuid Nederland. Om dit zo goed mogelijk in beeld te kunnen brengen, heb ik het plan opgevat om een evenement te organiseren: een lezing met als rode draad hoe de totstandkoming van Dossier Doel vorm kreeg. De vele incidenten gekoppeld aan dat silhouet aan de horizon, de aanwakkerende onrustgevoelens naar aanleiding van de vele berichten in de media en eigen onderzoek, tot de formulering van de ultieme vraag:  Wat als??

 

De lezing toont veel incidenten, feiten en de vorming van een boek dat niet eens zo ver van de waarheid staat. Een fictieverhaal, maar dan wel een gebaseerd op feitelijkheden en die zeer terecht de vraag stelt:  Wat als.

Dit evenement geeft ons de kans om aan onze Zuiderburen te tonen, dat een beslissing in deze ook ons treft. Dat wij direct betrokken zijn, mocht het met een van de centrales misgaan. Dat de impact veel groter is dan men ons wil doen geloven.

Bij deze dus de oproep om massaal aanwezig te zijn. Alleen daarin al geven we een signaal af, dat wij bij de besluitvorming moeten worden betrokken. De aanwezigheid van een camerateam van VRT/Canvas is een venster voor de Belgische beslissing nemers.

 

Ondertussen hebben zich al raadsleden en andere politici aangemeld vanuit Steenbergen tot en met Rucphen. Via Facebook en mail hebben al behoorlijk wat mensen aangegeven ook op deze avond aanwezig te zijn. Om een sterk signaal af te geven, willen we zoveel mogelijk mensen oproepen aanwezig te zijn. Geeft dit door aan vrienden, familie, clubleden, collega’s en kennissen. Laat iedereen dit bericht massaal delen.

 

Komen jullie ook?? Mag ik uw naam op de presentielijst plaatsen?

 

Sonn Franken

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0031 (0)6 247 022 74

Bergen op Zoom

 

 

WANNEER:                        Maandag 2 maart 2020

WAAR:                               Den Enghel

                                            Grote Markt 19

                                            4611NS Bergen op Zoom

HOE LAAT:                         Inloop vanaf 19:00 uur

                                            Aanvang: 19:30 uur

ENTREE:                             Gratis