Hoe toepasselijk was de locatie: ‘t Strandhuys aan de Boulevard, met uitzicht op het water. Het zonnetje deed ook een fikse duit in het zakje op wat op zich al een bijzonder zonnige dag was. Het werd de aftrap van het Project tot behoud Weervisserij Bergen op Zoom.

 

Al lang waren Piet Landa en Jan van Paassen in touw om de weervisserij voor Bergen op Zoom te behouden. Immers, momenteel is er nog maar één familie in Bergen op Zoom die nog 2 weren actief  gebruikt om ansjovis te vangen. En dat is de familie van Dort, waarbij Cor wel als een boegbeeld  voor de Bergse weervisserij genoemd mag worden. Nadat Jan en Piet in contact gekomen waren met SIEB (Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Zoom), in de personen van Gijs Asselbergs en Marc van der Steen, ging het balletje pas echt rollen. Nu, zo’n kleine twee jaar verder was ‘t Strandhuys het trotse toneel voor de aftrap van het projectplan op zich. Het totale plan kent een begroting van zo’n 148.000 euro. Dat bedrag is inmiddels gedekt door subsidies vanuit de provincies Noord Brabant en Zeeland, het Prins Bernhard Cultuur fonds en een aantal bedrijven die aangegeven hebben te sponsoren. Er was nog een behoorlijk aantal geïnteresseerden gearriveerd, met natuurlijk een aantal prominenten vanuit de cultuursector. Marc van der Steen gaf de eerste aftrap, waarna Gijs Asselbergs nog eens een verslag deed over wat de weervisserij nu inhoudt en de aanwezigen een kijkje terug in de geschiedenis gaf. Daarna nam Marc het stokje weer over en lichtte het project zelf toe. Het hele plan bestaat uit een aantal pijlers, zoals a). restauratie 2 actieve weren, b). restauratie botenpark en materialen, c). weervisserij t.b.v. het toerisme op de kaart zetten, d). 1 van de inactieve weren weer tot leven wekken; een derde weer dus, e). Opleiding en educatie. Dit laatste moet er voor zorgen dat de kennis van het weervissen niet verloren gaat en dat potentieel nieuwe vaklieden voor handen zijn om het stokje over te nemen. Educatie is volgens Marc ook heel belangrijk om dat het verbazingwekkend is dat zoveel mensen eigenlijk zo weinig weten over de weervisserij op zich. Iedereen kent de ansjovis, maar hoe het vissen nu echt tot stand komt blijft voor velen een raadsel. De bijeenkomst mag als een heel belangrijke mijlpaal gezien worden. Het betekent dat er structureel aan het voortbestaan van de weervisserij gewerkt wordt. In een tijd dat cultuur de ene na de andere klap krijgt is het mooi voor Bergen op Zoom dat zo’n oud stukje geschiedenis de aandacht krijgt die het verdient, en zodoende in het Bergse leven verankerd blijft tot in de toekomst. Hulde daarom aan de initiatiefnemers en de organisatie.

 

De familie van Dort is nog steeds actief op twee weren. Gedurende het gehele project zal dan ook naarstig met hen overlegd worden. Ideeën zullen gewogen worden, en er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de expertise van de familie. Op deze manier zet ook de familie zich in voor het voortbestaan van de weervisserij.