Ans Goorden weet ons altijd wel mooi en interessant nieuws te bieden, zo ook dit keer weer:

 

Natuurlijk worden we er op gewezen dat het volgende maand 'De Maand van de Geschiedenis' is. Er staat weer veel te gebeuren en te bezichtigen.

Tentoonstelling Grafiek zonder Grenzen

 

In de Tuinzalen van het Markiezenhof is vanaf 1 oktober tot 31 december werk te zien van elf jonge grafici. Nederlandse kunstenaars met passie voor hun vak! Mensen van wie de ogen gaan glimmen als ze het over drukpersen en inkt hebben… Rond het thema ‘grenzen’ tonen de grafici vrij werk en maken ze speciaal voor de gelegenheid een grafiekmap.

 

Grafiek als kunstvorm heeft zich in de geschiedenis altijd over grenzen en de ontwikkelingen in de tijd heen weten te manifesteren, van de traditionele Japanse- en Chinese houtdruktechnieken tot de linosneden van Pablo Picasso. De deelnemers van de tentoonstelling Grafiek zonder Grenzen geven door middel van hun beeldende werk hun eigen visie op deze technieken die in de tegenwoordige tijd nog altijd hun uitgesproken karakter behouden hebben. 

 

Oktober is ook de Maand van de Grafiek, een driejaarlijkse manifestatie. In het Markiezenhof worden specifieke activiteiten georganiseerd, jonge grafici krijgen een platform om met hun werk naar buiten te treden. Deze activiteiten sluiten ook weer aan bij de Maand van de Geschiedenis die gelijktijdig plaatsvindt.

Gedurende de Maand van de Grafiek worden er grafiekworkshops gehouden in het museum. De workshops zijn op 1 en 22 oktober (11.00 -13.00 en van 14.00 – 16.00 uur). De resultaten van de deelnemers komen te hangen in het Museumcafé.

 

Deelnemende kunstenaars Grafiek zonder Grenzen:

Merlijne Marell

Truzanne Lousberg

Hanna de Haan

Mieke Robroeks

Jose Witteveen

Emmy Dijkstra

Jaco Putker

Mirka Farabegoli &Violeta Bravo

Laura Casas Valle

Peter Franssen

 

De tentoonstelling loopt van 1 oktober tot en met 31 december, er is een finissage op 10 december. 

 

Verhalenkamer ZuiderWaterlinie

 

De vesting Bergen op Zoom maakte deel uit van de ZuiderWaterlinie: een kralensnoer van forten, vestingsteden, schansen en inundatievlaktes langs Noord- en West-Brabant. In de ‘Verhalenkamer’ vertellen bewoners over hun eigen verbinding met deze vesting als onderdeel van de linie aan de hand van het thema ‘Grenzen’. Eigen, unieke verhalen die weer als inspiratiebron gebruikt worden door lokale initiatiefnemers die op het ZuiderWaterlinie festival in 2017 een artistieke presentatie willen geven. De verhalenkamer vindt plaats op 1 oktober om 14.00 uur en om 15.00 uur in de Maquettezaal van het Markiezenhof. De toegang is gratis. 

 

Militair erfgoed

De ZuiderWaterlinie vormde de scheidslijn tussen het protestantse Noorden en het katholieke Zuiden. Dit militaire erfgoed moest de vijand uit- of juist insluiten. Maar, wat zijn de consequenties van grenzen optrekken? Zo was voor de West-Brabantse boeren het land dat onder (zout) water werd gezet jarenlang onbruikbaar. Grenzen betekenen onvrijheid of juist veiligheid, de ontmoeting tussen twee werelden.

 

ZuiderWaterlinie festival

Het ZuiderWaterlinie festival start als een samenwerking tussen Bergen op Zoom en Steenbergen in het westen, Breda en Geertruidenberg in het midden en Megen, Ravestein en Grave in het oosten. Ook de verhalenkamers tijdens de Maand van de Geschiedenis zullen onderdeel zijn van het ZuiderWaterlinie festival en voegen drie mooie verhalen toe. Laat je verrassen en meenemen door deze bijzondere verhalen! 

Zie ook www.zuiderwaterlinie.nl