Dweil d’oew neus mar achternaar op ‘t Neuzebal

- Stichting Vastenavend pakt steeds grootser uit -

Iedereen was, zaterdagavond 1 februari, al vroeg in de Stoelemat. Niet in de dagelijkse kleding, maar verkleed als dweilen; de Krabben waren klaar voor het Neuzebal. Een heel jaar had men erop moeten wachten, maar nu stond eenieder in de startblokken om ’n spiksplinternieuw vastenavendliedje in te studeren. Menig Krab had naast zijn vastenavendkleding dit jaar ook een neus meegenomen naar het Neuzebal. Maar dat kon ook niet anders met het motto ‘Dweil d’oew neus mar achternaar!’.

Maar eerst werd de afgeladen volle Stoelemat getrakteerd op een film over de Vastenavend van 11 jaar geleden. De film werd door een groot orkest, dat zich achter het levensgrote scherm bevond, begeleid. Vastenavendliedjes werden afgewisseld met moderne muziek. Halverwege de film stopte het orkest en een DJ nam het over. Nadat de DJ de zaal in verroering had gebracht, nam het orkest de laatste minuten muziek bij de film weer voor haar rekening. Na het einde van de film werd er direct rechtstreeks overgeschakeld naar de Lievevrouwestraat alwaar Prins Nilles III met zijn gevolg en boerenploeg met het ‘liedjesboek’ op weg was naar de Stoelemat. Een dansende en dweilende boerenploeg was er duidelijk ook klaar voor. En Prins Nilles III bracht menig keer de ‘Agge Mar Leut Et’-groet en was duidelijk in zijn element om, voor hem voor de laatste keer als prins, het nieuwe vastenavendliedje te repeteren met de Krabben. 

Zo zag men Prins Nilles III nog op het grote scherm en zo baande op een leutige manier de Nilles, gezeten op de schouders van de adjudanten, zijn weg naar voren van de zaal. Prins Nilles III, gevolg, boeren en gapers, allemaal bestegen zij het podium.

Een nieuw vastenavendliedje kan je niet ‘koud’ repeteren zei Prins Nilles III en dus begon men met zangoefeningen. Er werd begonnen met het in een toonladder zingen van ‘Doe’. Dit werd uitgebreid naar ‘Doe d’n neus’ en de stembanden werden verder beproefd met ‘Doe d’n neus op’. De Krabben in de zaal namen de zangoefeningen goed op en het grote moment was aangebroken: het liedjesboek werd opengeklapt en omhoog gehesen. Bijna elke Krab was gefocust op de liedtekst van het refrein…

Regel voor regel werd het refrein door Prins Nilles III voorgezegd en door de Krabben in de zaal herhaald. Langzaam kwam de muziek erbij, gespeeld door het grote orkest dat zich nog steeds op het podium bevond. Al snel werden de contouren van het nieuwe vastenavendliedje duidelijk. Het werd tijd om het liedje nu ook met coupletten te repeteren. Het was nu niet alleen Prins Nilles III die zong, maar alle aanwezige Krabben zongen mee.

Het nieuwe vastenavendliedje was de Krabben eigen gemaakt en al zingend vertrok men naar de stad om aldaar verder te dweilen tot de laatste uurtjes. Het nieuwe vastenavendliedje is als CD te koop bij de Waterput, Dietvorst Feestartikelen, Slijterij de Zeeland, Primara Zonneplein, Ambachtsbakker Bergse Plaat en de Bergse Dumphal. Met de aankoop van de CD steunt u de Bergse Vastenavend, heeft u de tekst bij de hand en de ‘B-kant’ in uw bezit. Daarnaast is het vastenavendliedje ook te streamen via Spotify en Apple Music en te downloaden via Google Play Store en iTunes store.