Het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch biedt geïnteresseerde bezoekers een prachtig initiatief: de geologische wandeling.

Op 21 april wordt deze wandeling officieel aan pers en publiek gepresenteerd.

Een geologische wandeling door het historische centrum van Oudenbosch? Het lijkt vreemd, maar wie oplet ziet dat in diverse gevels verscheidene natuursteensoorten zijn gebruikt en veel daarvan bevatten prachtige fossielafdrukken. Een routekaart met foto’s van panden met natuursteen brengt ‘Steen-rijk Oudenbosch’ in beeld.

Op vrijdagmiddag 21 april wordt om 14.00 uur de wandeling feestelijk gepresenteerd. Dit vindt plaats in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum aan de Markt 30a in Oudenbosch.

De wandeling is een initiatief van medewerkers van het NVMO. In het najaar van 2016 werd een aanzet gedaan door Maria Piggen en Lieselotte Bolder voor een geologische wandeling door het centrum van Oudenbosch, bedoeld in eerste instantie voor de bezoekers van het NVMO. Maria stelde een lijst samen van bijzondere gevelstenen. Aan de hand van foto's van panden met natuursteen en bestrating, een beschrijving en een routekaart wordt ‘Steen-rijk Oudenbosch’ in beeld gebracht.

Verwondering

Doel is, om in het museum geëxposeerde gesteenten en fossielen ook te laten zien in hun dagelijkse gebruikscontext, waarbij de verwondering en bewondering van de bezoeker centraal staan. Dit geeft tevens een passend antwoord op de vaak gestelde vraag van bezoekers: ‘Is er nog meer te zien/te doen in Oudenbosch?’

Aan de hand van een route langs huisnummers ontstaat een beeld van het gebruik van gesteenten en fossielen in gebouwen en op straat. Hierin geïnteresseerde museumbezoekers krijgen een lijst met foto’s en informatie mee, waarmee zij vragen kunnen invullen. Bij terugkeer in het museum wordt de vragenlijst aan de balie nagekeken en krijgt de invuller als beloning een steentje, mineraal of fossiel.

De wandeling kan ook gelopen worden bij de Havenfeesten in Oudenbosch op 22 en 23 april, de wandelboekjes kunnen voor een borg van 5 euro geleend worden bij de stand van het NVMO.

Tevens wordt de wandeling aangeboden bij de NVMO Zomerschool die dit jaar voor het eerst plaatsvindt in de zomervakantie.

“Maria Piggen en Lieselotte Bolder hebben een fantastische geologische wandeling opgezet.” aldus een tevreden voorzitter van het NVMO.

====================

Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum Oudenbosch

Markt 30a (in de poort), 4731 HP Oudenbosch

Exposities op het gebied van archeologie, geologie, natuur, milieu en volkenkunde.

Open op woensdag, zaterdag en zondag van 14.00- 17.00 uur. Groepen op afspraak ook op andere dagen

Speurtochten en doemiddagen voor kinderen. Museumwinkel.

Bezoek onze website: www.nvmoudenbosch.nl