Op bezoek bij fruitteler Bert Franken. Het is een vroeg seizoen dit jaar. Volgens fruitteler Bert Franken lopen we voor op andere jaren.

 “De peren stonden al op 8 april in bloei, en het was ook een behoorlijk korte bloei met slechts zo’n acht tot negen dagen. De appels stonden 15 april al in bloei, en gezien het goede weer verwacht ik ook hier een korte bloei van ongeveer een week”. Inderdaad staan de appelbomen er prachtig bij zo in volle bloei. Het heeft alles te maken met het goede weer van de laatste tijd. Bert zegt zelfs weinig angst te hebben gehad voor nachtvorst. “Als de vorst dreigt dan kan ik er wel slapeloze nachten van hebben. Want het is belangrijk om te gaan beregenen zodat de vorst de bloem niet kapot maakt”. Gelukkig voor Bert is dit nog niet gebeurd. De korte bloei heeft ook zo zijn voordelen voor de vrucht. Met dit weer zo vindt er een betere bestuiving plaats wat resulteert in het feit dat meer bloemen omgezet worden in vruchten. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde ‘koude bloei’ waar er relatief veel bloemen vallen voordat ze omgezet kunnen worden in vruchten. Bert verwacht dat de pluk over ongeveer honderd dagen kan plaatsvinden. “Maar als het weer blijft zoals het nu is dan kan dit zelfs nog iets korter duren”. Met dergelijke goede vooruitzichten kan de pluk zo maar zo’n 65 à 70 ton appels per hectare opleveren, en ongeveer 50 ton peren per hectare. Over 100 dagen worden het dus weer drukke tijden voor Bert.

Terwijl we zo over zijn boomgaard struinen, en hij me alles vertelt over de bomen op zich, realiseert Bert zich ineens dat hij al meer dan 30 jaar in het vak zit. “Ik kwam van school af toen ik 16 was en ben gelijk bij mijn vader in het bedrijf gestapt”. Inmiddels is het zijn eigen bedrijf en werkt hij nog steeds met veel plezier in het fruit. “Ik zou niks anders willen. Ik weet ook niet beter. Wat zo mooi is in mijn vak is het werken in seizoenen. En elk seizoen heeft weer iets eigens dat speciaal en mooi is”. Bert is niet iemand die de hectiek van verandering zoekt. Wat goed is blijft goed is zijn motto. Zo doet hij nog steeds zaken met dezelfde afnemer als waar zijn vader zo’n dertig jaar geleden al zaken mee doet. Al doet Bert nu zaken met de zoon van de afnemer. “Wat zou ik gaan lopen leuren voor 1 of 2 centen verschil? Ik weet wat ik aan hem heb, en hij aan mij, en onze relatie duurt al te lang om alles op het spel te zetten. Als je Bert ziet dan besef je gelijk dat je te maken hebt met een buitenmens, een man die van de natuur houdt. Iemand die volledig op zijn plaats is in de fruitteelt.

Een boomgaard in bloei levert altijd mooie plaatjes op. De bloesem van een fruitboom is bijzonder mooi en delicaat, en het trekt enorm veel insecten aan die voor de bestuiving zorgen. Voor de liefhebber is het dan ook genieten in deze tijden, een bezoek beslist de moeite waard. Kijk maar eens....