Het is net 18:00 uur geweest als ik samen met mijn broer bij Poncin naar binnen stap. Bistro Poncin zoals het officieel heet, is een gezellig restaurant dat gelegen is in het centrum van Bergen op Zoom.
Het Markiezenhof, het Beurspleintje en de Lievevrouwestraat bepalen de onmiddellijke omgeving, dus de bezoeker bevindt zich midden in historisch Bergen op Zoom.
Het interieur is gezellig en netjes; ‘tadeloos’ zouden onze Duitse oosterburen zeggen, want het restaurant ziet er werkelijk onberispelijk uit. De kleine tafeltjes laten zich in allerlei manieren arrangeren zodat ook grotere gezelschappen hun plek kunnen vinden. Het is dan wel zaak om tevoren te bespreken. Bespreken is bij Eddie en Emmy toch handig, want veel gasten weten deze gezellige plek te vinden. Eddie Eddai en Emmy van Gils voeren al sinds 1 april 2006 de scepter over dit restaurant. Oorspronkelijk is de keuken er eentje met de Franse slag. En dit bedoel ik dan gericht op het eten en niet op de bedrijfsvoering. Op de Franse keuken gestoelde maaltijden waarbij de meeste vleesgerechten worden klaargemaakt op de originele houtskoolgrill. Ook dit keer staat Eddie al weer breed lachend in de open keuken. Hij heeft er schijnbaar zin in. Als hij de peper hanteert zie je een metershoge peperbus in zijn handen. Mocht je toevallig even tussen twee gerechten in zijn, Eddie staat je altijd te woord onder het koken door. Als de gastvrouw die ze is leidt Emmy ons naar onze plek. Lekker mosselen eten is deze avond het motto. Zo heeft Bistro Poncin wel meer speciale dagen. Ik laat de keuze voor een wijntje aan Emmy over, en verrekt, hoewel ik normaal geen witte wijn drink, deze past uitstekend bij de maaltijd die ons voorgeschoteld wordt. Een grote pan heerlijk ruikende mosselen wordt ons voorgezet en het water loopt me haast uit de mond. Laat maar komen die schelpdieren. Ondertussen zie ik grote puntzakken met friet verschijnen in de keuken. Als die eenmaal aan onze tafel gebracht worden blijken het friethouders van porselein te zijn, in de vorm van een heuse Belgische puntzakken. Regelmatig wordt ons gevraagd of alles naar wens is, en als het glas leeg geraakt is, is een klein seintje al voldoende om het weer tot de rand gevuld te krijgen. Na het zelfgebakken stokbrood met kruidenboter en olijftappenade, de mosselen met sausjes en een uitbundige portie friet, vergezeld door een heerlijke salade, hou ik het wel voor gezien. Ik heb genoten van een heerlijke maaltijd en mijn buikje zit wel vol. Verbaasd vraagt Eddie of we niet nog een pan lussen? Bistro Poncin, een gezellig restaurantje in een historische omgeving. Het feit dat je Eddie en Emmy treft als gastheer en gastvrouw is nog eens een bonus op de beleving. Het is een gezellig avondje geworden, en beslist de moeite waard om er nog eens een keer een kijkje te nemen. Zie voor info www.bistroponcin.nl