Hét Concertkoor wist natuurlijk al enige tijd wat in 2019 op haar afkwam:
na het grandioze herdenkingsconcert van 100 jaar EERSTE WERELDOORLOG in november 2018 door Hét Concertkoor in samenwerking met het koor en orkest van de Charkov City Opera, moest een herdenkingsconcert van 75 jaar De Slag om de Schelde in oktober 2019 er een worden van vergelijkbare allure. Daarnaast bestaat Hét Concertkoor in 2019 25 jaar en is een Jubileumconcert een vanzelfsprekendheid. Gezien de omvangrijke financiële kosten van twee grote concerten binnen anderhalve maand werden er daarom reserves aangelegd (o.a. door geen concert te organiseren in de winter en het voorjaar van 2019), fondsen aangeschreven en subsidies aangevraagd.
Met gepaste trots kan het koor nu melden dat de volgende twee concerten op stapel staan:
Zondagmiddag 27 oktober 2019, Sint Gertrudiskerk Bergen op Zoom, 15:30 MEMORIAL CONCERT 75 YEARS BATTLE OF THE SCHELDT
Zaterdagavond 7 december 2019. Theater De Maagd Bergen op Zoom, 20:00 JUBILEUMCONCERT 25 JAAR HÉT CONCERTKOOR
In de programmering van beide concerten staan twee werken centraal die doorgaans in kamermuziek bezetting worden uitgevoerd, maar waarvan tevens een orkestversie bestaat, in beide gevallen ook van de hand van de componist zelf, die echter zelden worden uitgevoerd. Het is de bindende factor in de programmering van de twee grote concerten die het koor dit najaar gaat uitvoeren.
Om met de laatste te beginnen: voor het Jubileumconcert van 7 december staat de tweede versie van de PETITE MESSE SOLENNELLE van Gioacchino Rossini op het programma. Rossini componeerde de oorspronkelijke versie voor 12 zangers (waarvan er 4 de solopartijen voor hun rekening namen maar ook de koorpartijen meezongen), twee piano’s en harmonium (1863) en werkte die in de lente van 1867 om naar een versie voor solisten, koor en groot orkest. Deze tweede versie wordt zelden uitgevoerd: in de eerste plaats door de onmiskenbare charme van de oorspronkelijke versie, maar evenzeer door de imposante bezetting van het orkest, die de tweede versie vergt, met de bijbehorende kosten van dien. De Petite Messe Solennelle werd in de oorspronkelijke versie voor het eerst uitgevoerd op 14 maart 1864 in het huis van Gravin Louise Pillet-Will, aan wie de mis was opgedragen. De orkestversie ging pas na de dood van Rossini in premiere op 24 februari 1869 in het Théâtre Italien te Parijs. Het concertprogramma wordt gecompleteerd met twee werken van Beethoven: ‘Tremate, Empi tremate’ trio voor sopraan, tenor, bas en orkest opus 116 en Chorfantasie opus 80 voor pianosolo, 6 vocale soli, groot koor en orkest.
Op 27 oktober 2019 presenteert Hét Concertkoor het Anne Frank Oratorium ANNELIES van de Engelse componist James Whitbourn in de uit 2004 stammende oorspronkelijke versie voor sopraansoliste, concertant koor, groot koor en symfonisch bezet orkest. De kamermuziek versie (2009) voerde het koor in 2014 en 2015 uit. In tegenstelling tot Rossini, schreef James Whitbourn in 2004 de eerste versie van zijn oratorium Annelies met begeleiding van orkest en werkte die in 2009 om naar een kamermuziekversie voor sopraansoliste, koor, viool, cello, klarinet en piano. Deze laatste versie wordt met regelmaat (ook in Nederland, waar de kamermuziekversie in prémiere ging) en met nog immer toenemende frequentie uitgevoerd, waar (opnieuw) de veel geringere uitvoeringskosten een belangrijke factor voor zijn. Hét Concertkoor steekt dus eens te meer de nek uit voor bijzonder repertoire voor de genoemde twee bijzondere gelegenheden met twee groot bezette concertprogramma’s.
