orgelconcert, film en expositie stellen groot man centraal

 

Op zaterdag 22 augustus is er in de basiliek van Oudenbosch een orgelconcert ter herdenking van Albert Schweitzer. In het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum is een speciale expositie en wordt die dag ’s avonds een film vertoond over het leven van de tropenarts. Het is 4 september exact vijftig jaar geleden dat de beroemde Nobelprijswinnaar stierf.

 

Albert Schweitzer was tijdens zijn leven onvermoeibaar bezig om geld in te zamelen voor zijn ziekenhuis in Lambaréné (Gabon-Afrika). Het geven van orgelconcerten was een van de vele activiteiten daarvoor. Hij was immers toen één van de beste organisten van Europa.

De organist Gerrit Christiaan de Gier volgde deze begaafde persoonlijkheid in zijn programmering en maakte een keuze uit zijn meest gespeelde werken. Dit zijn werken die Schweitzer vaak op zijn programma had staan wanneer hij in Europa concerten gaf t.b.v. zijn oerwoudhospitaal.

 

Het bijzondere orgelconcert vindt plaats op zaterdag 22 augustus van 15.30 uur tot 16.30 uur in de Basiliek.

Voorafgaand kunnen belangstellenden vanaf 14.00 uur in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum een expositie bekijken met voorwerpen en foto’s uit Lambaréné. (De locaties liggen ongeveer 300 meter van elkaar verwijderd.)

 

’s Avonds om 20.00 uur wordt in het museum ook een originele documentaire uit 1957 vertoond met authentieke filmfragmenten. Het is Albert Schweitzer zelf die zijn levensverhaal vertelt vanaf zijn jeugd.

Het museum is vanaf 19.15 uur geopend zodat liefhebbers vooraf de expositie kunnen bekijken.

 

Albert Schweitzer-menu

In de tijd tussen orgelconcert en film serveert Brasserie Tivoli een speciaal Albert Schweitzer-menu.  Op basis van afrikaanse ingrediënten stelt de chefkok een origineel menu samen, aangevuld met gerechten uit de Elzas, de geboortestreek van Schweitzer.

 

kosten

De kosten voor het bijwonen van het concert en het zien van de film beperken zich tot een vrijwillige bijdrage. Reden hiervoor is om het werk en de persoon van Schweitzer weer meer onder de aandacht te brengen.

Albert Schweitzer was in de 20e eeuw (maar nog steeds) het symbool van humaniteit en mede door zijn belangeloze inzet voor de medemens was hij een voorbeeld voor anderen.

 

cd

Die dag is ook de cd  met orgelmuziek te koop die Gerrit Christiaan de Gier in 2014 opnam in de St. Thomaskerk te Straatsburg. In deze kerk staat het beroemde Silbermann-orgel waar Schweitzer zijn Bach-herdenkingen op speelde en het door Schweitzer ontworpen Dalstein & Haerpfer-orgel.

 

Gerrit Christiaan de Gier

Gerrit Christiaan de Gier (1962) studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Nico van den Hooven en Jan Welmers. Hij staat bekend om zijn grote mate van creativiteit voor improvisatie.

In 1982, nog tijdens zijn opleiding, won hij de derde prijs van het Internationale Albert Schweitzer Orgelfestival in Deventer. In 1990 won hij de eerste prijs van de Internationale Orgeldagen Rijnstreek te Nijmegen.

 

Gerrit Christiaan de Gier heeft een uitgebreide lespraktijk en is tevens docent kerkorgel aan Kunstpuntgouda, afdeling Muziek te Gouda. Momenteel is hij organist van de Jacobikerk te Utrecht.