Het weekend is erg druk want de gemeentes Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht hebben 10 en 11 september helemaal vol geprogrammeerd.

 

Zo kregen de landelijke monumenten dagen onder de noemer Kunsten in de Monumenten weer een hele speciale invulling. Het slaat bijzonder aan; stel de monumenten open maar voeg daar iets extra’s aan toe door kunst haar intrede te laten doen. Zo kon je op veel plaatsen kunstenaars of muziekgezelschappen terug vinden. Het weer zat zeker zaterdag erg mee en dat alles tezamen zorgde voor veel volk op de been. De terrasjes waren dan ook vol bezet.

We beginnen onze toer in Steenbergen. Ook de Sint Gummaruskerk te Steenbergen had haar deuren open gezet. Zo’n kerk biedt natuurlijk erg veel ruimte waar de kunstenaars graag gebruik van maakten. Kunst met een hoofdletter K was hier te vinden. De mensen wisten al vanaf 10:00 uur dat ze hier terecht konden voor een prachtige expositie. Prachtige schilderijen maar ook sieraden en beelden trokken de aandacht. Martin Valkhoff is een kunstenaar die in de Heen woont. Hij bood enkele prachtige werken in de Gummaruskerk te Steenbergen. Na me een poosje verbaasd te hebben over de wonderschone werken was het tijd om verder te gaan. Halsteren lag op weg naar Bergen op Zoom dus deden we ook daar enkele tussenstops.

Heemkundekring Halchterth te Halsteren dook met een fotocollectie terug in de tijd. Er werd heel wat gediscussieerd over wat eens is geweest. Wie de Heemkundekring in Halsteren bezoekt wordt getrakteerd op diverse vensters naar het verleden. Je waant je werkelijk terug in vervlogen dagen. Van hieruit gingen we naar de Dorpsstraat. Het oude kerkhof aan de Dorpsstraat te Halsteren bracht een opmerkelijke combinatie van monumentale graven en moderne kunst.

Op weg vanuit Halsteren naar Bergen op Zoom werd de aandacht getrokken door een fraaie oude tractor die onderweg was naar Woensdrecht. Alleen al de klappen van de 10 ltr ééncilinder waren indrukwekkend. Gelukkig kon ik het stel dat 'op de bok' zat verleiden om even stil te houden zodat ik een paar foto's kon schieten. Vervolgens trokken ze weer verder want de Boerendag was hun doel.

Eenmaal in Bergen op Zoom gekomen reed ik eerst maar eens langs het Interium op de kaai. Els Gladdines (links – schilderijen) en Corina van Eekelen (rechts – boetseren / beeldhouwen) toonden hier hun werk in het kader van de kunstroute die door Arsis werd georganiseerd. Dwars door Bergen en Halsteren was er een route waar kunstenaars in een monumentaal pand hun werken ten toon stelden. Het zorgt altijd weer voor een behoorlijk publiek dat met de routekaart in de hand van de ene naar de andere locatie trekken. 

Op de Grote Markt staat de Peperbus al te lonken. Fotogroep Nadir toonde in de Gertrudiskerk te Bergen op Zoom de resultaten van haar leden. Het publiek genoot zichtbaar van de prachtige plaatjes. Een prachtige kerk als de Sint Gertrudiskerk in het hart van de stad leent zich natuurlijk uitstekend om alles ten toon te stellen wat de stad biedt. Wie het ene monument uitliep zag aan de overkant van de markt al weer een ander monument dat bol stond van de kunst: Stadstheater De Maagd. 

 

Richart de Weerd is één van de kunstenaars uit het Kunstcollectief Synapsz die de Maagd dit weekend hadden ‘versierd’ met 7 prachtige theaterbollen. Het was de kunst van dit gezelschap dat extra luister en een nieuwe dimensie gaf aan wat op zich al een bijzonder concert was: het Residentieorkest met als gast Wibi Soerjadi. Jan Slokkers had zich maanden en maandenlang ingespannen om dit bijzondere concert 'aan Bergen op Zoom te geven'. Tijdens het weekend van Kunsten in de Monumenten kon het publiek nogmaals van de bijzondere kunstuitingen van Kunstcollectief Synapsz genieten. Richard verzuchtte: "Ik zoek nog een bestemming  voor mijn werk. Het zou immers zonde zijn om het te ontmantelen en zelf heb ik er geen plek voor." Misschien weet één van onze lezers raad.

In De Maagd werd het modetheater van Ward Warmoeskerken getoond. De prachtige muziek, schitterende lichteffecten en de bijzondere kleding die door Ward is ontworpen zorgden voor een speciale sfeer. Dit was geen modeshow, dit was een streling van alle zintuigen. Bijzonder mooi was het om te zien hoe één van Ward's creaties  als een bloem ontlook. Als een maagdelijke bloem die zich nog moet openen werd ze laag voor laag ‘afgepeld’ tot daar het eindresultaat was: een bijzonder mooie roos.

Zoals gezegd, er was bijzonder veel te doen in de stad. Overal in de stad waren koren te vinden die shanty liederen ten gehore brachten. Dan kunnen de Bergse Batraven natuurlijk niet ontbreken. Het mooie weer, een prachtige ambiance in de stad en gezellige muziek, wat wil je nog meer. Het zorgde op de pleinen in ieder geval voor volle terrassen.