MEMORIAL CONCERT – 1944-2019: 75 YEARS BATTLE OF THE SCHELDT (Hét Concertkoor afficheert zich voor dit herdenkingsconcert nadrukkelijk tweetalig).
De Slag om de Schelde beperkte zich niet tot de bevrijding van de Brabantse Wal alleen, maar betrof het hele stroomgebied van de Westerschelde dat ‘Duitservrij’ gemaakt diende te worden om de haven van Antwerpen als toevoerhaven voor de geallieerden te kunnen gebruiken.
Om dit feit bij de 75-jarige herdenking gestalte te geven hebben drie Zeeuwse koren (uit Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Zuid-Beveland) en het Brabantse Hét Concertkoor (Brabantse Wal) zich in een omvangrijk koorproject verenigd met vier concerten, met twee verschillende programma’s: een door de drie Zeeuwse koren gezamenlijk en het tweede door Hét Concertkoor.
Waar de keuze van de Zeeuwse koren viel op de heroiek van de ‘Armed Man Mass’ van de Welshe componist Karl Jenkins (met de ondertitel: A Mass for Peace), koos Hét Concertkoor uit Bergen op Zoom voor een ingetogener programma met louter werken van de Engelse componist James Whitbourn (1963) met de al gememoreerde orkestversie van het Anne Frank oratorium Annelies als hoofdbestanddeel van het programma, naast nog drie andere van zijn werken: het ‘Adagio’ voor orkest; ‘The Voices Stilled in War’ voor solisten-ensemble en orkest en het indrukwekkende ‘Requiem’ voor solisten-ensemble, koor, sopraansaxofoon en groot orgel. In alle gevallen wonderschone en toegankelijke muziek van een componist die wereldwijd naam heeft gemaakt met bijzondere composities met de nadruk op vocale muziek.
Hét Concertkoor herdenkt met dit programma in het bijzonder de Canadese en Britse militairen die de bevrijding van Zeeland en West-Brabant met hun leven betaalden. Bergen op Zoom herbergt immers twee grote erevelden voor Canadese en Britse gesneuvelde militairen.
Een opsomming van het grote aantal musici dat meewerkt aan dit concert begint met het Mendelssohn Chamber Orchestra, een begeleidingsorkest samengesteld uit leden en oud-leden van Nederlandse toporkesten als het Amsterdamse Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Radio Philharmonisch Orkest. Daarnaast vormen 13 professionele zangsolisten afkomstig uit Nederland, België, Engeland en Oekraïne het ‘Concertante Choir’ solisten-ensemble, naast Hét Concertkoor. De in de VS woonachtige sopraan Josefien Stoppelenburg zingt Anne Frank in Annelies en instrumentale solist in het Requiem is een van Nederlands meest vooraanstaande saxofonisten: Ties Mellema. Toine Jimkes is de organist en het geheel staat onder leiding van dirigent André Telderman.
Het concert begint op zondagmiddag 27 oktober om 15:30 uur en de kerk is voor het publiek vanaf 14.45 uur geopend aan de ingang aan de Kerkstraat.
Toegangskaarten (1e rang - geplaceerd front podium en 2e rang - ongeplaceerd middenschip links/rechts) zijn verkrijgbaar via de site van het koor: hetconcertkoor.nl, bij de leden van het koor, bij boekhandel Quist, Fortuinstraat 24 Bergen op Zoom of telefonisch te bestellen via ticketline 0164-210112. Tevens zijn voor het concert van 27 oktober én voor het jubileumconcert op 7 december combi-tickets voor beide rangen verkrijgbaar met reductie. De combikaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar via hetconcertkoor.nl
Kaartverkoop is vanzelfsprekend ook op de dag van het concert aan de kerk. Het is daar ook mogelijk om met pinpas en/of creditcard af te rekenen.