Het Open Monumentenweekend, dat op 10 en 11 september landelijk plaatsvindt, wordt in Roosendaal naar verwachting een groots evenement.

 

De Stichting OMD Roosendaal heeft zich ingezet om een gevarieerd programma samen te stellen. Diverse historische panden zijn toegankelijk voor publiek en er rijden oldtimers. Speciale aandacht gaat uit naar het klokkenspel in de St Jan dat dit jaar vijftig jaar bestaat.

 

 

Op zaterdag 10 september ligt in Roosendaal het zwaartepunt, dan zijn de meeste monumenten toegankelijk en worden er diverse activiteiten georganiseerd.

Het thema dit jaar is ‘Iconen en Symbolen’. Daarmee wordt bij deze 30ste editie van het evenement verwezen naar beelden en tekens met een bijzondere extra betekenis. In monumenten zie je ze overal: van binnen en van buiten, in ornamenten, in reliëfs, in schilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in de stad, zoals kerktorens, molens en stadhuizen. En beiaards.

 

In Roosendaal en omgeving (ondermeer Nispen, Wouw en Zegge) zijn veel monumenten vrij toegankelijk. Diverse molens zijn toegankelijk die bij gunstige wind ook in bedrijf zijn.  Daarnaast bieden meerdere locaties een keur aan activiteiten.

In Nispen is de molen en de kerk toegankelijk, in Zegge het ensemble kapel-kerk-pastorie waar ook twee exposities zijn en in Wouw opent de molen en de Sint Lambertuskerk de deuren. Ook op zondag is in Wouw de kerk, waar veel symboliek in is, open.

 

Boekje

De stichting OMD Roosendaal geeft voor het eerst een boekje uit op A5-formaat met daarin foto’s en informatie over de monumenten. In voorgaande jaren was dit slechts een grote kleurenfolder.

Het boekje oogt bijzonder representatief en behandelt per bladzijde één (deelnemend) monument. Dit prachtige boekje is nu al kosteloos af te halen bij de bibliotheek, de VVV en het stadskantoor. Tijdens het Monumentenweekend is het ook verkrijgbaar bij de deelnemende locaties.

 

Lezing

Het weekend wordt begonnen op vrijdagavond 9 september om 20.15 uur met een boeiende lezing in de Rabozaal in De Kring.

Carl van Eyndhoven en Michel Gottmer vertellen tot 21:45 uur over 50 jaar carillon als klinkende icoon van de stad. In de Nederlanden al meer dan 500 jaar en dit jaar precies 50 jaar in Roosendaal. Met muzikaal intermezzo door herenensemble Stramien o.l.v. Joseph Dekkers en gezellige afsluiting (tot 22:30 uur). De toegang is gratis.

Vooraf is van 19:00 tot 20:00 uur al een beiaardconcert te beluisteren aan de Oude Markt. Programma’s zijn gratis te verkrijgen aan de toren en raadhuis.

 

wandelingen en rondleidingen

Het Hurksgenootschap – genoemd naar de roosendaalse architect Jac. Hurks – organiseert twee wandelingen langs markante werken van Jac Hurks in de driehoek Ludwigstraat - Dr. Lemmensstraat - Burg. Schoonheytstraat, met een uitstapje naar Lyceumlaan en Brugstraat. Waar mogelijk worden enige interieurs bezocht. De wandeling duurt zo’n 1,5 tot 2 uur.

Vertrektijden: 11.00 uur en 13.30 uur vanuit de bibliotheek.

 

Ook zijn er wandelingen langs symbolen in Roosendaal om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Vertrekpunt bij de St. Jan.

In Mariadal is een rondleiding om 11.00, 13.00 en 15.00 uur.

Ook op de Oude Begraafplaats aan de Bredaseweg zijn rondleidingen die beslist de moeite waard zijn: om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur

 

vervoer

In de Molenstraat tegenover het Tongerlohuis staat een klassieke bus klaar. Deze rijdt een vaste route langs haltes bij het station (met op loopafstand het klooster van Mariadal, de Paterskerk, de Josephkerk) en de begraafplaats aan de Bredaseweg, Molenstraat (met op loopafstand de St Jan). Belangstellenden kunnen hiervan kosteloos gebruik maken.         

 

Bovendien staan daar ook historische automobielen klaar van de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal (OVCR). Deze rijden naar elk gewenst monument.

Deze dag rijden zij speciaal naar het Brandweermuseum op het landgoed Wouwse Plantage. U heeft daar alleen toegang als u met één van deze oude wagens meerijdt!

 

beiaardconcert

Rondom het klokkenspel zijn meerdere dagen diverse activiteiten om het jubileum te vieren. Zo is de hele zaterdag een live beeld- en geluidsverbinding tussen het carillon in de toren  naar de St. Janskerk. In de kerk en toren is de nodige documentatie te zien, filmbeelden en verrassende combinaties met foto’s, klok en dichtkunst door Stadsdichter Leo Lotterman, stadsfotograaf Aad Meijer en Dook (Jan Musters), en er draait een film van de firma Eijsbouts en museum Klok en Peel uit Asten.

 

Tussen 11:00 tot 12:00 uur en 15:00 tot 16:00 uur speelt beiaardier Toni Raats een ‘Jukeboxconcert’ met verzoeknummers.

Van 12:00 tot17:00 uur kan de toren worden beklommen door kleine groepen onder begeleiding van een gids (inschrijven ter plekke) en zijn er ‘s middags diverse beiaarddemonstraties door Toni Raats.

(een uitgebreid programma volgt nog)

 

openingshandeling

Het officiële startsein voor het Monumentenweekend in Roosendaal wordt zaterdag 10 september om 10.00 uur verricht door burgemeester Jacques Niederer. Details daarover volgen.