Het Interium, dat was de locatie waar afgelopen vrijdag Ad Rooms, oud-hoofdredacteur van het Brabants Nieuwsblad, het woord nam om een fraaie tentoonstelling te openen.

 

Een geboren Limburgse, dat is Ria. Immers, ze is geboren in 1948 in het Limburgse Echt. Anno april 2015 staat ze in het middelpunt van de Bergse belangstelling vanwege een expositie van prachtige kunstwerken.

De eerste bezoekers kwamen al vroeg, en niet al te lang daarna vulde één van de bovenverdiepingen van het Interium aan de Bergse Kaai zich met een aardig gezelschap mensen die allemaal op een bijzondere collectie werken afkwamen. Opvallend zijn de schilderijen waarin kinderen de hoofdrol spelen; kleine schoffies die over muren kijken of meisjes die in prachtige gekleurde jurkjes poseren. Het gebruik van licht en kleur is bewonderenswaardig, het valt op en pakt je meteen. Mijn persoonlijke aandacht werd nog meer getrokken naar de sportieve beelden. De schilderijen tonen diverse sportieve scènes, van voetballers, wielrenners tot de persoon die een snelle skipiste bedwingt. Ook hier weer die stevige kleuren die de lichtinval zo bijzonder maken, maar meer nog de beweging die Ria weet te omarmen. Deze geschilderde personages dreigen elk moment uit hun frames te 'sporten', zo weet ze de beweging te pakken. Zie ik hierin de hand van de meester Mart Franken? Hij is een ware kunstenaar in het vangen van beweging, waarbij hij zeer minimalistisch te werk gaat maar je wel de volledige dans van die flamingo danseres voorbij ziet komen.

Ria is duidelijk wat meer flamboyant in verf- en kleurgebruik. Maar de beweging is er absoluut niet minder om, het zijn juweeltjes.

 

Ad Rooms verhaalde over de omzwervingen van Ria; enkele malen de VS, Engeland en Spanje komen voorbij. Een oude droom om te schilderen werd vorm gegeven in Spanje waar ze in 2000 lessen volgde bij de Spaanse meester Herminio Estrella.

Na een aantal opleidingen is ze in één van de schildersklassen van de Bergse meester Mart Franken beland. Al die jaren tezamen hebben geleid tot het resultaat dat nu in het Interium te bewonderen is. En ik moet zeggen, de expositie is absoluut de moeite van het bezoeken waard, dus wat let U?