Het was een spannende dag voor de familie van Dort. Cor zou verrast worden maar wist zelf van niets.

Zaterdag 25 juni iets voor 17:30 uur begon een kleine groep mensen zich te verzamelen in de Artilleriestraat 63 te Bergen op Zoom. Voor de ingewijden; dit is het huisadres van de familie van Dort waar we altijd de ansjoviskes gaan halen als de vangst er naar is. De Club van Ansjovisvrienden 'Les Amis de l'Anchois' bestaat derig jaar. Ter gelegenheid van dit lustrum wenste de club vandaag de Bergse weervisser Cor van Dort, die samen met zijn gezin als enige nog de Bergse traditie van de ansjovisvangst in stand houdt, een bronzen plaquette aan te bieden. Terwijl het illustere gezelschap de woning binnen toog, samen met enkelen van de pers, was het duidelijk dat Cor er zelf nog niet was. Deze was dan ook zeer verbaasd over de aanwezigheid van zoveel mensen. Cor zelf is iemand die wars is van alle poespas. Een man die gewoon al jaren met zijn vak bezig is en daar ook overduidelijk van houdt. Toen hij zijn eigen woning binnen kwam en daar dat ontvangstcomité zag kon je hem haast zien denken “wat heb ik nou aan m’n fiets hangen”. De sfeer was echter gemoedelijk zoals je altijd bij de familie van Dort kunt verwachten en het pilsje en een wijntje stond al snel op tafel. De voorzitter van de club ansjovisvrienden sprak een dankwoord uit aan de weervisserij, de ansjovis en aan de verdiensten van Cor van Dort in het bijzonder. Tot slot reikte Ans van den Berg de bronzen plaquette uit, waarna ook Cor’s vrouw niet vergeten werd en een mooie bos bloemen kreeg. Daar stond Cor, toch iets onder de indruk en duidelijk blij met de plaquette, een bewijs van 30 jaar weervisserij.

 

De Ansjovisvrienden werden dertig jaar geleden opgericht door de toenmalige directeur van de VVV Bergen op Zoom, de heer Peer Sips. De belangrijkste doelstelling was aandacht te geven aan de unieke manier waarop in Bergen op Zoom al eeuwen ansjovis wordt gevangen. De club wil dit cultuurhistorische fenomeen van de ansjovisvangst in de Oosterschelde overal en op alle mogelijke manieren onder de aandacht te brengen, en ondersteunt bovendien alle activiteiten om deze bijzondere visvangst ook voor de toekomst te behouden.

Naast deze activiteiten is er elk jaar een ansjovisdag van de club, waarvan een twintigtal liefhebbers van ansjovis lid zijn. De leden bezoeken dan, met schipper Bram Aertssen aan het roer van De Sperwer, de weervisserij van de familie Van Dort, verschalken een visje en sluiten af in het clublokaal café Krijnen.

Eerder werd al twee keer de bronzen plaquette uitgereikt, die nu aan Cor van Dort werd overhandigd. Bram Aertssen, ex-weervisser en vanaf het eerste uur lid van Les Amis de l'Anchois was de eerste die het aan zijn gevel van zijn winkel mocht bevestigen. Later werd eenzelfde plaquette uitgereikt aan Marloes en Jan Krijnen van het clubhuis aan de Dubbelstraat.

 

Intussen zijn er overigens vergevorderde plannen om de weervisserij voor de toekomst veilig te stellen. Verschillende instanties werken aan mogelijkheden om de twee bestaande weervisserijen te restaureren en mogelijk uit te breiden met een derde weervisserij. In principe zijn daarvoor door de provincies Noord-Brabant en Zeeland subsidies toegezegd en mogelijk volgt er ook nog een financiële bijdrage vanuit Brussel.

Op dit moment is er een speciale stichting in het leven geroepen. De Stichting Behoud Weervisserij heeft als doel het bevorderen van de instandhouding van de ambachtelijke methode van weervisserij op ansjovis in de Oosterschelde als cultuurhistorisch erfgoed voor Bergen op Zoom en omgeving. We zullen de komende tijd nog veel van deze stichting horen.