Boek10, het evenement dat aanstaande 29e september haar nieuwste editie kent, is tot leven gekomen door de passie van een enkele vrouw.

Deze vrouw had een droom, heeft haar eigen uitgeverij "Godijn Publishing", en brengt die twee samen met het inmiddels unieke evenement Boek10. We gaan graag eens in gesprek met de dame die achter de schermen alles op poten zet, alles regelt en voor een warm bad zorgt voor zowel schrijvers als wel lezers: Elly Godijn

 

- Hoe ben je tot het idee van Boek10 gekomen?

Hoe ik tot het idee van BOEK10 ben gekomen? Geen idee. Ideeën ontstaan in mijn hoofd, leiden daar een eigen leven, slaan op hol of sterven een stille dood. Mijn hoofd is altijd bezig, is nooit rustig. BOEK10 was zo’n idee. Dit idee bleef zich manifesteren en dan ga ik ervoor.

 

- Waarom doe je dit eigenlijk?

Waarom ik BOEK10 doe? Als ik vlak voor een lancering zit, vraag ik mij dat ook weleens af. Waarom doe ik dit eigenlijk? Waar doe ik het voor? Waarom ben ik zes dagen per week aan de slag (soms zelfs zeven dagen) om dit voor elkaar te krijgen? Het is een passie, een drive, de wil om iets te bereiken. En daarvoor moet je hard werken. 

 

- Wat wil je met dit initiatief bereiken?

Ik wil graag bereiken dat uitgeverij Godijn Publishing een naam in de boekenwereld is. Dat schrijvers zich goed bij deze uitgeverij voelen. Dat we samen, uitgever en schrijver, hoge bergen kunnen beklimmen. Dat we allebei bereid zijn om te werken, hard te werken en te beseffen dat je er met één boek niet bent. Ik ga het “commitment” aan met de schrijvers en ik hoop dat dit wederzijds is. Dat we samen het pad bewandelen naar publicatie. 

 

- Je hebt nu een aantal edities in de pocket, wat is volgens jou de rode draad, en wat zijn de verschillen? 

De rode draad is het samen doen, krachten bundelen. Verschillen zijn er iedere editie, dit wordt gevormd door het groepsproces. De eerste editie was bijzonder, de allereerste keer. De tweede editie was misschien nog specialer, omdat ik deze dag de organisatie zelf in handen had en niet afhankelijk was van een samenwerkende partij die andere belangen had. Uiteraard heb ik heel veel lieve hulptroepen, zonder hen had ik het nooit gered.  

 

- Wat zijn voor jou de mooie momenten uit Boek10?

De eerste ontmoeting van de groep, de weg naar publicatie, de boeklancering in het theater, de successen en het vertrouwen van schrijvers.  

 

- Je bent behalve uitgever ook schrijver. Wanneer sta jijzelf als schrijver tussen de 10 van Boek10, zou je dit willen?

Ik probeer dit gescheiden te houden. Ik denk niet dat het een goed plan is om zelf een van de tien te zijn. Mijn eerste boek geef ik zelf uit, omdat het een heel persoonlijk boek is. Het gaat over de eerste drie maanden van het leven van mijn dochter die met vijfentwintig weken ter wereld kwam, met een hele slechte levensverwachting. Zij is nu zeven jaar, maar de angst om te verliezen heeft zich zo in mijn lijf gemanifesteerd, die raak ik nooit meer kwijt.

 

- Wat is je droom ten aanzien van Boek10? 

Dat BOEK10 uitgroeit tot het grootste SchrijfEvent van Nederland en dat we nog lang mogen doorgaan. Wat ik het grootste compliment vind, als schrijvers terugkomen. 

 

- Wat zou je nog willen veranderen / willen toevoegen aan Boek10?

Niets, alleen groeien en meer naamsbekendheid.

 

- Het organiseren van een dergelijk veelomvattend evenement kost enorm veel energie en tijd, hoeveel uur slaap je gemiddeld de laatste maand voor de Boek10 datum?

Ik zie mijn gezin, familie en vrienden bijna niet, maar ben constant bezig met de tien boeken. De momenten van vrije tijd, ben ik er voor mijn kinderen. Zij gaan voor. Sociale verplichtingen gaan op een laag pitje. Ik leg de focus op mijn gezin en mijn werk. Ik probeer wel 8 uur per dag te slapen om het vol te kunnen houden. 

 

- Wat is jouw grootste voldoening als Boek10 weer achter de rug is?

Tevreden schrijvers en geïnspireerde bezoekers.

 

- Besef je zelf wel wat Boek10 voor de deelnemers betekent?

Jazeker. Iedere keer denk ik: ik wou dat ik jou was. Het klinkt heel raar, maar ik zou heel graag een van die tien schrijvers willen zijn. Even geen uitgever, maar zorgeloos van de dag genieten als schrijver. Het is voor mij een emotionele dag. Ik leef ontzettend mee met de schrijvers en af en toe vloeit er een traan, van blijdschap. Op het moment dat de boeken gelanceerd worden en de schrijvers zijn blij, ben ik een op en top gelukkig mens. Het is hun dag en dat is het belangrijkste, dat de schrijvers en bezoekers een topdag hebben.  

 

- Hoeveel edities van Boek`10 hoop je nog te organiseren?

Als het aan mij ligt, nog heel veel. De editie in 2019 is alweer compleet en er staan zelfs al schrijvers op de wachtlijst voor de volgende editie. De aanvoer van manuscripten is groot. Ik kan niet alles indelen en niet ieder manuscript is “goed” genoeg. Je hoeft geen hoogstaande literaire schrijver te zijn. Wat ik belangrijk vind is: een goed verhaal, een prettige schrijfstijl en een schrijver die bereid is hard te willen werken. Een schrijver die niet na de lancering achterover leunt en wacht op de bestseller. Je moet jezelf laten zien als schrijver en doorgaan met schrijven. Een zwaluw geeft nog geen zomer en zo is dat ook met boeken: één boek geeft nog geen bestseller. Ik kan het platform creëren, maar zonder meewerkende auteur kan ik niets. 

Ik hoop op nog heel veel edities BOEK10, met nieuwe ben al uitgeven auteurs, maar ook op “losse” manuscripten die we niet tijdens BOEK10 lanceren.

 

Boek10

Zaterdag 29 september 2018 van 12:30 - 18:00

 

Schouwburg Het Park

Westerdijk 4, 1621 LE Hoorn

Tickets: www.godijnpublishing.nl