Kunstenaar / Schrijver Bert bevers is vaak op pad vanuit zijn woonplaats te Antwerpen.

 

 

Soms is het omdat hij weer ergens een lezing houdt, zijn werk voordraagt of andere verplichtingen heeft. Maar vaak is hij gewoonweg op pad om al het moois van deze wereld te beschouwen. Dat doet hij niet alleen in zijn werken maar hij bezoekt gewoon graag mooi dorpen en stadjes.  

Op zijn pad heeft Bert ook vaak zijn camera bij zich om al dat moois vast te leggen. Natuurlijk heeft hij dan ook altijd zijn ‘oude’ stad Bergen op Zoom in gedachten getuige deze mail die wij van hem mochten ontvangen:

 

“Ha die Sonn. Zoals je weet is Oudenaarde een van de zustersteden van BoZ. Behalve BoZ onderhoudt Oudenaarde een jumelage met Arras, Buzau, Castel Madama, Coburg en Hastings. In een nieuwe passage nabij het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde zijn de namen van de zustersteden in de straat aangebracht. Maakte een foto voor je. Misschien heb je er iets aan. Ciaoudoe, 

 

Bert”

 

Kijk, dat mag Bert wel vaker doen wat ons betreft.  

Op de site van Oudenaarde vinden we inderdaad het overzicht van haar zustersteden:

 

·         Arras in Frankrijk

·         Bergen op Zoom in Nederland

·         Buzau in Roemenië

·         Castel Madama in Italië

·         Coburg in Duitsland

·         Hastings in Groot-Brittannië.

 

Dit is wat Oudenaarde over Bergen op Zoom te melden heeft:  

“Op 30 augustus 1986, tijdens het weekend van Kunststad in de Bloemen, werd de officiële akte ondertekend die start gaf voor de verbroedering met het in de 13de eeuw ontstane Bergen op Zoom. In die tijd kreeg deze stad vooral door de jaarmarkten internationale betekenis. Kooplieden uit heel handeldrijvend Europa bezochten de stad. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een stad zoals Oudenaarde daar graag een graantje van mee pikte en zij opende daar toen een tapijtenkantoor.
De stad Bergen op Zoom, op heden met de auto slechts een goed uur verwijderd van Oudenaarde, kan net als onze stad getuigen van een kleurrijk verleden. De beide stadhuizen werden trouwens gebouwd door dezelfde architect Hendrik Van Pede.

Vandaag is Bergen op Zoom een bedrijvige stad, die iedereen iets te bieden heeft. De prachtige gebouwen zoals het Markiezenhof en de Sint-Gertrudiskerk, de wijde bosrijke omgeving, de jaarlijks terugkerende evenementen zoals het carnaval, de Krabbenfoor, het jazzweekend maken van Bergen op Zoom een aanrader.”  

Oudenaarde (of Audenarde in het Frans) is te vinden in de provincie Oost – Vlaanderen. De stad ligt iets verder zuidelijk van Gent en was in de middeleeuwen bekend om de productie van haar wandtapijten. Deze ‘Parel van de Vlaamse Ardennen’ is gesticht op de linkeroever van De Schelde. Als je Oudenaarde op dit moment bezoekt dan vallen een aantal monumentale bouwwerken op, zoals het belvedère op het Edelare, het indrukwekkende stadhuis en de kerken Sint Walburgakerk en de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk van Pamele.

Andere bezienswaardigheden zijn onder meer het geboortehuis van Margaretha van Parma en de aanpalende negende-eeuwse Boudewijntoren, het middeleeuwse begijnhof van Oudenaarde, de abdij van Maagdendale, het Bisschopskwartier, het Huis de Lalaing, het neoclassicistische Kasteel Liedts en het spoorwegstation in belle époquestijl.

 

Kortom, de stad bruist van de historie en is dan ook beslist de moeite van het bezoeken waard. Maar ja, wat wil je met meer dan 100 beschermde monumenten?! En daarom is zo’n bezoekje precies wat we met BoZinBeeld.nl van plan zijn. Het wordt tijd dat we onze zusterstad eens met een mooie presentatie aan ons lezerspubliek voorstellen.

 

We houden jullie op de hoogte.